Περί...

Loading...
Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Μεγάλη είναι η δύναμη της ελεημοσύνης, γιατί με το δροσερό νερό της αγάπης της, σβήνει την φωτιά των αμαρτιών με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμα και αν είναι θυμωμένος ο Δικαστής εναντίον εκείνου που αμάρτησε και θέλει να τον τιμωρήσει, με την δύναμη της ελεημοσύνης τον συγχωρεί.
Είδα πολλούς ανθρώπους που σώθηκαν με πολλή σιωπή. Και δεν είδα κανέναν, που να σώθηκε με την πολυλογία.
Όσο ταπεινώνεται η ψυχή, τόσο πιο πολύ δέχεται τη Θεία Χάρη και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Όποιος δεν καθοδηγείται από τον Θεό, όσο σοφός και αν είναι, παραμένει ανόητος.
''Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού''. Ας το προσέξωμε αυτό: «Μη εισενέγκης», μην μας αφήνεις να πέσουμε σε πειρασμό, στον οποίο δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Δeν λέει: «Μην μας οδηγείς στον πειρασμό». Αλλά σαν αθλητές, που θέλουμε να αγωνιστούμε, ζητάμε να έχουμε την δύναμη να αντισταθούμε στον εχθρό, δηλαδή στην αμαρτία. Ο Κύριος, που σήκωσε στους ώμους Του τις αμαρτίες μας και συγχώρησε τα λάθη μας, είναι ικανός να μας προστατεύσει και να μας φυλάξει από τα τεχνάσματα του διαβόλου, που μας πολεμάει, ώστε ο εχθρός, που γεννάει συνεχώς το κακό, να μην μας κατακτήσ· όποιος εμπιστεύεται στον Θεό, δεν φοβάται τον διάβολο. Γιατί «ει ο Θεός υπέρ ημών, τις καθ' ημών;» (Ρωμ. 10,31).
Και στον γάμο είναι απαραίτητο ο άνθρωπος να τιθασεύσει την επιθυμία για εγωκεντρική ικανοποίηση, γιατί αλλιώς ο γάμος μεταβάλλεται σε ένα είδος νόμιμης πορνείας, στην οποία αντί της αγάπης, κυριαρχεί ο ατομοκεντρισμός και οι σύζυγοι γίνονται στην πραγματικότητα μοιχοί.
Ένα παιδί, που πλημμυρίζει με τόσα δάκρυα, τα μητρικά μάτια, είναι αδύνατον να χαθεί...

(Σημείωση: Αναφερόμενος στην μάνα του Ιερού Αυγουστίνου, την Αγία Μόνικα.)
Αφού αναγνώρισες ότι αμάρτησες, όπως έκανε ο Δαβίδ, ακολουθησέ τον και στην μετάνοια.
Όταν έχει κανείς θλίψεις και δοκιμασίες, αυτό είναι σημείο ότι ο Κύριος είναι μαζί του. Σαν στοργικός πατέρας, τον τιμωρεί εδώ στη γη για τις αμαρτίες του, προκειμένου να τον δοξάσει στους Ουρανούς.
Ο διάβολος μας πειράζει, για να μας καταστρέψει, ο Θεός μας δοκιμάζει, για να μας στεφανώσει!
Ας ζούμε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε άξιοι να Μεταλαμβάνουμε κάθε ημέρα. Γιατί εκείνος που δεν είναι άξιος να Μεταλαμβάνει κάθε ημέρα, δεν θα είναι άξιος να Μεταλαμβάνει, ούτε μια φορά τον χρόνο.
Αρετή δεν είναι το να μην μπορείς να αμαρτήσεις, αλλά το να μην θέλεις να αμαρτήσεις.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα