Περί...

Loading...
Περί Υπομονής
Κοινοποίηση
Όταν ήμουν νέος μοναχός, μου έκαναν εντύπωση το διορατικό, το προορατικό και το προφητικό χάρισμα.
Όπου άκουγα ότι υπήρχε γέροντας με τέτοια χαρίσματα έτρεχα με ενθουσιασμό να τον συναντήσω.
Τώρα που γέρασα δεν μου κάνουν πια εντύπωση αυτά τα χαρίσματα.
Για μένα μεγαλύτερη αξία έχει να συναντήσω έναν άνθρωπο που έκανε υπομονή χωρίς να γογγύζει σε μακροχρόνιες και επώδυνες ασθένειες.
Αυτό με συγκινεί και με διδάσκει.
Θα κάνεις υπομονή στα δικά σου πάθη, θα κάνεις και στα δικά μου. Έτσι θα γίνεις Άγιος.
Όταν έρθει ένας πειρασμός μην ψάχνεις να βρεις για ποιον λόγο ήρθε, ούτε εξαιτίας ποιανού ανθρώπου σε βρήκε.
Αυτό που πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να κάνεις με τον πειρασμό, που σου κάνει επίθεση, δεν είναι απλά να τον υπομείνεις.
Αλλά να τον αντιμετωπίσεις με ευχαρίστηση και χωρίς ίχνος λύπης και στενοχώριας και χωρίς μάλιστα να μνησικακήσεις εναντίον εκείνου που εξαιτίας του ταλαιπωρείσαι…
Να ευχόμεθα ο Θεός να μας δίνει υπομονή και όχι να μας πάρει τα βάσανα, γιατί αυτά μας πηγαίνουν στον παράδεισο.

Μάθετε να εργάζεσθε το κομποσκοινάκι. Το κομποσκοινάκι θα σας οδηγήσει εκεί που εσείς δε γνωρίζετε, σε ανώτερα επίπεδα θα σας οδηγήσει το κομποσκοινάκι. “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Έχετε ένα πρόβλημα; “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.
Για να αποκτήσεις την υπομονή, όχι μόνο πρέπει να αγαπάς με την καρδιά σου αυτούς που σε ενόχλησαν, αλλά και να λες σ΄αυτούς λόγια πραότητας και αγάπης και αν μπορείς και να τους υπηρετείς ακόμα.
Υπομονή είναι η φιλοπονία της ψυχής. Φιλοπονία στους θεληματικούς κόπους και αθέλητους πειρασμούς και όπου υπάρχει, εξορίζεται η φιληδονία.
Σημάδι της υπομονής είναι η αγάπη των κόπων. Σ' αυτούς έχει θάρρος ο νους και ελπίζει να επιτύχει τις Θείες υποσχέσεις και να αποφύγει τις απειλημένες τιμωρίες.
Η υπομονή στις δοκιμασίες είναι ένα ασφαλές μέσο για να ενωθούμε με τον Θεό. Όσο ο γογγυσμός χωρίζει από τον Θεό, τόσο η υπομονή σφυρηλατεί την ενότητά μας μαζί Του. Αν λοιπόν υπομένεις με ευγνωμοσύνη, όλες τις δοκιμασίες για χάρη Του, θα σου ανταποδώσει την αιώνια μακαριότητα. Μέσω της θλίψεως και της υπομονής, εισέρχεσαι στον χώρο της αληθινής γνώσεως και καθαρίζεσαι από το πλήθος των αμαρτιών σου. Ποιός τραυματισμένος θεράπευσε ποτέ την πληγή του, χωρίς υπομονή στον πόνο και στα θεραπευτικά μέσα του γιατρού; Ποιός μπορεί ν' ακολουθήσει πίσω από τον Χριστό χωρίς να σηκώσει στους ώμους, τον σταυρό της υπομονής; Κανένας! Θυμήσου τα Πάθη του Κυρίου και θα υπομένεις αγόγγυστα τα πάντα.
Ποιος τραυματισμένος θεράπευσε ποτέ την πληγή του χωρίς υπομονή στον πόνο και στα θεραπευτικά μέσα του γιατρού;
Ποιος μπορεί ν' ακολουθήσει πίσω από τον Χριστό, χωρίς να σηκώσει στους ώμους τον σταυρό της υπομονής;
Κανένας.

Όλοι όσοι Τον ακολούθησαν και Τον ακολουθούν, ήταν και είναι έτοιμοι ν' αντιμετωπίσουν με υπομονή τις δοκιμασίες, που οπωσδήποτε θα τους βρουν, καθώς τονίζει και ο σοφός Σειράχ: "Τέκνον, ει προσέρχη δουλεύειν Κυρίω Θεώ, ετοίμασον την ψυχήν σου εις πειρασμόν" (2,1).
Να ανέχεσαι τις αδυναμίες και τα σφάλματα των άλλων, για να ανεχτεί και ο Θεός τα δικά σου. Είμαστε όλοι ένα σώμα με το Χριστό και πρέπει να δείχνεις υπομονή στα αδύνατα μέλη.
Πρέπει πάντοτε να υπομένουμε όλα, χάριν του Θεού, ευχαρίστως. Η ζωή μας είναι μια στιγμή συγκριτικά με την αιωνιότητα και γι' αυτό: «Ουκ άξια, κατά τον Απόστολον, τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς» (Ρωμαίους 8,18).
Την υπομονή χωρίς συμφορές και πειρασμούς είναι αδύνατον να την μάθεις, διότι υπομονή σημαίνει υπομονή του κακού και της συμφοράς και όχι υπομονή του αγαθού και της ευδαιμονίας.
Η υπομονή σας πρέπει να είναι τέλεια και να κρατήσει έως το τέλος.

Και πότε είναι τέλεια η υπομονή;
Όταν σηκώσει κανείς τις δοκιμασίες, όχι μόνο καρτερικά και αγόγγυστα, αλλά και με χαρά, ευγνωμονώντας το Θεό για ότι παραχωρεί, όσο βαρύ και αν είναι, όπως θα Τον ευγνωμονούσε για μια μεγάλη ευεργεσία.

"Ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται" (Ματθ. 24,13).

Εμείς βάζουμε την υπομονή.
Και ο Θε­ός τη σωτηρία.

Πιστέψτε ακράδαντα, πως υπομένοντας μια αδικία, αξιώνεστε να συμπεριληφθείτε στην χορεία των μαρτύρων.
Δεν πρέπει να χαίρεστε γι' αυτό;
Απεναντίας, αφήνοντας την καρδιά σας να κυριεύεται από την λύπη και το παράπονο, εκμηδενίζετε την αξία και την ωφέλεια του Θείου Δώρου.
Η άμαξα με την οποία φτάνει κανείς στην Βασιλεία των Ουρανών είναι η υπομονή. Και την υπομονή μόνο με τις δοκιμασίες μπορεί κανείς να την αποκτήσει. Γι' αυτό ακριβώς και στέλνονται.
Θα πρέπει με ηρεμία να ανέχεσαι τις ψυχικές αδυναμίες του αδερφού σου, χωρίς να οργίζεσαι. Επειδή εάν κάποιος είναι σωματικώς ασθενής, όχι μόνο δεν οργιζόμαστε κατ' αυτού, αλλά με κάθε τρόπο τον υπηρετούμε, κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις ασθένειες της ψυχής.
Πρέπει να διδαχτούμε την υπομονή, όχι όταν δεχόμαστε επικρίσεις για ένα σφάλμα, αλλά όταν χωρίς να φταίμε, δεχόμαστε προσβολές και επικρίσεις.
Για να αποκτήσεις υπομονή στις θλίψεις και τις δοκιμασίες, πίστευε πως όλα γίνονται στη ζωή μας με το θέλημα του Θεού.
Όποια πικρία και να σε κυριεύσει, ό,τι δυσάρεστο και να σου συμβεί, εσύ να πεις: ''Θα το υπομείνω, για χάρη του Χριστού!''. Και μόνο που θα το πεις, θα νοιώσεις πιο ανάλαφρα. Επειδή το όνομα του Ιησού Χριστού έχει ισχύ. Μπροστά Του, όλα τα δυσάρεστα καταλαγιάζουν, οι δαίμονες εξαφανίζονται. Όταν θα επαναλαμβάνεις το γλυκύτατο όνομά Του, θα καταλαγιάζει και η δική σου πικρία, θα γαληνεύει η ολιγοψυχία σου. ''Κύριε! Δώσε μου υπομονή, μεγαλοψυχία και πραότητα! Κύριε! Κάνε με να δω τα αμαρτήματά μου και να μην κατακρίνω κανέναν!''.
Η ειλικρίνεια και η σταθερότητα της προαίρεσης, δοκιμάζονται από την υπομονή και τον χρόνο.
Μέσω των δυσάρεστων συμβάντων κατανοούμε, ότι δεν έχουμε υπομονή και αν δεν έχουμε υπομονή, αυτό σημαίνει, ότι είμαστε εγωιστές. Η γνώση αυτή όμως, οφείλει να μας προδιαθέσει σε αυτομεμψία και μετάνοια, αλλά και να μας κάνει να ζητήσουμε μέσω της προσευχής, το έλεος του Θεού, αφού χωρίς τα δυσάρεστα συμβάντα, ο άνθρωπος τείνει προς την έπαρση.
Η υπομονή είναι η ανδρεία της ψυχής, το στήριγμα, η βαθειά ρίζα που βαστά το δέντρο, όταν το ''δέρνουν'' οι άνεμοι και κυλούν οι ποταμοί.
Μέσα στον πόνο, μέσα στην απόγνωση, μέσα στην απελπισία που βρισκόμουνα, στη συνοδεία μου, δεν έλεγα τίποτες. Μια λεπτή φωνή άκουσα, σαν αύρα λεπτή, να πούμε, ότι: «Έτσι σε θέλει ο Θεός». Με αυτό, έτσι σαν να πήρα μια βαθιά αναπνοή· ''ε, νάναι ευλογημένο, αφού με θέλει ο Θεός, νά 'ναι ευλογημένο· μα δώσ' μου και υπομονή, γιατί δεν αντέχω εγώ τώρα...''.
Ο Άγιος Χρυσόστομος επαινεί τον Ιώβ όχι στον πρότερό του βίο, που ήταν ελεήμων, οικτίρμων, που ήταν φιλόξενος, που ήταν της προσευχής άνθρωπος, όχι. Την υπομονή που έκανε στην μεγάλη δοκιμασία που του παρεχώρησε ο Θεός, στον πειρασμό, στην ασθένειά του επαινεί...
Αξίζει για μερικά πράγματα να περιμένεις. Είναι ανάγκη να περιμένεις. Εργάζεται ο Θεός. Μόνο που έχει τους δικούς Του ρυθμούς. Ο Θεός εργάζεται πολύ υπομονετικά. Και η φύση το ίδιο κάνει. Ένα λουλουδάκι θ' ανθίσει όταν έρθει η ώρα του. Όλα αυτά αλλάζουν, αλλά σε πολύ διαφορετικούς ρυθμούς απ' αυτούς που μας έχει συνηθίσει η τρελή κοινωνία μας. Αυτό το τρέξιμο, αυτός ο πανικός η ταραχή που μας κάνει όλους τόσο πολύ βιαστικούς, αφήνουν τον Θεό αμέτοχο. Ο Θεός δεν μπαίνει σ' αυτούς τους τρελούς ρυθμούς μας, αλλά κινείται στους ρυθμούς της δικής Του αγάπης και της δικής Του υπομονής.
Γι' αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε. Για να δοκιμάζει τον ζήλον και την αγάπην προς Αυτόν που έχυμε. Γι' αυτό χρειάζεται η υπομονή. Χωρίς υπομονή, δεν γίνεται ο άνθρωπος πρακτικός, δεν μαθαίνει τα πνευματικά, δεν φθάνει σε μέτρα αρετής και τελειώσεως.
Η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου και η Χάρη που έχει, φαίνεται από την υπομονή..

Έχεις υπομονή;
Έχεις Χάρη.

Δεν έχεις υπομονή;
Δεν έχεις Χάρη.
Αν υπομένεις την άσκηση της ημέρας και πιέζεις την ψυχή σου να βαστάξει έναν λόγο ψυχρό, ένα χλευασμό, έναν έλεγχο, γίνεσαι ομολογητής. Σε κάθε υπομονή που κάνεις, λαμβάνεις στέφανο και σου λογίζεται ενώπιον του Θεού ημερήσιο μαρτύριο...
Η ζωή μας θέλει πολλές υπομονές. Να σε βρίζουν, να σε ξυλοκοπούν και να λες: ''ευλόγησον''. Να σε χτυπούν από το πρωί έως το βράδυ με τα ξύλα και να λες ''ευλόγησον, συγχώρεσέ με'', φταις δεν φταις... Και να δεις πως έρχεται η Χάρις του Θεού, πως μαλακώνει την ψυχή μέσα, πως έρχεται η γλυκύτητα του Χριστού, πως έρχεται η Θεία ευωδία, πως έρχεται η Θεία αλλοίωση, πως έρχεται ο έρωτας του Χριστού...
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 142 αποτελέσματα