Περί...

Loading...
Περί Θείας Πρόνοιας
Κοινοποίηση
Άφησε τον Θεόν να κανονίζει την πορεία σου. Αυτός γνωρίζει προτού ζητήσεις κάτι. Ζήτα λοιπόν να σου δώσει μετάνοια, να σου συγχωρέσει τις πτώσεις σου, και για τα υπόλοιπα Εκείνος ξέρει.
Ο Θεός δεν αφήνει να πάθει κάποιο κακό εκείνος, που εγκαταλείπεται από τους ανθρώπους.
Ο Θεός τα έχει όλα υπό την επίβλεψή Του και αν αυτός δεν επιτρέψει, δεν γίνεται τίποτε....
Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ήταν ένα γεγονός της ζωής μας, το έστειλε ο Θεός και έχει νόημα και σημασία για το πεπρωμένο μας στην αιωνιότητα.
Εάν σε ένα αυτοκίνητο που κινείται, δεν μπορεί να λείψει απ΄αυτό ούτε στιγμή ο οδηγός, αλλά πρέπει διαρκώς να βρίσκεται στο τιμόνι και να ρυθμίζει την κίνησή του, διότι και μια στιγμή ακόμη απροσεξίας, γίνεται αιτία καταστροφής και ολέθρου, πως είναι δυνατόν να παραδεχθούμε ότι το σύμπαν με τα δισεκατομμύρια των αστέρων, που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι δυνατόν να διατηρηθούν, να λειτουργούν και να κινούνται κανονικά και εύρυθμα, αν δεν υπάρχει ο Θεός; Όχι μια μέρα, αλλά ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν θα μπορούσε να σταθεί ο κόσμος αυτός, χωρίς την πρόνοια του Θεού. Αυτός είναι ο δημιουργός, ο προνοητής και συντηρητής του κόσμου.
Πρόνοια του Θεού είναι η αγάπη και η φροντίδα του Θεού για τα δημιουργήματά του.
Οι άνθρωποι, με το πεπερασμένο μυαλό, δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά πράγματα στη ζωή. Όταν όμως έρθει η ώρα, τότε βλέπουμε τι καλό έχει βγει από τις θλίψεις και από τις δυσκολίες που έχουμε περάσει, αφού ο Θεός μόνο το καλό δουλεύει και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Πρόνοιά Του.
Δεν είναι τυχαία τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Έχουν έναν μυστικό λόγο. Στον άνθρωπο που έχει αναφορά στον Θεό, κάποτε αποκαλύπτεται ο λόγος των γεγονότων της ζωής του. Σε αυτόν τον λόγο, πάντα υπάρχει η αγάπη του Θεού.
Συ μόνο γνωρίζεις τα συντρίμματα των ψυχών ημών, να τα μεταποιείς σε ψηφιδωτά...
Ο Θεός οικονομάει και τα σκουλήκια ακόμη, που βρίσκονται μέσα στο χώμα και τα ζεσταίνει και τα ταΐζει. Και έμενα, που είμαι εικόνα Του, θα με εγκαταλείψει;
Ο Θεός δεν θα σε οδηγήσει ποτέ εκεί, που η Χάρη του Θεού δεν θα σε προστατέψει.
O διάβολος ρίχνει στάχτη στα μάτια του ανθρώπου, για να μην δει την Πρόνοια του Θεού. Γιατί, όταν δει ο άνθρωπος την Πρόνοια του Θεού, θα μαλακώσει η γρανιτένια καρδιά του, θα γίνει ευαίσθητη και θα ξεσπάσει σε δοξολογία, κάτι που δεν συμφέρει τον διάβολο.
Τίποτα δεν γίνεται δίχως την Πρόνοια του Θεού και όπου υπάρχει η Πρόνοια του Θεού, σίγουρα αυτό που θα συμβεί, όσο πικρό και αν είναι, θα φέρει ωφέλεια στην ψυχή. Οι ακρίδες, οι πόλεμοι, η ανομβρία, οι αρρώστιες είναι μάστιγες. Όχι ότι ο Θεός θέλει να παιδαγωγήσει έτσι τον άνθρωπο, αλλά είναι συνέπεια της απομακρύνσεως του ανθρώπου από τον Θεό. Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί ξεφεύγει ο άνθρωπος από τον Θεό. Έρχεται η οργή του Θεού, για να θυμηθεί ο άνθρωπος τον Θεό και να ζητήση βοήθεια... δεν είναι ότι ο Θεός τα κανονίζει έτσι και βγάζει μία διαταγή να έρθη κάποια συμφορά στον άνθρωπο, αλλά ο Θεός βλέπει, μέχρι που θα φθάσει η κακία των ανθρώπων και ότι δεν θα αλλάξουν και γι' αυτό επιτρέπει να συμβεί μία συμφορά, για να συνετιστούν. Όχι ότι τα κανόνισε έτσι ο Θεός.
Ο Θεός συχνά επιτρέπει να γίνει αυτό που είναι για το συμφέρον των πολλών. Δεν κάνει ποτέ ένα καλό μόνο του, αλλά τρία-τέσσερα καλά μαζί. Ούτε ποτέ επιτρέπει να γίνει ένα κακό, εάν δεν βγουν απ' αυτό πολλά καλά. Όλα τα αξιοποιεί για όφελός μας και τα στραβά και τα επικίνδυνα. Το καλό με το κακό είναι ανακατεμένα• καλά θα ήταν να είναι χωρισμένα, αλλά μπαίνουν τα προσωπικά συμφέροντα και ανακατεύονται. Ο Θεός όμως και αυτό το μπερδεμένο το αξιοποιεί. Γι' αυτό πρέπει να πιστεύουμε, ότι ο Θεός επιτρέπει να γίνεται μόνο ό,τι μπορεί να βγει σε καλό, γιατί αγαπά το πλάσμα Του.
Αν ο Θεός δεν θέλει, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Και λίγο πάλι αν φυσήξει ο Θεός, γίνεται ο άνθρωπος φιλόσοφος.
Ο Θεός ξέρει τι θα ωφελήσει τον καθέναν και δίνει ανάλογα. Δεν δίνει στον άνθρωπο κάτι που δεν θα τον ωφελήσει. Βλέπει λ.χ. ότι περισσότερο θα μας ωφελήσει, αν μας δώσει ένα κουσούρι, μια αναπηρία, παρά αν μας προστατεύσει, για να μην χτυπήσουμε ή να μα μείνουμε ανάπηροι.
Όταν από φιλότιμο κάνουμε τον Θεό να χαίρεται με την ζωή μας, τότε Εκείνος δίνει άφθονες τις ευλογίες Του στα φιλότιμα παιδιά Του, την ώρα που τις χρειάζονται. Όλη η ζωή μετά περνάει με ευλογίες της Θείας πρόνοιας.
Όταν κανείς αφήνεται στον Θεό, ο Θεός δεν τον αφήνει. Και πράγματι, αν χρειαστείς αύριο στις δέκα η ώρα κάτι, όταν δεν είναι παράλογο και είναι ανάγκη πραγματική, εννιά και σαράντα πέντε λεπτά ή εννιά και μισή θα το έχει έτοιμο ο Θεός, για να σου το δώσει. Π.χ. σου χρειάζεται ένα κύπελλο στις εννιά η ώρα. Στις εννιά παρά πέντε σου έρχεται το κύπελλο. Σου χρειάζονται πεντακόσιες δραχμές. Την ώρα που τις θέλεις έρχονται ακριβώς πεντακόσιες δραχμές• ούτε πεντακόσιες δέκα, ούτε τετρακόσιες ενενήντα. Έχω παρατηρήσει ότι, αν μου χρειαστεί λ.χ. κάτι αύριο, ο Θεός το έχει προνοήσει από σήμερα• πριν δηλαδή το σκεφτώ εγώ, το έχει σκεφτεί ο Θεός πιο νωρίς και το παρουσιάζει την ώρα που το χρειάζομαι. Γιατί από εκεί που έρχεται, για να φτάσει σ' έμενα ακριβώς την ώρα που το χρειάζομαι, βλέπω πόσος χρόνος απαιτείται. Άρα ο Θεός το φρόντισε νωρίτερα.
Μπορώ ώρες να σας λέω παραδείγματα από την θαυμαστή Πρόνοια του Θεού. Όταν ήμουν στον πόλεμο, στις επιχειρήσεις, είχα ένα Ευαγγέλιο και το έδωσα σε κάποιον. Μετά έλεγα: «Άχ, να είχα ένα Ευαγγέλιο, πόσο θα με βοηθούσε!». Τα Χριστούγεννα μας είχαν στείλει πάνω στο βουνό διακόσια δέματα από το Μεσολόγγι. Από τα διακόσια δέματα μόνο στο δικό μου δέμα υπήρχε ένα Ευαγγέλιο!
Κάποιος είχε κάνει μια μονάδα ιχθυοτροφείου και όλη μέρα έλεγε «δόξα σοι ο Θεός», γιατί έβλεπε συνέχεια την Πρόνοια του Θεού. Μου έλεγε ότι το ψαράκι, από την στιγμή που θα γονιμοποιηθεί και είναι μικρό σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας, έχει και ένα σακκουλάκι με υγρό, για να τρέφεται, μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να πιάνει κανέναν μικροοργανισμό από το νερό. Του έχει δηλαδή και την «κομπανία» (εφοδιασμός με τρόφιμα) του ο Θεός! Και αν γι' αυτά Προνοεί ο Θεός, πόσο μάλλον για τον άνθρωπο! Αλλά ο άνθρωπος συχνά κανονίζει και αποφασίζει για όλα χωρίς τον Θεό. «Θα κάνω, λέει, δύο παιδιά». Τον Θεό δεν Τον βάζει στον λογαριασμό. Γι' αυτό και γίνονται τόσα ατυχήματα και σκοτώνονται τόσα παιδιά. Έχουν οι περισσότεροι δύο παιδιά, το ένα χτυπάει με το αυτοκίνητο, το άλλο αρρωσταίνει και πεθαίνει και δεν έχουν μετά κανένα παιδί...
Τίποτα δεν γίνεται τυχαία... Όλα έχουν τον σκοπό τους.
Και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία.
Ούτε μια πευκοβελόνα δεν πέφτει από το πεύκο αν δεν θέλει ο Θεός.
Εμείς ζούμε σαν να μην αισθανόμαστε το μεγαλείο της Θείας Πρόνοιας. Ο Θεός είναι πολύ μυστικός. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις ενέργειες Του. Μην νομίζετε, ότι ο Θεός το έκανε έτσι και μετά το διόρθωσε. Ο Θεός είναι αλάθητος. Δεν διορθώνει τίποτε. Ποιός είναι, όμως, ο Θεός στο βάθος, στην ουσία, εμείς δεν το γνωρίζουμε. Τις βουλές του Θεού, δεν μπορούμε να τις εξιχνιάσουμε...
Όλα τα έργα Αυτού έχουν πίστη. Τίποτε να μην σου γίνει αφορμή απιστίας. Να μην πεις, ότι από την τύχη έγινε αυτό και αυτομάτως φύτρωσε το άλλο. Τίποτε δεν έγινε χωρίς τάξη, τίποτε χωρίς σκοπό, τίποτε μάταια. Τίποτε δεν ήρθε στην ύπαρξη από την τύχη, ή κακή σύμπτωση, ή κακιά ώρα, αυτά τα λένε φωνές αμαθών.
Ο Θεός έχει εξοπλίσει τον αχινό με τέτοια κεραία, ώστε να αντιλαμβάνεται την κακοκαιρία και να καταδύεται έτσι μέσα στο χώμα και να προστατεύεται από την τρικυμία. Αν ο Θεός έχει προνοήσει και ενδιαφέρεται για τον αχινό, εσένα τον άνθρωπο, που Σταυρώθηκε για σένα, θα σε έχει έξω από την Πρόνοια Του;
Τίποτε δεν υπάρχει απρονόητο και παραμελημένο από τον Θεό. Όλα τα βλέπει ο Θεός, σ' όλα είναι παρών, παρέχοντας στον καθένα την σωτηρία του.
Γιατί το φύλλο της αμπέλου είναι σχιστό; Και για να προστατεύεται το σταφύλι από τις βλάβες του αέρα και για να δέχεται πλούσια το ηλιακό φως δια μέσω της αραιότητας. Τίποτα δεν έγινε χωρίς αιτία. Τίποτα δεν έγινε μόνο του. Όλα κρύβουν μια ανεκδιήγητη σοφία.
Όλα διοικούνται με την αγαθότητα του Κυρίου. Τίποτε από όσα μας συμβαίνουν στη ζωή, δεν πρέπει να τα θεωρούμε λυπηρά, έστω και αν προς το παρόν κάτι απ' αυτά μας πονάει. Διότι μολονότι αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους το κάθετι από όσα μας συμβαίνει έρχεται ως καλό για μας από τον Θεό, όμως οφείλουμε να είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, ότι αυτό που επέτρεψε ο Θεός να μας βρει, μας συμφέρει. Θα αποβεί εις όφελός μας, με το μισθό της υπομονής που θα κάνουμε.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ζει κάτω από την Πρόνοια του Θεού. Εκείνους μάλιστα που εξήλθαν για να Τον αναζητήσουν και βαστάζουν τα πάθη για χάρη του, τους παρακολουθεί προσεκτικά, δείχνοντάς τους με το δάκτυλο.
Η Σκέπη και η Πρόνοια του Θεού απλώνεται πάνω σε όλους τους ανθρώπους, την βλέπουν όμως, μόνο όσοι καθάρισαν τον εαυτόν τους από την αμαρτία.
Μην πιστεύεις και μην ελπίζεις σε μάταιους ανθρώπους, οι οποίοι με τις διδασκαλίες τους για κινήσεις αστεριών (αστρολογία) και με άλλες αφελείς δοξασίες (μοίρας - τύχης) επηρεάζουν τη ζωή σου. Πίστευε μόνο στην αγάπη του Θεού και στην Θεία Πρόνοια.
Τίποτε ο Θεός δεν φτιάχνει χωρίς λόγο ή ''τυχαία'', έστω και αν εσύ δεν γνωρίζεις το απόρρητο της σοφίας Του.
Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που υπάρχει τόση τάξη (στο σύμπαν), να μην υπάρχει Πρόνοια (του Θεού). Και αν δεν υπάρχει Θεός, πώς έγιναν όλα αυτά; Και αν υπάρχει Θεός, είναι δυνατόν να παραβλέπει τα δημιουργήματά Του;
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 94 αποτελέσματα