Περί...

Loading...
Περί Συμβουλής
Κοινοποίηση
Νά ἔχετε τέσσερα πράγματα: Ἀγάπη, ταπεινοφροσύνη, σιωπή καί ἐλεημοσύνη ἐν κρυπτῷ.
Βλέπεις τον αδερφό σου να σύρεται άδικα και ανόσια, όχι από τον δήμιο, αλλά από τον διάβολο, στο βάραθρο της απωλείας και δεν κάνεις τον κόπο, ούτε μια συμβουλή να του δώσεις. Έβλεπες τον αδερφό σου να συμμετέχει στην Θεία Κοινωνία, ενώ πριν από λίγο σύχναζε σε χώρους του διαβόλου και δεν μίλησες; Γιατί το ανέχτηκες; Γιατί δεν πήγες να το αναφέρεις στον ιερέα; Και φυσικά γι' αυτήν σου την στάση, θα σου ζητηθούν σοβαρές ευθύνες.
Βλέπεις τον αδερφό σου ότι οδηγείται στον γκρεμό, ότι ζει ζωή ακατάστατη, ότι δεν είναι σε θέση να διακρίνει το ορθό και δεν απλώνεις το χέρι σου να τον βοηθήσεις, δεν τον καλείς πλησίον σου, για να τον μαλώσεις, για να τον νουθετήσεις; Ώστε προτιμάς να μην τον πικράνεις και να μην φανείς δυσάρεστος σ' αυτόν, από την σωτηρία του; Και τότε ποιά συγχώρεση θα έχεις από τον Θεό και ποιά απολογία θα δώσεις ενώπιον Του;
Αν ζητήσεις τη γνώμη ή την συμβουλή από κάποιον συνάνθρωπο, με ταπείνωση και με πίστη, ότι μπορεί να σε βοηθήσει, τότε ο Θεός θα φωτίσει τον συνάνθρωπο που ρώτησες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε θα σου δώσει την ιδανική απάντηση σε αυτό που ρωτάς, άσχετα αν αυτός δεν έχει γνώση περί του ζητήματος που εσύ ρωτάς. Ο Θεός θα του βάλει τα κατάλληλα λόγια στο στόμα του και χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, θα σε δώσει την σωστή απάντηση.
Για να πει κανείς στον άλλον να κάνει κάτι, πρέπει αυτός που θα το ακούσει να είναι ταπεινός και αυτός που θα το πει να είναι δέκα φορές πιο ταπεινός και να προσπαθεί να το εφαρμόζει αυτό που θα πει. Θα κάνω ενάμισι εγώ, για να πω στον άλλον να κάνει ένα και πάλι θα σκεφθώ αν το πω.
Να όταν έρχεται κάποιος με ευλάβεια (για να με συμβουλευτεί), με τον λογισμό πως είμαι άγιος, ενώ εγώ είμαι τενεκές, έχω προσέξει, ότι νιώθω μέσα μου μιά αλλοίωση και αυτά που του λέω, δεν είναι δικά μου. Από αυτό καταλαβαίνω ξεκάθαρα, ότι ο άνθρωπος αυτός έχει έρθει με ευλάβεια και ο Θεός, για να μην τον αδικήσει, δίνει σ' εμένα αυτήν την καλή κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, ο Θεός σε πληροφορεί και μπορείς να του πεις, θα συμβεί, πότε θα συμβεί και πως θα το αντιμετωπίσει.
Οι άνθρωποι δεν έχουν υπακοή και δεν έχουν το συνήθεια να κάνουν τι τους λένε οι άλλοι. Γι' αυτό παρακαλέστε το Χριστό, να μεταφέρει τα λόγια σας και ο Χριστός, θα του τα φέρει στους λογισμούς του και αυτός ο τρόπος γνωρίζω ότι είναι ο αποτελεσματικότερος!...
Ο άνθρωπος που θέλει να συμβουλέψει τον άλλον, πρέπει να έχει αυτά τα 3: την ταπείνωση, την υπομονή και την επιμονή. Όπως το φαγητό για να είναι νόστιμο, πρέπει να έχει μέσα αλάτι, έτσι και εκείνος που θα συμβουλέψει τον άλλο, πρέπει να κρατάει αυτά τα 3 για να νοστιμίζει ο λόγος του. Εάν δεν έχει αυτά, τίποτα δεν κάνει, διότι εάν ο λόγος του δεν είναι ταπεινός, θα θυμώσει ο άλλος και θα γίνει χειρότερος. Και ίσως του πει και εκείνος κανένα λόγο και γι' αυτό πρέπει να είναι εφοδιασμένος με την υπομονή και την επιμονή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βοηθήσετε και να διορθώσετε τον αδερφό σας.
1. Να έχετε μικρές κοιλιές.
2. Να κάνετε βραδινή ή ολονύχτια προσευχή.
3. Να πίνετε νερό με το ζύγι.
4. Να τρώτε λίγο ψωμί.
5. Να υπομένετε την ντροπή της κατάκρισης.
6. Να αντέχετε τη χλεύη και την ύβρη.
7. Να περιορίζετε τις επιθυμίες σας.
8. Να υπομένετε τις προσβολές αγόγγυστα.
9. Να επιδεικνύετε καρτερικότητα στη δυστυχία και στις δοκιμασίες.
10. Να υπομένετε τις συκοφαντίες.
11. Μη φανερώνετε τα αμαρτήματα των άλλων.
12. Μην παροργίζεστε όταν σας προσβάλλουν. Αν σας αδικούν, να συγχωρείτε χωρίς να λέτε τίποτα. Αν σας κατακρίνουν, μην ανησυχείτε, ούτε να στενοχωριέστε και να υπομένετε.
13. Να συγχωρείτε, χωρίς να περιμένετε ανταπόδοση.
14. Αν κάποιος σας κατακρίνει, να ταπεινώνεστε χωρίς να μιλάτε.
Άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλή σημαίνει υπερήφανος άνθρωπος, που είναι καταδικασμένος σε συνεχή ταπαλιπωρία.
Αν δεν έχεις κάποιον που να μπορεί να τροφοδοτήσει ή να μπορείς να του ανοίξεις την καρδιά σου, καλύτερα να διαβάσεις βιβλία και να τραφείς μ' αυτά, επικαλούμενος την βοήθεια του Θεού.
Το να απευθυνόμαστε για συμβουλές, μία στον ένα, μία στον άλλο, δεν το θεωρώ ωφέλιμο. Ένα σύμβουλο ας έχουμε, εκείνον που όρισε η Εκκλησία, τον πνευματικό μας.
Ποτέ δεν είδα, να γίνεται διόρθωση με θυμό, αλλά πάντοτε με αγάπη. Τότε και ο νουθετούμενος, θυσιάζεται...
Είδες άνθρωπο να μην συμβουλεύεται ή να μην τηρεί τις συμβουλές; Σε λίγο καιρό περίμενε να τον δεις πλανεμένο.
Έχω πικρή πείρα και μεγάλες εμπειρίες, ότι οι συμβουλές δεν πιάνουν. Όταν μας πιάνουν λογισμοί, δεν ακούμε τότε καμμία συμβουλή. Μόνο να παρακαλούμε η Θεία Χάρη να μας βοηθεί και να μας ετοιμάζει για το ταξίδι όλων μας προς την Βασιλεία των Ουρανών. Οι συμβουλές, αδελφέ, ομοιάζουν με τα ξερά χώματα, τα οποία δεν κολλούν στον τοίχο. Δεν μπορώ να δώσω γενικές συμβουλές, διότι οι άνθρωποι διαφέρουν στά πνευματικά τους μέτρα. Ο Θεός θα σας διδάξει και θα σας γυμνάσει με τον τρόπο που Εκείνος ξέρει. Φυλάγομαι, δεν δίνω συμβουλές, διότι δεν πιάνουν. Αυτό με έχει διδάξει η πείρα. Ο άνθρωπος ομοιάζει με τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα είναι γαλήνη και σε λίγο έρχεται συννεφιά, θαλασσοταραχή, αστραπές και βροντές. Έτσι και ο άνθρωπος, μεταβάλλεται ξαφνικά. Από την χαρά μεταπίπτει στη λύπη και δεν θυμάται τη χαρά που έζησε χθες.
Οι άνθρωποι καμμιά φορά μας ζητούν οδηγίες ή συμβουλές, για να κρυφτούν πίσω τους. Μετά θα «φταίς» εσύ... Αλλά είναι πολύ πιθανό να μην τα εφαρμόσουν, οπότε είναι κόπος χαμένος.
Εδώ τα λόγια του Χριστού (Ευαγγελίου) δεν αλλάζουν τους ανθρώπους, θα αλλάξουμε εμείς τους ανθρώπους με τα λόγια μας;
Ο άνθρωπος όσο και σοφός να είναι, να συμβουλεύεται και λιγάκι. Δεν είμαστε εμείς θεοδίδακτοι.
Ο μεγάλος αγώνας του ανθρώπου είναι να μην πιστεύει τον λογισμό του. Ε, ο Γέροντας τώρα λείπει, ρώτησε τον αδερφό σου και ό,τι σου πει να ακούσεις. Δεν είναι μικρός αγώνας να ρίξεις τον εαυτόν σου κάτω, δεν είναι μικρός αγώνας...
Αν θέλεις να βάλεις κάποιον στο σωστό δρόμο, να τον διδάξεις και να το συμβουλεύσεις, θα πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς και να του μιλήσεις με πολλή αγάπη. Θα δεχτεί την συμβουλή σου, διότι θα νοιώσει, ότι του τη δίνεις με αγάπη. Αν όμως θέλεις να γίνει το δικό σου πάση θυσία, δεν θα πετύχεις τίποτα.
Όπως σε στομάχι που δεν αφομοιώνει την τροφή, είναι λάθος να δίνουμε και άλλη τροφή, γιατί θα την κάνει εμετό, έτσι και όταν επιμένουμε να συμβουλεύουμε κάποιον, που δεν έχει τη διάθεση να ακούσει, πηγαίνουν χαμένα τα λόγια μας και θα δώσουμε λόγο γιατί τον συμβουλεύουμε...
Γνώρισα ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε πολλούς πνευματικούς κόπους, αλλά κατόπιν έπεσαν και μάλιστα σάλεψε και το μυαλό τους. Και ο λόγος είναι, ότι στηρίχτηκαν στην προσωπική τους εργασία και δεν έλαβαν υπόψιν τους την εντολή Αυτού που είπε: ''Ρώτησε τον πατέρα σου να μάθεις και θα σε κατατοπίσει, ρώτησε τους μεγαλυτέρους σου και θα σου πουν'' (Δευτερονόμιο 32,7)
Όταν συμβουλεύεις, χτίζεις με το ένα χέρι, αλλά όταν συμβουλεύεις αυτό που ο ίδιος κάνεις, χτίζεις με τα δύο σου χέρια.
Όσοι συμβουλεύουν πονηρά, δεν τολμούν να πουν ξεσκέπαστη την συμβουλή.
Αδελφοί, πρέπει να προσέχουμε από κακή συμβουλή. Γιατί με τους περισσότερους ανθρώπους συμβαίνει, ό,τι με 2 λαμπροφορεμένους, που βαδίζουν μαζί στην αγορά και ο ένας απ' αυτούς σκοντάφτει από απροσεξία, πέφτει στη λάσπη, καταλερώνει την υπέροχη στολή του και έπειτα, κινημένος από το φθόνο, επιδιώκει να ρίξει και τον άλλο στο βούρκο, ώστε να μην έχει μόνο αυτός άσχημη εμφάνιση. Έτσι και όσοι έπεσαν από την αρετή, αγωνίζονται να ρίξουν και τους άλλους, για να μη ζουν μόνο αυτοί μέσα στο βούρκο. Μιλούν μάλιστα ταπεινά και απαντούν γλυκά, για ν' απομακρύνουν σιγά-σιγά από τη σωφροσύνη αυτούς που τους ακούνε και να τούς ρίξουν σε όμοιο με τον δικό τους βόθρο, προτρέποντας (και συμβουλεύοντάς τους), να κάνουν και αυτοί τα ίδια αισχρά έργα τους.
Επειδή δεν πειθαρχούμε στις συμβουλές αυτών που μας συμβουλεύουν για τον Κύριο, κάνουμε τους εαυτούς μας αντικείμενο της χαιρεκακίας των πονηρών δαιμόνων. Να δέχεσαι λοιπόν συμβουλές από κάθε άνθρωπο, που φοβάται τον Κύριο. Διότι αν δεν δεχτείς με υπομονή τις νουθεσίες αυτών που φοβούνται τον Κύριο, η ψυχή σου θα είναι σαν πόλη χωρίς τείχη και όταν θελήσει ο βάρβαρος εχθρός (διάβολος), θα μπει μέσα σ' αυτή και θα την αιχμαλωτίσει. Διότι είναι γραμμένο: ''Ρώτησε τον πατέρα σου και θα σε πληροφορήσει, ρώτησε τους μεγαλυτέρους σου και θα σου πουν'' (Δευτερονόμιο 32,7)
Όποιος αποφεύγει να δέχεται συμβουλές και κατηγορεί αυτόν που τον συμβουλεύει, αυτός απορρίπτει το Χριστό και είναι μακριά από κάθε ωφέλεια. Όποιος αποφεύγει τις πνευματικές νουθεσίες, να καταλάβει, ότι η ψυχή του έχει πέσει σε φοβερή αρρώστια, διότι αυτό είναι η αρχή της αφροσύνης, από την οποία, όσοι αρρώστησαν, τρύγησαν καρπό θανάτου.
Όποιος δεν ακούει τις συμβουλές των φρονίμων, πέφτει σε μεγάλες συμφορές!
Όσοι επιθυμούν να μάθουν το θέλημα του Κυρίου (γιατί δεν γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση), αφού προσευχηθούν με πίστη και απονήρευτη απλότητα, ας ερωτήσουν με ταπείνωση καρδίας και αδίστακτο λογισμό τους γέροντες ή και τους αδελφούς ακόμη και ας δεχθούν τις συμβουλές τους σαν να είναι από το στόμα του Θεού, έστω και εάν είναι αντίθετες προς το θέλημά τους∙ έστω και εάν δεν είναι και τόσο πνευματικοί οι ερωτηθέντες∙ διότι δεν είναι άδικος ο Θεός να αφήσει να πλανηθούν ψυχές, που με πίστη και ακακία ταπεινώθηκαν εμπρός στην συμβουλή και στην κρίση του πλησίον. Ακόμη και ανίδεοι εάν είναι αυτοί που ερωτώνται, εκείνος που απαντά με το στόμα τους είναι ο άϋλος και αόρατος Θεός.
Άνθρωπος χωρίς συμβουλή, είναι πλοίο ακυβέρνητο, το οποίο είναι παραδομένο στις τυχαίες κατευθύνσεις των ανέμων. Άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλή, είναι εχθρός του εαυτού του.
Όπως οι ιατρικές συμβουλές αποδεικνύονται ωφέλιμες όταν τηρούνται, το ίδιο και οι πνευματικές.
/
4

Βλέπετε 1 - 33 από τα 115 αποτελέσματα