Περί...

Loading...
Περί Σωφροσύνης
Κοινοποίηση
Δείγμα του ότι αποκτήσαμε την αρετή της αγνότητας είναι, να μην προσηλώνεται η ψυχή κατά τον ύπνο σε καμμία εικόνα αισχρής φαντασίας. Διότι αν και δεν λογαριάζεται ως αμαρτία αυτή η κίνηση στον ύπνο, είναι όμως γνώρισμα, ότι η ψυχή είναι άρρωστη και δεν έχει ελευθερωθεί από το σαρκικό πάθος. Γι' αυτό τις αισχρές φαντασίες που μας έρχονται στον ύπνο, πρέπει να πιστεύουμε, ότι είναι έλεγχος της προηγούμενης αμέλειας και της ασθενείας μας. Όσοι έφτασαν στον έπακρο της αγιοσύνης και της αγνείας, ούτε όταν κοιμούνται προσηλώνονται στις φαντασίες των ονείρων, ούτε όταν είναι ξύπνιοι αισθάνονται καμμία κίνηση στις αμαρτωλές επιθυμίες.
Είναι τέτοια η δύναμη της σαρκός, του κόσμου, του εγωισμού, του συμφέροντος και του διαβόλου, που είναι αδύνατον αν ο Θεός δεν βάλει το χέρι του, να μπορέσει ο άνθρωπος να σωφρονιστεί.
Σωφροσύνη είναι η υγεία του νου. Η σωφροσύνη είναι εγκράτεια και μάχη, προς κατανίκηση των ηδονών.
Ο γέρος, δεν θα έχει τόσο μεγάλη αμοιβή για την σωφροσύνη του, διότι έχει ασφάλεια την ηλικία. Το θαυμαστό είναι να είσαι σώφρων όταν είσαι νέος. Να κατακαίγεσαι μέσα σε καμίνι και να παραμένεις εγκρατής.
Όταν εστιάσεις τα μάτια σου σε γυμνά μέλη γυναικών, από εκεί ξεκίνησε όλη η έξαψη της αμαρτίας. Όταν τα θεάματα και ακούσματα προβάλλουν παράνομους έρωτες, πες μου, πώς θα μπορέσεις να συμπεριφέρεσαι με σωφροσύνη; Η αρχή της σωφροσύνης είναι, το να μην βλέπουμε άτοπα θεάματα.
Όποιος τα μάτια του δεν μπορεί να κρατήσει, αλλά είναι ασυγκράτητος στα αισχρά θεάματα, πώς είναι δυνατόν να παραμείνεις αμόλυντος και σώφρων; Από εκεί ξεκινάει όλη η έξαψη της αμαρτίας, όλο το φούντωμα. Μήπως τάχα είναι από πέτρα το σώμα σου; Σάρκα φοράς και μάλιστα σάρκα ανθρώπινη, που ανάβει από την αισχρή επιθυμία, χειρότερα από το ξερό χορτάρι.
Ο σώφρων περνάει ολόκληρη τη ζωή του με άνεση και με μεγάλη πνευματική ελευθερία.
Σωφροσύνη είναι η εγκράτεια που παίρνει διάφορες μορφές και αφορά ολόκληρη τη λειτουργία του σώματος.
Εκείνος που δεν έχει μετριοφροσύνη, δεν μπορεί να έχει ούτε σωφροσύνη. Και έτσι όποιος χάσει το μέτρο της φρονήσεως, γίνεται συγχρόνως και δειλός και θρασύς, αφού η ψυχή του αρρωσταίνει.
Οι ασύνετοι και αδιάφοροι άνθρωποι, δεν κερδίζουν, ούτε από εκείνα που ωφελούν, ενώ οι φρόνιμοι και νηφάλιοι, ωφελούνται πάρα πολύ, ακόμα και από εκείνα που σκανδαλίζουν πολλούς. Για παράδειγμα, ο Ιούδας δεν σώθηκε ούτε από το Χριστό, που διόρθωσε όλη την οικουμένη, ενώ ο Ιώβ, όχι μόνο δεν ζημιώθηκε από τον διάβολο, που τόσους πολλούς κατέστρεψε, αλλά και στεφανώθηκε.
Συνήθως τους περισσότερους τους σωφρονίζει, όχι τόσο η χορήγηση των αγαθών, όσο η απειλή των δυσάρεστων.
Η σωφροσύνη φέρνει ευφροσύνη και γλυκύτητα απείρως μεγαλύτερη, από τις κοσμικές ηδονές. Πρόκειται για νίκη, που στολίζεται με την καθαρή και αγαθή συνείδηση και με τα λαμπρά τρόπαια.
Σωφροσύνη ίσων σεμνότητα. Με την σωφροσύνη του ανθρώπου δοξάζεται ο Θεός. Αντίθετα η σωφροσύνη των γηρατειών δεν είναι σωφροσύνη, αλλά αδυναμία ακολασίας. Ο νεκρός δεν στεφανώνεται. Κανένας δεν είναι δίκαιος επειδή δεν μπορεί να κάνει κακό.
Σωφροσύνη είναι, το να μην επιτρέπεται κανένας ερεθισμός χάριν της ηδονής, αλλά σταθερά και ανυποχώρητα να αποφεύγετε κάθε βλαβερή απόλαυση.
Η αληθινή φρόνηση, είναι η διάγνωση αυτών που πρέπει να κάνουμε και αυτών που δεν πρέπει να κάνουμε. Και όποιος ακολουθεί αυτή τη φρόνηση, δεν θα παρασυρθεί στον όλεθρο της κακίας.
Η σωφροσύνη δεν εξαντλείται στην αποχή των σαρκικών αμαρτιών, αλλά δια της ακακίας και της πραότητος ν' απέχεται ο θυμός και η οργή.
Ανάθεσε στον Κύριον την ασθένεια της φύσεώς σου αναγνωρίζοντας την αδυναμία σου και τότε θα λάβεις το χάρισμα της σωφροσύνης χωρίς να το καταλάβεις.
Σωφροσύνη δεν είναι μόνο η αποχή από την πορνεία και τις σαρκικές ηδονές, αλλά να απέχει κανείς και από τις άλλες ηδονές.
Συνετός και μυαλωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αντελήφθη καλώς ότι υπάρχει τέρμα της παρούσης ζωής και σπεύδει και αυτός να θέσει τέρμα στα σφάλματα και ελαττώματά του.
Φρόνηση είναι η διάκριση και επιλογή των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν και εκείνων που δεν πρέπει. Είναι η επιστήμη, του να διαχωρίζει κανείς τα αγαθά από τα κακά. Όταν μάλιστα συνδυάζεται η φρόνηση με την απλότητα, είναι κάτι Θείο και εξαιρετικά χρήσιμο. Μπορώ να πώ μάλιστα, ότι είναι η τελειότερη αρετή! Χωρισμένη όμως η μία από την άλλη, η μία θα εκπέσει σε πονηριά και η άλλη σε ανοησία...
Συνετός άνδρας είναι εκείνος, που δεν σταματάει πριν από την τέλεια μετάνοια, την γεμάτη λύπη ανάμνηση των αμαρτημάτων και της δίκαιης τιμωρίας με αιώνια φωτιά, που θα επιβληθεί γι'αυτά.
Για να γλυτώσεις από τις σαρκικές πτώσεις, απέφευγε την παρέα με πρόσωπα που σκανδαλίζουν, την τεμπελιά, την παρακοή στους πνευματικούς πατέρες, την κατάκριση προς τον πλησίον σου, να βρίσκεσαι σε εκγρήγορση με σκέψεις και έργα πνευματικά και να καλλιεργείς την ταπείνωση.
Εκείνος, που ανάμειξε το φρόνιμο του φιδιού για το κακό, με το ακέραιο της περιστεράς για το καλό, ούτε το φρόνιμο θα αφήσει να γίνει κακούργο, ούτε το απλό να γίνει ανόητο.
Χαρακτηριστικά του συνετού ανθρώπου, είναι η ελευθερία από κάθε παράλογο αίσθημα, εμπαθή διάθεση και κίνηση.
Η λέξη σώφρων έχει δύο σημασίες: Έχει τη σημασία του μυαλωμένου και τη σημασία του αγνού και εγκρατούς ανθρώπου.
Ποιός είναι ο σώφρων άνθρωπος; Αυτός που γνωρίζει, ότι δεν ήρθε για να ζήσει... Αυτός που υπολογίζει, ότι θα πεθάνει... Αυτός που υπολογίζει, ότι θα κριθεί...
Σωφροσύνη είναι το να είναι κανείς κύριος των ηδονών και των επιθυμιών του.
Φρόνιμος άντρας είναι εκείνος, που δεν έδωσε την παραμικρή εμπιστοσύνη στα λόγια των γυναικών.
Η αρχή και βάση της σωφροσύνης είναι η εγκράτεια στην τροφή και το πιοτό.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 36 αποτελέσματα