Περί...

Loading...
Περί Σιωπής
Κοινοποίηση
Νά παλέψεις γιά τή σιωπή τού νού σου. Μήν τόν αφήσεις στή διάλυσή του. Άν δέν προσέξεις, θά τρέχει από δώ κι από κεί, χωρίς σκοπό, χωρίς νόημα. Θά παρατηρείς τα πάντα, θά κρίνεις τά πάντα, θά νομίζεις πώς φτιάχνεις τόν κόσμο καί τήν ίδια ώρα θά γεμίζεις, ανεπαίσθητα, περιφρόνηση γιά τόν κόσμο. Χωρίς νά τό καταλάβεις, θά μάθεις ν’ ανεβάζεις τόν εαυτό σου σ’ ένα θρόνο ψηλό κι από κεί να μετράς τούς πάντες καί τά πάντα μέ τό δικό σου τό μέτρο. Καί θά μάθεις νά μιλάς, νά μιλάς πολύ!
Ή σιωπή όμως… ή σιωπή!
Κλείστε το στόμα σας καλύτερα, με τις επτά κλειδαριές, όπως λένε οι άγιοι πατέρες. Η σιωπή είναι μια αγγελική προσευχή. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθρώπινη προσευχή μας. Μείνετε ήσυχοι και ακούστε περισσότερο, γιατί από αυτήν (την αγγελική προσευχή) θα βοηθηθείτε σε όλα.
Μάθε να σωπαίνεις. Μίλα όσο μπορείς λιγότερο, μόνο όταν αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο. Η σιωπή είναι απαραίτητη στον καθένα που επιθυμεί να προοδεύσει στην πνευματική ζωή και να σωθεί. Η ψυχή του σιωπηλού αγωνιστή, σύντομα θα γευτεί τους γλυκούς καρπούς του κόπου της.
Όποιος σωπαίνει, έχει τον φόβο των δαιμόνων, γιατί γνωρίζει, ότι αυτοί δεν μπορούν να δουν τα μυστικά της καρδιάς των τελείων, όταν δεν μιλούν με τα χείλη.
Όποιος όμως αγαπάει την πολυλογία, δεν θα αποφύγει την αμαρτία.
Αν μπορούσαμε να βάλουμε στη μία πλευρά μιας ζυγαριάς, όλα τα έργα της αμαρτωλής ζωής και στην άλλη πλευρά την σιωπή, θα την βρίσκαμε να τα νικάει με το βάρος της. Δες λοιπόν πόσο κέρδος έχουν οι ασκητές της ερήμου, από την εγκράτεια της γλώσσας και πόσα κακά αποφεύγονται μ' αυτήν!
Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους και αν ένας καταλάβει...
Την σιωπή αγαπούσαν όλα τα μεγάλα πνεύματα, διότι βαθέως αισθάνονταν την αλήθεια της λαϊκής παροιμίας: η ομιλία είναι άργυρος, η σιωπή είναι χρυσός. Έκαστος σκεπτόμενος άνθρωπος, εξ ιδίας του εμπειρίας γνωρίζει, ότι ο εαυτός του δεν είναι εκείνος περί του οποίου ομιλεί, παρά ο εαυτός τον οποίο αποσιωπά. Όχι εκείνο το οποίο αποσιωπά εκουσίως, αλλά εκείνο το οποίο αποσιωπά αναγκαίως, διότι αδυνατεί να το εκφράσει. Οι συζητήσεις μας στον κόσμο, είναι σαν τα ψιλά κέρματα με τα οποία εξαγοράζουμε τον εαυτό μας, ενώ το μέγα νόμισμα παραμένει εντός μας μη φανερούμενο... Εξάλλου όλα τα μεγάλα στοιχεία είναι πολύ σιωπηλά και ο ίδιος ο Θεός ο πλέον σιωπηλός των πάντων, ενώ όλα τα μικρά πράγματα είναι ομιλητικά. Τι περίεργο, λοιπόν, το ότι όλα τα μεγάλα πνεύματα είναι σιωπηλά;
Η σιωπή είναι πολύ μεγάλη αρετή. Ο φλύαρος άνθρωπος, δεν πρόκειται να προκόψει ποτέ.
Η σιωπή είναι χρήσιμη για την ψυχή. Όταν μιλάμε, είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε κια να αποφύγουμε τα κούφια λόγια και τις επικρίσεις. Υπάρχει όμως και η κακή σιωπή, όταν κάποιος σωπαίνει, επειδή είναι θυμωμένος.
Να θυμάσαι τον μοναστικό κανόνα: μην αρχίσεις να μιλάς μόνος σου, αν δεν σε ρωτήσουν.
Η σιωπή προετοιμάζει την ψυχή για την προσευχή. Η σιγή, πόσο ευεργετικά επιδρά στην ψυχή αυτή!
Μεταξύ σας τηρείτε σιωπή, εκτός των απαραιτήτων, δεν χρειάζεται να λέτε τίποτα περιττό, ώστε ο νους σας, να παραμένει αμίαντος για την προσευχή. Να μέμφεστε νοερά τον εαυτόν σας και να τον ταπεινώνετε και να τον θεωρείτε τον χειρότερο όλων και ο Θεός θα δει την ταπεινοφροσύνη σας και θα σας προστατεύσει από όλους τους πειρασμούς.
Να γνωρίζεις για ποιό σκοπό σιωπάς. Αν π.χ. με τη γλώσσα σιωπάς και με τον λογισμό σου κατακρίνεις, δεν σε ωφελεί μια τέτοια σιωπή. Ούτε πάλιν ωφελεί να σιωπάς και στην καρδία σου να βασιλεύει μελαγχολία και απόγνωση. Υπάρχει λοιπόν η καλή σιωπή, υπάρχει και η κακή. Καλή σιωπή είναι η ταπεινή, η εσωτερική, αυτή που συνοδεύεται με προσευχή, και γεμίζει την ψυχή με χαρά. Κακή σιωπή είναι εκείνη, που την συνοδεύει η δειλία, η εσωτερική κατάκριση, η ολιγοπιστία, η θλίψη, η απόγνωση. Πρέπει λοιπόν να αποκτήσουμε ''νουν Χριστού'', ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε πότε θα πρέπει να μιλήσουμε και πότε θα πρέπει να σιωπήσουμε.
Άμα βάλουμε την εν Χριστώ σιωπή από το ένα μέρος της ζυγαριάς και από το άλλο μέρος βάλουμε όλες τις άλλες αρετές, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της σιωπής! Διότι όταν ο άνθρωπος σιωπά δεν κατακρίνει, δεν αργολογεί, δεν ψεύδεται, δεν συκοφαντεί και άμα η σιωπή συνδυαστεί με την προσευχή, τότε φέρνει το χαροποιό πένθος που με τη σειρά τους φέρνουν τα δάκρυα, τα οποία μας οδηγούν στην κάθαρση και η κάθαρση βοηθά τον άνθρωπο να δει το Θεό!
Μη λέτε πολλά. Κρατείστε την γλώσσα. Αγαπήστε την σιωπή. Αν την συνηθίσετε, μετά δεν θα θέλετε να μιλάτε. Τόσο όμορφη είναι η σιωπή.
Τα πατερικά βιβλία λένε, ότι ο αββάς Νισθερώ απέκτησε φήμη Αγίου ανδρός. Και πήγε άλλος και του λέει: «Τί αρετή έκανες, πάτερ και έφτασες σ' αυτά τα μέτρα;». Λέει: «Αφότου μπήκα στο μοναστήρι, είπα, εγώ και το γαϊδούρι ένα είμαστε. Όσο μιλάει το γαϊδούρι, όταν το δέρνεις, τόσο θα μιλήσω και εγώ...». Αυτό ήταν το θεμέλιο, ότι και να τον δείρουνε, «ευλόγησον». Τώρα εμείς φθάσαμε στο σημείο, δεν σηκώνουμε λόγο.
Απο την κουταμάρα καλύτερη η βουβαμάρα... Η δύναμη του σκότους περιμένει ευκαιρία. Ας μην μιλούμε, για να μην μετανοιώνουμε.
Η σιωπή, τι μεγάλο πράγμα είναι! Όταν ο άνθρωπος σιωπήσει μόνο μία βδομάδα, δεν σας λέω πολύ, μια βδομάδα άμα σιωπήσετε και έχετε τον νου σας στην αδιάλειπτη προσευχή, θα δείτε μεγάλη διαφορά στην ζωή σας. Όχι πολύ, μία βδομάδα... Αλλά δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε, δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε, δεν μπορούμε να μην κρίνουμε και κατακρίνουμε... Κοιτάζουμε τον άλφα, τον βήτα και γι' αυτό δεν μπορούμε να προοδεύσουμε. Τί μεγαλεία έχει ο Θεός! Μια βδομάδα να μείνουμε σιωπηλοί, με αδιάλειπτη προσευχή και να δεις ύστερα πως θα έρθει η προσευχή και πως θα έρθουν τα δάκρυα και θα ζητάμε μέρος κρυφό, σκοτεινό και θα ζητάμε μοναξιά και οποιοδήποτε θόρυβο δεν θα μπορούμε να τον αντέξουμε. Τόσο πολύ θα νοιώσει η ψυχή μας ελαφρωμένη! Και μπορούμε όλα αυτά να τα απολαύσουμε και είναι τόσο εύκολο. ''Θα σιωπήσω σήμερα, θα μετρήσω τις λέξεις που θα μιλήσω. Πόσο (πολύ) θα στρυμωχτώ;'', θα πει κάποιος. Δεν στρυμώχνεται κανείς. Άμα αισθάνεται την πνευματική ηδονή και την μακαριότητα, αυτά δεν τα θεωρεί τίποτε. Θα μετράει τις λέξεις που μίλησε. Τι ωραίο πράγμα!... Και θα είναι ήσυχος και χωρίς μέριμνες, δεν θα έχει προβλήματα, τίποτε... Το πνεύμα του θα είναι στον Ουρανό, θα ευφραίνεται και θα γεύεται τα μεγαλεία του Θεού!...
Όταν ο άνθρωπος σιωπά, τότε έρχεται και Θεία φώτιση, έρχεται και Θεία Χάρη.
Θα είσαι σοφός όταν κλείνεις τα στόματα των άλλων που λένε το κακό με την σιωπή σου και όχι με την οργή σου.
Μην ανοίγεις το στόμα σου να γελάσεις, όπως κάνουν οι κοσμικοί. Αυτό είναι σημείο διασκορπισμένης και αφρόντιστης ψυχής, που είναι ξένη στο φόβο του Θεού. Διάλεξε τη σιωπή, η οποία θα σε προφυλάξει από πολλά κακά.
Εάν δεν μπορείς να νηστέψεις, να αγρυπνήσεις, να κάνεις φιλανθρωπία διότι είσαι φτωχός και γενικά δεν μπορείς να εκριζώσεις τα πάθη σου, απόκτησε την αρετή που θα σε βοηθήσει να χαλιναγωγήσεις και να ελέγξεις όλες σου τις επιθυμίες. Απόκτησε την μητέρα όλων των αρετών, την σιωπή.
Είσαι ταραγμένος; Σιώπα! Θα αποκτήσεις ειρήνη...
Είσαι λυπημένος; Σιώπα! Θα αποκτήσεις χαρά...
Έχεις μίσος! Σιώπα! Θα αποκτήσεις αγάπα...
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Ειδικά όταν μας δίνεται η ευκαιρία να ομολογήσουμε την Αλήθεια και να καταπολεμήσουμε το ψέμα και την χυδαιότητα. Δεν είναι αρετή η σιωπή όταν ακούς κάποιον να βρίζει τα Θεία και Ιερά, αντιθέτως θα έλεγα, αμαρτάνουμε με την σιωπή μας. Άλλο να βρίζουν εσένα και εσύ να σιωπάς, και άλλο να βρίζουν τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους μας. Όχι ότι χρειάζονται υπεράσπιση από εμάς, όμως δι'αυτού του τρόπου δείχνουμε εμείς πόσο θερμή είναι η αγάπη μας προς το πρόσωπό Τους.
Πολλές φορές η σιωπή μας έχει μεγαλύτερη επίδραση στον άλλον από τα λόγια μας.
Κανένα πράγμα δεν κρύβει καλύτερα εκείνο που είσαι, όσο η σιωπή.
Πολύ συχνά, η σιωπή μας και οι προσευχές μας,
συντελούν περισσότερο στο να διδάξουμε τους άλλους πως να γνωρίσουν τον Θεό,
από όλα τα λόγια, που θα μπορούσαμε να τους πούμε.

Το απλό γεγονός, ότι επιθυμείς να δοξάσεις το Θεό μιλώντας γι' αυτόν,
δεν είναι και σίγουρο σημάδι, πως θα το πετύχεις.

Και αν Εκείνος σε προτιμά σιωπηλό;
Δεν έμαθες ποτέ, ότι η σιγή Τον δοξάζει;
Εάν ήμουνα πνευματικός, δεν θα έβαζα νηστεία στα πνευματικά μου τέκνα. Να μην φάτε λάδι, να μην φάτε κρέας... Θα έβαζα νηστεία γλώσσας. Να μην ομιλείσετε. Να δείτε τι κόπος είναι! Πείτε ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα φάτε κρέας, αλλά να μην μιλήσετε και θα δείτε τι θα γίνει! Όλα τα συντάγματα και οι διαβόλοι από το λεκανοπέδιο της Αττικής, θα μαζευτούν στην γλώσσα της δικιάς σας, για να μιλήσετε. Είναι μεγάλο ζόρι, να κρατήσουμε την γλώσσα μας αγνή.
Εάν μια φορά λυπηθείς που δεν μίλησες, εκατό φορές θα μετανιώσεις πως δεν έμεινες σιωπηλός.
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει. Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί και η μάνα το ζηλεύει.
Όταν δεν ερωτάσαι, σιώπα. Μην ανοίγεις τα αυτιά σου στον καθένα που μιλάει και μην απαντάς σε κάθε φλύαρο κατά τις συζητήσεις, που δεν συμφέρουν στον σκοπό του πνευματικού σου αγώνα.
Η κατά Θεό σιωπή είναι μητέρα της προσευχής και συμβάλλει στην διαφύλαξη του θείου πυρός, στην επιτήρηση των λογισμών, στην καλλιέργεια της μνήμης του θανάτου, στη δημιουργία Θείων θεωρημάτων και στην αύξηση της πνευματικής γνώσεως και προόδου. Ο φίλος της σιωπής, προσεγγίζει τον Θεό και συνομιλώντας μυστικά μαζί Του, φωτίζεται από Αυτόν.
/
6

Βλέπετε 1 - 33 από τα 169 αποτελέσματα