Περί...

Loading...
Περί Ψυχής
Κοινοποίηση
Να είστε πιστοί, δώστε όλες σας τις αμαρτίες στο Θεό. Όλες σας τις ασθένειες, τις θλίψεις, τις φροντίδες να τις αναθέτετε στο Θεό. Και αν είναι εύκολο, να ελευθερώσετε τον εαυτό σας. Ο Θεός ξέρει για σένα. Κάθε πρόσωπο έρχεται στη ζωή να εκτελέσει έναν ρόλο -θα τον εκτελέσει- και θα πάει στην αιώνια ζωή. Δεν είμαστε εδώ για πάντα, είμαστε εδώ για μια επίσκεψη. Και θα πάμε σπίτι μας εγκαίρως, όλοι μας θα πάμε. Ο Κύριος στην γη δεν θα αφήσει κανέναν, θα πάρει τον καθένα μας. Η ψυχή δεν πεθαίνει. Το σώμα είναι κοστούμι, είναι ναός της ψυχής.
Εμείς να ζητούμε το έλεος της αφέσεως των αμαρτιών μας και να επιμεληθούμε την καθαρότητα της ψυχής, και τα του Θεού έρχονται μόνα τους χωρίς να τα ζητούμε.
Οι άνθρωποι μισούν τη φτώχεια, ο δε Θεός την υπερήφανη ψυχή. Στους ανθρώπους είναι τίμιος ο πλούτος, στον Θεό δε, η ταπεινωμένη και συντετριμμένη ψυχή. Οι εντολές του Θεού είναι τιμιότερες απ’ όλους τους θησαυρούς του κόσμου, διότι όποιος τις φυλάττει, βρίσκει το Θεό!
Η ειρήνη της ψυχής αποκτάται διά των θλίψεων. Η Γραφή λέγει: «Διήλθομεν διά πυρός και ύδατος και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν» (Ψαλμ. ξε’, 12).
Όπως για την σωματική ανάπτυξη, δεν δίνεται προς όλους η ίδια τροφή και τα ίδια φάρμακα, έτσι και η ψυχή κάθε ανθρώπου, έχει ανάγκη ιδιαίτερης αγωγής. Άλλους τους επαναφέρει ο λόγος και άλλους το παράδειγμα. Άλλους ωφελεί ο έπαινος και άλλους η επίπληξη. Άλλους ο δημόσιος έλεγχος και άλλους η ιδιαίτερη νουθεσία.
Η ψυχή του ανθρώπου, είναι πεδίο μάχης, όπου κονταροχτυπιέται ο Θεός με τον σατανά. Την διεκδικούν και οι δύο. Θα την κερδίσει εκείνος, με τον οποίο θα συμμαχήσει ο άνθρωπος.
4 αρετές αγνίζουν την ψυχή:

Α) Η σιωπή
Β) Η τήρηση των Εντολών
Γ) Η λιτότητα και αυστηρή αυτάρκεια και
Δ) Η ταπεινοφροσύνη.
Η ψυχή είναι η εικόνα του Θεού στον άνθρωπο, δεδομένου ότι έχει τρεις δυνάμεις αλλά μία φύση. Οι δυνάμεις της ανθρώπινης ψυχής είναι οι εξής: Η αίσθηση, η λογική και η θέληση. Με την αίσθηση ο άνθρωπος συγκρίνεται με τον Θεό, με την λογική συγκρίνεται με τον Υιό και με την θέληση συγκρίνεται προς το Άγιο Πνεύμα. Και όπως στην Αγία Τριάδα τρία είναι τα πρόσωπα, αλλά δεν είναι τρεις αλλά ένας Θεός, έτσι και η ανθρώπινη ψυχή, ενώ έχει τρεις ψυχικές δυνάμεις, όμως δεν είναι τρεις οι ψυχές αλλά μία. Η διάκριση στο κατά εικόνα και ομοίωσιν Θεού της ανθρωπινής ψυχής συνίσταται, στο ότι η εικόνα του Θεού λαμβάνεται από την ψυχή στον καιρό της γεννήσεώς της και η ομοίωση του Θεού, τελειοποιείται στην ψυχή από το Βάπτισμα. Οπότε λοιπόν η εικόνα του Θεού είναι στην λογική, στην θέληση και στην αίσθηση, ενώ η ομοίωση του Θεού, είναι στην βία του ανθρώπου, για την τελειοποίησή του με την πραγματοποίηση των καλών έργων και με την βοήθεια της Θείας Χάριτος. Επομένως κατά την εικόνα είμαι λογικός, ενώ κατά την ομοιότητα είμαι Χριστιανός. Να γνωρίζουμε, ότι το κατ' εικόνα του Θεού είναι καΙ στην ψυχή του απίστου ανθρώπου, ενώ το καθ' όμοίωσιν είναι δυνατόν μόνον στους ενάρετους Χριστιανούς. Και όταν θα αμαρτήσει θανάσιμα ο Χριστιανός, τότε μόνο στερείται της ομοιώσεως με τον Θεό και όχι της εικόνος αυτού. Και εάν ακόμη στα αιώνια βάσανα θα τιμωρείται ο άνθρωπος, το κατ' εικόνα παραμένει το ίδιο στον άπαντα αιώνα, ενώ το καθ' όμοίωσιν δεν είναι δυνατόν να υπάρχει.
Την ψυχή σου να προσέχεις. Αυτήν να φροντίζεις και να στολίζεις. Καθάρισέ την από τον ρύπο της αμαρτίας. Διώξε από πάνω της τα αίσχη της κακίας και με το κάλλος της αρετής, ανάδειξέ την πανέμορφη και φωτεινή.
Με το σώμα και την ψυχή συμβαίνει, ό,τι και με μια ζυγαριά: Αν παραφορτώσεις τον ένα της δίσκο, οπωσδήποτε θα κάνεις ελαφρότερο τον άλλο. Όταν, λοιπόν, το σώμα καλοπερνά, η ψυχή γίνεται αδρανής και άτονη. Και όταν αντίθετα, η ψυχή εξυψώνεται με την αρετή, οι σαρκικές επιθυμίες μαραίνονται.
Όπως δεν μπορεί κάποιος να δει τον ήλιο όταν υπάρχει ομίχλη, έτσι δεν μπορεί να δει και το κάλλος της ψυχής του, όταν αυτό καλύπτεται από την ομίχλη των παθών.
Η αξία της ψυχής είναι άπειρη. Και είναι προφανές τούτο. Όταν θέλουμε να καθαρίσουμε ένα ύφασμα, ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε σαπούνι ακριβότερο από το ύφασμα. Το σαπούνι πού θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι φθηνότερο από το ύφασμα ή, το πολύ-πολύ, ίσης αξίας. Με τί πλύθηκε και καθαρίστηκε η ανθρώπινη ψυχή; Με το αίμα του Κυρίου! Πόση είναι η αξία του Αίματος του Κυρίου; Άπειρη! Άρα άπειρη πρέπει να είναι και η αξία της ανθρώπινης ψυχής που καθαρίστηκε μ' αυτό.
Ψυχή άδεια δεν υπάρχει. Ή ωριμάζουν μέσα της φωτεινοί καρποί, εν Θεώ, ή την κυριεύει ο εχθρός και τότε τίποτα καλό δεν υπάρχει.
Η ψυχή δεν είναι εκ φύσεως αθάνατη. Η ψυχή είναι αθάνατη, γιατί θέλει ο Θεός να είναι αθάνατη.
Ο άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για την ψυχή του, όσα λεφτά και αν έχει, όσο και επιτυχημένος και αν είναι στην κοινωνία, είναι άμυαλος και δυστυχισμένος.
Ωραία ήταν η συμβουλή που έδωσε κάποτε κάποιος στον φίλο του: Πολλά έκανες για τα παιδιά σου, πολλά έκανες για τους συγγενείς σου, πολλά έκανες για τους γνωστούς σου. Τώρα κάνε κάτι και για την ψυχή σου...
Όταν κατορθώσουμε να κοστολογήσουμε το Αίμα του Χριστού που χύθηκε στον Γολγοθά, τότε θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε, πόσο αξίζει η ψυχή ενός ανθρώπου.
Η ψυχή του ανθρώπου είναι μονοθέσια, έχει μία μόνο θέση. Για να καθίσει ο Χριστός, πρέπει να φύγει ο διάβολος από τη θέση εκείνη. Και για να καθίσει ο διάβολος, πρέπει να φύγει ο Χριστός. Και οι 2 μαζί δεν γίνεται. Εμείς έχουμε τη γνώμη, ότι μπορούμε και τα 2 να τα συμβιβάζουμε. Να τους βάλουμε, να καθίσουν δίπλα-δίπλα. Να καθίσει ο Χριστός και να καθίσει και ο κόσμος, η μόδα, η αμαρτία.
Η ψυχή του ανθρώπου δεν χορταίνει με οικόπεδα, με χρήματα, με διασκεδάσεις με κάθε τι υλικό. Όμως ο άνθρωπος, από εγωισμό δεν το παραδέχεται αυτό και βασανίζεται. Γι΄αυτό και έχουν γεμίσει τα ψυχιατρεία, έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες και οι άνθρωποι πάσχουν από μελαγχολία. Και στη συνέχεια, αντί να πάνε σε εξομολόγο, για να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους, πηγαίνουν στον ψυχίατρο να τους παρηγορήσει. Από λάθος σε λάθος βαδίζουν οι άνθρωποι και δεν μπορούν να βρουν έτσι ανάπαυση... Η ψυχή αναπαύεται μόνο στο Χριστό!
Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται μόνο για το σώμα τους και καθόλου για την ψυχή τους, ομοιάζουν με εκείνον, που φορτώνει την καρότσα του αυτοκινήτου του, μόνο στην μία πλευρά. Μια μέρα θα τουμπάρουν...
Αυτά που θέλει το σώμα, δεν τα θέλει η ψυχή μας και αυτά που θέλει η ψυχή μας, δεν τα θέλει το σώμα μας. Οι επιθυμίες της σαρκός, είναι αντίθετες με τις ανάγκες του πνεύματος. Η ψυχή στον άνθρωπο, πρέπει να έχει το ρόλο του αναβάτη και το σώμα, πρέπει να έχει το ρόλο του υποζυγίου. Αλίμονο στον άνθρωπο, αν αντιστρέψει αυτή τη σχέση και αναβάτης γίνει η σάρκα του, ενώ υποζύγιο θα είναι η ψυχή του. Τότε με μαθηματική ακρίβεια, το σώμα του ανθρώπου θα τον οδηγήσει στον γκρεμό και στην καταστροφή.
Η ψυχή είναι μια άϋλη ουσία, ασχημάτιστη, λογική, νοερά και αόρατη για τα σωματικά μάτια, η οποία προσδίδει στο σώμα ζωή. Το σώμα βρίσκεται μέσα στην ψυχή και όχι το αντίστροφο. Η ψυχή βρίσκεται στο σώμα, όπως η φωτιά βρίσκεται μέσα στο πυρακτωμένο σίδερο.
Τί είναι ο θάνατος; Είναι σαν να βγάζουμε τα ρούχα μας. Όπως το ρούχο, έτσι η ψυχή φοράει το σώμα. Και αυτό βέβαια για λίγο, μέχρις ότου με τον θάνατο βγάλουμε αυτό το ρούχο και το ξαναφορέσουμε πολύ λαμπρότερο.
Τίποτα δεν θέτει στην ψυχή τόσο μεγάλη δύναμη, όσο το να απαλλαγεί κανείς από τα πλεονάζοντα υλικά αγαθά και τίποτα δεν την εξασθενεί τόσο πολύ, όσο το να είναι δεσμευμένη απ' αυτά. Σε κάθε περίσταση, να ρυθμίζουμε τον εαυτόν μας σύμφωνα με το συμφέρον της ψυχής μας.
Ω της ανοησίας σου! Είσαι τόσο κτηνώδης, τόσο άσχετος με τα αγαθά της ψυχής! Προσφέρεις στην ψυχή σου υλικά πράγματα, που είναι για την σάρκα και τελικά τα υποδέχεται ο βόθρος;
Γιατί δεν δείχνεις την ίδια φροντίδα για την ψυχή σου, όση μέριμνα έχεις για το σώμα σου; Γιατί όταν το σώμα σου βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήματα ξοδεύεις, έστω και αν πρέπει να δανειστείς, όλα τα διαθέτεις και τα δαπανάς και στους ιατρούς προσφέρεις το σώμα σου με μεγάλη προθυμία, να το εγχειρίσουν, να το καυτηριάσουν και να το κάνουν αυτό που θέλουν, όταν όμως η ψυχή σου έχει πληγές και σκουλήκια (λόγω των αμαρτιών), δεν έρχεσαι στην Εκκλησία, η οποία θα σου καθαρίσει το σάπισμα της ψυχής, χωρίς να υποφέρεις και να πληρώσεις χρήματα;
Ο Θεός μας τα έδωσε όλα διπλά. Δύο μάτια, δύο χέρια, δύο πόδια, ώστε όταν ένα απ΄αυτά πάθει βλάβει, να εξυπηρετούμαστε από τ΄άλλο. Ψυχή όμως μας έδωσε μόνο μία. Αν την χάσουμε, με ποιά θα συντηρηθούμε;
Η ψυχή είναι απαλή και εύκολα πλάθεται. Παθαίνει όμως ό,τι και το νερό του Δούναβη, που γίνεται σκληρό σαν πέτρα από το κρύο, όταν έρθει η παγωνιά. Το ίδιο παθαίνει και η ψυχή μας από την αμαρτία και την πολλή ραθυμία: γίνεται σκληρή σαν την πέτρα.
Η ψυχή είναι σαν το κερί. Αν δηλ. κάνεις ψυχρές συζητήσεις, την πώρωσες και την σκλήρυνες, αν όμως κάνεις συζητήσεις θερμές, την μαλάκωσες και αφού την μαλάκωσες, την διαπλάθεις όπως θέλεις και της χαράζεις την βασιλική εικόνα. Ας κλείνουμε λοιπόν τα αυτιά μας στις άσκοπες συζητήσεις, δεν είναι μικρό κακό. Από αυτές προέρχονται όλα τα κακά.
Φρόντιζε πιο πολύ την ψυχή και κάθε μέρα να την πλένεις με τα θερμά δάκρυα. Διότι μ' αυτό το ευλογημένο νερό, απαλλάσσεται η ψυχή από την βρωμιά και γίνεται λαμπρότερη...
Την ψυχή πρέπει να την καλλωπίζουμε περισσότερο από το σπίτι μας, γιατί αυτό θα μείνει εδώ, την ψυχή μας όμως θα την πάρουμε στον ουρανό.
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 163 αποτελέσματα