Περί...

Loading...
Περί Προσευχής
Κοινοποίηση
Ένα πράγμα να θυμάστε. 
Να αποφεύγετε τις κακοτοπιές.
Και όταν κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται ή τα πνεύματα με τους γύρω σας οξύνονται, να κάνετε Αγάπη και να επικαλείστε τη βοήθεια του Θεού λέγοντας την Ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με”. 
Αυτός ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς πώς θα χειριστεί τα προβλήματά μας και πώς τα εμπόδια θα εξαφανιστούν από τον δρόμο μας με τη δική Του παρέμβαση.
Πότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε εγωισμό; Όταν ένας αδελφός μας πετάει μια κουβέντα, κάνει έναν έλεγχο, μια παρατήρηση και νιώσεις μέσα σου ταραχή, αναστάτωση, στενοχώρια, πίεση, αδημονία, θυμό, γνώρισε το μέγεθος, το βάθος, το πλάτος, το μήκος του εγωισμού που έχεις μέσα σου. Όταν ο άνθρωπος είναι ταπεινός, δέχεται τον λόγο, δέχεται τον έλεγχο, την παρατήρηση.
Να κάνουμε αγώνα κατά του εγωισμού οπλισμένοι με την προσευχή. Το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με» να μη σταματά, ει δυνατόν νύχτα - μέρα. Το σώμα όταν απουσιάζει η ψυχή, βρωμάει, σαπίζει, σκουληκιάζει. Όταν απουσιάζει η προσευχή από την ψυχή, η ψυχή υπομένει τα ίδια πράγματα. Πάντα να έχουμε προ οφθαλμών μας πως θα χτυπήσουμε αυτό το θηρίο που είναι μέσα μας, τον εγωισμό μας, και συνεχώς να προσευχόμαστε. Να ευωδιάζουμε το ναό του Θεού που είναι το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου, με την προσευχή. «Και εν τω σώματι και εν τω πνεύματι να δοξάζουμε τον Άγιο Θεό».
Κλείστε το στόμα σας καλύτερα, με τις επτά κλειδαριές, όπως λένε οι άγιοι πατέρες. Η σιωπή είναι μια αγγελική προσευχή. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθρώπινη προσευχή μας. Μείνετε ήσυχοι και ακούστε περισσότερο, γιατί από αυτήν (την αγγελική προσευχή) θα βοηθηθείτε σε όλα.
Όταν υπάρχουν ακάθαρτες σκέψεις, απελπισία, μελαγχολία διαβάστε πολλές φορές τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Ο Κύριος θα δώσει σε αυτήν την ψυχή ειρήνη για τις προσευχές στην Μητέρα του.
Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις τρεις το πρωί ο ουρανός είναι ανοιχτός. Είναι πολύ πολύτιμη η προσευχή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Μετά τα μεσάνυχτα, είναι καλό να βάλουμε τρεις μεγάλες μετάνοιες με προσευχή στον Σωτήρα, την Θεοτόκο και τον φύλακα Άγγελο μας.
Η προσευχή, το κομποσχοίνι, η ελεημοσύνη νικά το Έλεος του Θεού. Καμιά αμαρτία δεν είναι μεγαλύτερη, από το Έλεος του Θεού.
Δεν θα μας ζητήσει λόγο ο Θεός, γιατί δεν κάναμε προσευχή, αλλά γιατί δεν είχαμε επαφή με τον Χριστό και μας ταλαιπώρησε ο διάβολος.
Να πιστεύεις ακράδαντα πως κάθε λόγος, και ιδιαίτερα ο λόγος που προφέρεται κατά τη διάρκεια της προσευχής, είναι πραγματοποιήσιμος. Ο ποιητής του λόγου είναι ο ίδιος ο Θεός Λόγος.
Στην προσευχή μας για τους άλλους να μην είμαστε υποκριτές. Να ρωτούμε τον εαυτό μας: χαρήκαμε όταν μας είπε ο γείτονας ότι πάντρεψε το παιδί του, ή λυπηθήκαμε; Αυτό είναι φθόνος, να το προσέξουμε γιατί δεν θα έχει δύναμη η προσευχή μας.
Γενικά, η προσευχή είναι η μόνη υποχρεωτική και απαραίτητη εργασία και αρετή για όλη την λογική φύση.
Μου γράφεις ότι πολύ σε στενοχωρεί η ακαρπία των προσευχών σου. Πρόσεξε: Ο πόθος αισθητής παρηγορίας ή φανερών καρπών ή ακόμη και θείων αποκαλύψεων στην προσευχή, είναι επίσης ένα βέβαιο σημάδι υπερηφάνειας. Να προσεύχεσαι πολύ ταπεινά, πολύ απλά, ποθώντας μόνο την άφεση των αμαρτιών σου και τη σωτηρία της ψυχής σου, και πιστεύοντας πως ο Θεός θα σ’ ελεήσει, όπως ελέησε τον τελώνη.
Κράτα τη συνείδηση σου σε συνεχή εγρήγορση και διαύγεια. Η συνείδηση είναι φωνή του Θεού. Μη ζητάς και μην περιμένεις ειδικές παρηγορίες από την προσευχή. Άφησε το θέμα στο Θεό. Εκείνος μόνο γνωρίζει αν πρέπει, πότε και πως να σου τις δώσει.

Πρέπει να σου επαναλάβω για μια ακόμα φορά: Είναι εντελώς πλανεμένη η τόσο επιπόλαιη πεποίθηση σου ότι το αίσθημα της προσευχής αποτελεί σημείο ειδικής χάριτος. Κάθε άλλο. Δεν πρόκειται παρά για δαιμονική πλεκτάνη! Μη δίνεις σημασία σε τέτοια φαινόμενα. Και μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα.
Ο Κύριος έχει δύναμη να αναδείξει τους εργάτες αν εμείς θα Τον παρακαλάμε. Ας προσευχόμαστε και ας Τον ικετεύουμε και τότε από τις πέτρες θα αναδείξει ο Κύριος τους εκλεκτούς του.
Όταν προσεύχεσαι για κάποιον, τότε ο Θεός του στέλνει Χάριν!
Τον κάνεις πιο αγαθό!
Τον ενώνεις με τον Χριστόν!

Ενώ όταν αγανακτείς μέσα σου, του στέλνεις άλλα πράγματα…
Για κανέναν να μην αγανακτείς!
Για κανέναν να μην δείχνεις κακία!
Καὶ μόνο νὰ πεῖτε μὲ τὴν καρδιά σας: «Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος ἐλέησον ἡμᾶς» ἔχει τέτοια δύναμη, ποὺ μπορεῖ νὰ σᾶς κρατήσει ὅλη τὴν ἡμέρα. Ἀρκεῖ νὰ τὸ λέτε ὅπως πρέπει…
Τί είμαι; Αγελάδα ή βουβάλι για να είμαι άπιστος; Άνθρωπος είμαι και είμαι πιστός! Υπάρχουν μεγάλοι αμαρτωλοί αλλά με τη νηστεία, την προσευχή και με τη Θεία Κοινωνία, οι μεγάλοι αμαρτωλοί έγιναν μεγάλοι Άγιοι.
Και αν εγώ κουράζομαι στην προσευχή μου, στην παράστασή μου ενώπιον του Θεού, και αν εγώ αγνοώ τον Θεό, και αν νυστάζω ή δεν καταλαβαίνω ή μου φεύγουν τα λόγια της προσευχής ή ζώ μέσα σε χίλια σκοτάδια, είμαι βέβαιος ότι μέσα στην άγνοιά μου, στην αορασία μου, σε αυτό το σκότος μου είναι παρών ο Θεός.
Ο Θεός με ακούει, ο Θεός με βλέπει, ο Θεός παρίσταται.

Ας μη θέλω εγώ να τον απολαμβάνω.
Ας θέλω να το πούμε έτσι, να με απολαμβάνει ο Θεός.
Ας θέλω να με χαίρεται ο Θεός.
Είτε κοιμάμαι είτε είμαι ξύπνιος, είτε ζώ είτε πεθαίνω, είτε είμαι ολόκληρος μια ζωντάνια ενώπιον του Θεού είτε είμαι ένας νεκρός, ο,τιδήποτε και άν είμαι, αυτό που έχει σημασία είναι να παρίσταμαι ενώπιόν του.

Επομένως, ασκητικότητα, πάλεσμα ασκητικό, σημαίνει να κάθωμαι ενώπιον του Θεού!
Να μη ζητάω εγώ να δώ τον Θεό, αλλά να με βλέπει ο Θεός.
Εκτός από τις δικές μας αιτήσεις στην προσευχή μας, να έχουμε και ένα μέρος αιτήσεων για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον Θεό.
Είναι μια έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον.
Για να μην εκπέσεις σε οίηση ή πλάνη κατά την νοερά προσευχή σου, να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου ουδεμία παράσταση φανταστική, μορφή ή δήθεν οπτασία.

Καθότι οι ισχυρές πτήσεις (φαντασιώσεις) του νου και άλλες κάποιες κινήσεις ενυπάρχουν κατ ̓ αυτήν πάντοτε, όμως υπερνικώνται μόνο δια της θείας χάριτος του Αγίου Πνεύματος σε όσους κατέκτησαν δια του Ιησού Χριστού την σταθερότητα του νου.
Μικρό Απόδειπνον ονομάζεται η καθημερινή ακολουθία της ορθοδόξου λατρείας. Τελείται κάθε βράδυ μετά το δείπνο, εξού και η ονομασία του.

Έλεγε ότι το Απόδειπνο είναι μία ομπρέλα, ή όποια ανοίγει και σκεπάζει όλη την οικογένεια από τα κακά πνεύματα πού υπάρχουν τη νύχτα, ότι απωθεί και τούς κλέφτες ακόμη και σε θωρακίζει ό Θεός μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Σε μια γυναίκα, μάλιστα, είχε επιμείνει όχι μόνο στην πρωινή προσευχή, τότε πού είμαστε ξεκούραστοι, αλλά και στη βραδινή, παρά την κόπωση της ημέρας πού προηγήθηκε. Της τόνισε:

- Το Απόδειπνο θα προσπαθείς να το λες κάθε βράδυ με τα παιδιά σου. Και πάντα θα διαβάζει ό ένας δυνατά, ενώ οι άλλοι θα συνοδεύουν... θα συμμετέχουν όλοι τέλος πάντων με κάποιον τρόπο. Ή, αν δεν γίνεται, να είστε όλη ή οικογένεια μαζί και ας το διαβάζει ό ένας.

Ήταν όμως με κατανόηση προς τον άλλο. Έτσι, όταν ή ίδια τον ρώτησε τί να κάνει με τα παιδιά της, αφού λόγω της ηλικίας ή των μαθημάτων τους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν, της είπε:

- Τότε ας το κάνει ό καθένας μόνος του, προκειμένου να μη γίνεται καθόλου. Και αν δεν μπορείτε να κάνετε όλο το Απόδειπνο, τότε πείτε τον 50ό ψαλμό του Δαβίδ («Ελέησον με, ό Θεός, κατά το μέγα έλεος Σου»).
Η πρωινή προσευχή για τον άνθρωπο είναι όπως ακριβώς η πρωινή δροσιά στα φυτά.
Όποιος προσεύχεται στον Θεό το πρωί, με την πρέπουσα προσοχή και ευλάβεια, είναι χαρούμενος και ειρηνικός όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Ο νους είναι απασχολημένος όλη την ημέρα μ’ αυτό που έζησε το πρωί στην προσευχή του.
Στην προσευχή να λες: Κύριε θεράπευσε την ψυχή μου. Συγχώρησε τις αμαρτίες μου. Μη μ’ αφήνεις να πέφτω.
Όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της, με σκοπό δήθεν να βοηθήσουν για την διόρθωση, κάνουν μεγάλο λάθος.
Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία!
Ούτε βέβαια τον Χριστό.
Τότε αγαπάμε την Εκκλησία, όταν με την προσευχή μας αγκαλιάζουμε κάθε μέλος της και κάνουμε ότι κάνει ο Χριστός.
Θυσιαζόμαστε, αγρυπνούμε, κάνομε το παν, όπως Εκείνος, ο οποίος
"τις λοιδορίες δεν της ανταπέδιδε και όταν έπασχε δεν απειλούσε" (Α' Πέτρ. 2,23)
Να ευχόμεθα ο Θεός να μας δίνει υπομονή και όχι να μας πάρει τα βάσανα, γιατί αυτά μας πηγαίνουν στον παράδεισο.

Μάθετε να εργάζεσθε το κομποσκοινάκι. Το κομποσκοινάκι θα σας οδηγήσει εκεί που εσείς δε γνωρίζετε, σε ανώτερα επίπεδα θα σας οδηγήσει το κομποσκοινάκι. “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Έχετε ένα πρόβλημα; “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.
Από τον καθημερινό κανόνα προσευχής να μην λείπει το Ψαλτήριον, τουλάχιστο 1-2 καθίσματα.
Οι αρχάριοι στην προσευχή να λένε όσο πιο συχνά το Πάτερ ημών ή τον Ν’ ψαλμό ή κάποια άλλη προσευχή χωρίς να επιμένουν στην αρχή τόσο στην ευχή του Ιησού αλλά προσπαθώντας ν΄ αποκτήσουν κατάσταση εγρήγορσης στην παρουσία του Θεού.
Να προσεύχεσθε με την ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με", αλλά και Τριαδολογικά.
Εγώ λέγω:
"Πατέρα επουράνιε συγχώρεσέ με, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, Πνεύμα Άγιον φώτισέ με".
Θέλεις ν' αποκτήσεις προσευχή; Θέλεις, όταν λες το «Κύριε Ιησού Χριστέ», να τρέχουν τα δάκρυα ποτάμι από τα μάτια σου; Θα το πετύχεις με την υπακοή. Με την αληθινή υπακοή, μαθαίνουνε την αληθινή προσευχή. Βάση της ευχής είναι η υπακοή. Όπως και βάση της σωτηρίας μας, είναι πάλι η υπακοή.
Ήθελα να φυτέψω ένα λουλούδι στης ψυχής σου την αυλή, και να 'ρχομαι να το ποτίζω το εσπέρας, την αυγή.
Ήθελα να θέσω ένα λουλούδι στης ψυχής σου την ανθοδόχη, τώρα που μαλάκωσε το χώμα του Φθινοπώρου το πρωτοβρόχι.
Ήθελα να σου δείξω ένα δρόμο κουραστικό και ανηφορικό, που την ψυχή ανεβάζει σ ένα παλάτι φωτεινό.
Ήθελα να σου δείξω ένα μονοπάτι καθαρό και μυστικό, και εκεί στο τέλος σ' αναμένει ζωή αιώνιος στον ουρανό.
Ήθελα να πιείς νερό από μια μοναδική πηγή, που πάντα αυτή χαρίζει αθανασία στην ψυχή.
Ήθελα να οσφρανθεί η ψυχή σου μια ακατάληπτη ευωδία, και τότε θα πληροφορηθεί τι είναι ζωή η αιωνία.
Ήθελα να ιδής και το φώς που το σκότος της ψυχής φωτίζει, και ταπείνωση αληθινή και μετάνοια ειλικρινή χαρίζει.
Εσύ ψυχή μου τι θα ήθελες από όλα αυτά να σου χαρίσω;
Λέγε μου τον κρυφό σου λογισμό και δεν θ΄ αργοπορήσω.
Χάριζέ μου ένα άνθος άφθαρτο και ευωδιαστό...
Πιστέ μου φίλε ένα μόνο λαχταρώ.
Δεν θέλω εγώ πολλά μόνο ένα άνθος αγαπώ που η μυστική του χάρη δίδει τον ουράνιο θησαυρό.
Εάν θέλεις τέτοια χάρη ψυχή μου ευγενική στα βάθη σ΄ αναμένει η νοερά η προσευχή.
Αυτή γίνεται για σένα λουλούδι, πηγή και οδός Ευωδία παρηγορία και φώς και ο απλανής σου οδηγός.
Ένα λουλούδι γίνεται η ψυχή και πάντοτε ανθοφορεί, όταν στα βάθη ενεργεί η αδιάλειπτος ευχή.
Εφύτευσα ένα λουλούδι στης ψυχής σου την αυλή, και σύντομα θα αισθανθείς μια ευωδιαστή οσμή.
Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί, αδιάψευστα πληροφορεί η αδιάλειπτος ευχή.
Ταύτην ψυχή μου φύλλατε και θα λείψει κάθε λογισμός και εντός θα μορφωθεί ο Ιησούς Χριστός.
Να γίνουμε άνθρωποι προσευχόμενοι. Να μην κάνουμε τίποτε χωρίς προσευχή. Να είμαστε προσευχόμενοι εν παντί καιρώ και χρόνω, να έχουμε μια διαρκή μνήμη του Θεού. Στοιχείο βασικό του χαρίσματος της προσευχής, είναι αυτή η μνήμη.
Ας πάρουμε ένα πεντάχρονο παιδάκι που παίζει στο δωμάτιο ή στην αυλή του σπιτιού. Οπωσδήποτε το μυαλό του παιδιού είναι στο παιχνίδι. Υποσυνείδητα όμως, το μυαλό του είναι αλλού τοποθετημένο. Είναι, στο ότι η μητέρα του είναι στο σπίτι, γι΄αυτό και παίζει εν ασφαλεία. Από την στιγμή όμως που αντιληφθεί, ότι η μητέρα του έφυγε από το σπίτι, τότε δεν μπορεί πια να παίξει ήσυχα και αρχίζει να κλαίει και να φωνάζει: ''Την μαμά μου θέλω!''. Αυτό είναι...!!! Έτσι και εμείς, σε οτιδήποτε πράττουμε και κάνουμε, χωρίς αυτό να μας εμποδίζει, να έχουμε μία συνειδητή και μία υποσυνείδητη μνήμη, της παρουσίας του Θεού, να έχουμε την αίσθηση, ότι είμαστε ''δεμένοι'' με τον Θεό. Μ' αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε συνεχώς στην μνήμη και στην αγάπη του Θεού. Αυτό θα πει αδιάλειπτη προσευχή.
Η ομαδική προσευχή μοιάζει με εργατικά χέρια, που είναι έτοιμα να επιτελέσουν ένα έργο. Έτσι όσα πιο πολλά εργατικά χέρια υπάρχουν, προκειμένου π.χ. να καθαρίσουν ένα χώρο, τόσο πιο γρήγορα και πιο εύκολα θα γίνει η καθαριότητα του χώρου αυτού.
Με την ομαδική προσευχή κατεβάζει ο πιστός τον Θεό στη γη, ενώ με την ατομική προσευχή ανεβάζει ο πιστός τον εαυτόν του στον Ουρανό και συναντάται με τον Θεό.
/
27

Βλέπετε 1 - 33 από τα 861 αποτελέσματα