Περί...

Loading...
Περί Παρηγορίας
Κοινοποίηση
Εσύ που πλησιάζεις τον αδελφό σου, εσύ που είσαι σύζυγος, όταν πλησιάσεις τον ή την σύζυγό σου, εσύ που είσαι πατέρας, μητέρα, όταν πλησιάσεις το παιδί σου ότι θα του πεις, ότι σκέφτεσαι να του πεις, πες το, αφού πρώτα του πεις δυο κουβέντες που θα του δώσουν χαρά, παρηγοριά, μια ανάσα. Να τον κάνεις να πεί, ανακουφίσθηκα, χάρηκα! Να κάνετε τους άλλους να σας καμαρώνουν, να σας αγαπούν, να χοροπηδούν από τη χαρά τους, όταν σας συναντούν. Διότι όλοι οι άνθρωποι στην ζωή τους, στο σπίτι τους, στο σώμα τους και στην ψυχή τους έχουν πόνο, αρρώστιες, δυσκολίες, βάσανα, και ο καθένας κρύβει τον πόνο μέσα στο πουγγί του το κρυφό, μέσα στην καρδιά του, στο σπίτι του, για να μην το ξέρουν οι άλλοι. Έτσι εγώ δεν ξέρω τι πόνο έχεις εσύ και εσύ δεν ξέρεις τι πόνο έχω εγώ. Μπορεί να γελώ και να φωνάζω, να παίζω, αλλά κατά βάθος πονώ, και γελώ και φωνάζω, για να σκεπάσω την λύπη μου. Γι’ αυτό δώσε στον άλλον πρώτα ένα χαμόγελο.
Δεν πρέπει να ζητάμε την ανθρώπινη παρηγοριά, αλλά την Θεϊκή. Η ανθρώπινη εγκατάλειψη και η στέρηση της ανθρώπινης παρηγοριάς, φέρνει πλούσια την Θεία παρηγοριά. Εγώ σε στιγμές που δεν είχα καμμία ανθρώπινη παρηγοριά, έζησα την Θεία επέμβαση, την Θεία παρηγοριά. Δεν μπορώ να πω περισσότερα...
Εάν δεν αποφύγουμε την κοσμική παρηγοριά και εάν δεν πεθάνει τελείως το κοσμικό μας φρόνημα, είναι αδύνατον να νοιώσουμε την Θεία παρηγοριά (την Παραδεισένια γλυκύτητα).
Όπου υπάρχουν πνευματικά βιβλία που διαβάζονται και εφαρμόζονται, από εκεί διώχνεται κάθε διαβολική ενέργεια και προσφέρεται μεγάλη παρηγοριά και ανακούφιση.
Σε ώρες μεγάλης θλίψεως και αφόρητου πόνου, η ψυχή επιζητώντας διέξοδο, στρέφεται, πολλές φορές με μανία αληθινή, σε επίγειες ''παρηγοριές''. Αναζήτα σ' αυτές το αντίδοτο του πόνου. Ξεγελασμένη έτσι από τον διάβολο, αφού ικανοποιηθεί για λίγο, πέφτει μετά σε βαθύτερη θλίψη και απόγνωση. Γιατί η παρηγοριά που δίνουν τα φθαρτά πράγματα στον άνθρωπο, είναι και αυτή φθαρτή. Γι' αυτό και πολλοί που έζησαν όλη τους τη ζωή μέσα στις ηδονές, φθάνοντας στο τέλος της ζωής τους, συνειδητοποίησαν πως τίποτα δεν απόλαυσαν, πως όλα ήταν φευγαλέο όνειρο, που άφησε πίσω του μόνο πίκρα...
Καμμιά γήινη απόλαυση και κανένας ανθρώπινος έρωτας δεν δίνουν στην ψυχή τόσο απόλυτη και ατελεύτητη παρηγοριά, ευφροσύνη και χαρά, όσο ο έρωτας του Θεού, η αγάπη προς τον Κύριο.
Κατάλληλες λέξεις έχουν την δύναμη να βαλσαμώνουν τις πληγές μιας ταραγμένης διάνοιας.
Δεν υπάρχει ψυχικός πόνος τόσο δυνατός, που να μην είναι δυνατόν στο τέλος να παρηγορηθεί.
Η πιο αποτελεσματική παρηγοριά σε κάθε δυστυχία, σε κάθε ταλαιπωρία είναι να στρέφουμε τα μάτια μας προς εκείνους, που είναι πιο δυστυχισμένοι από εμάς.
Είναι για τους ασθενείς φάρμακο ο λόγος, όπως αν βάλεις στην πληγή την αλοιφή που πρέπει, παύει τη φλεγμονή, έτσι είναι και ο λόγος.
Για κάθε κακό υπάρχει και το χειρότερο. Και όταν κάποιος σπάσει το πόδι του, ας παρηγοριέται με την σκέψη, ότι δεν έσπασε το κεφάλι του.
Παρακαλοῦμεν δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, νουθετεῖτε τοὺς ἀτάκτους, παραμυθεῖσθε τοὺς ὀλιγοψύχους, ἀντέχεσθε τῶν ἀσθενῶν, μακροθυμεῖτε πρὸς πάντας. (Σας παρακαλούμεν, αδελφοί, να συβουλεύετε και καθοδηγήτε αυτούς που συμπεριφέρονται άτακτα, να παρηγορήτε και να ενισχύετε τους ολιγοψύχους, να στηρίζετε και να βοηθήτε τους ασθενείς κατά την πίστιν, να δείχνετε μεγαλοκαρδίαν και ανωτερότητα προς όλους.)

Α' Επιστολή Προς Θεσσαλονικείς 5,14
Οι λόγοι παρηγοριάς είναι γι' αυτούς που δυστυχούν τουλάχιστον τόσο αναγκαίοι, όσο τα φάρμακα για τους ασθενείς.

Σουηδική παροιμία
Εκείνο που μπορεί να απαλύνει τον πόνο δεν είναι κάτι, αλλά Κάποιος!...
Εκείνος που είναι βαθειά ριζωμένος στον Θεό, δεν έχει ανάγκη από την παρηγοριά των ανθρώπων.
Μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά. Μοιρασμένος πόνος, μισός πόνος.
Παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του. (Λέγεται για προσωρινές και ανεπαρκείς λύσεις.)
Όταν θέλεις να παρηγορηθείς, βλέπεις τον χειρότερό σου και όχι τον καλύτερό σου.
- Γέροντα, τι κάθεστε μέσα στο κρύο και δεν ανάβετε καμμιά φωτιά να ζεσταθείτε;
- Αν δεν ξεπαγιάσουμε από τις επίγειες παρηγοριές και ευκολίες, δεν το βλέπω να αγιάσουμε..
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα