Περί...

Loading...
Περί Λόγου - Γλώσσας
Κοινοποίηση
Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ λέει: “Απόκτησε την εσωτερική σου γαλήνη και χιλιάδες άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου, χωρίς εσύ να το ξέρεις”. Δεν χρειάζεται συνέχεια να μιλάμε. Ο κόσμος κουράστηκε από τα πολλά, τα παχιά, τ’ αδιαφανή, τα υποκριτικά, τα ξύλινα λόγια. Οι άλλοι δεν βρίσκονται πάντοτε πλάι μας για να μας ακούνε, αλλά και για να τους ακούμε. Λέει ένας σοφός: “Ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα – περισσότερο να ακούμε και λιγότερο να μιλάμε”. Εμείς κυκλοφορούμε σαν να έχουμε δέκα στόματα και κανένα αυτί.
Τα αμαρτήματα των δικαίων είναι γύρω στα χείλη, ενώ των ασεβών σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό ο Δαβίδ ψάλλει· “Βάλε, Κύριε, φρουρά στο στόμα μου, και στα χείλη μου θύρα που θα τα φράζει” (Ψαλμ. 140:3), και· “Είπα· θα προσέξω πώς πορεύομαι, ώστε να μην αμαρτάνω με τη γλώσσα μου” (Ψαλμ. 38:2)
Να πιστεύεις ακράδαντα πως κάθε λόγος, και ιδιαίτερα ο λόγος που προφέρεται κατά τη διάρκεια της προσευχής, είναι πραγματοποιήσιμος. Ο ποιητής του λόγου είναι ο ίδιος ο Θεός Λόγος.
Ο άνθρωπος είναι ένα όπλο ολόκληρος. Μπορεί να σκοτώσει με πολλούς τρόπους, αλλά το μεγαλύτερο όπλο είναι η γλώσσα. Μπορεί η γλώσσα να κάνει έγκλήματα, να κάνει μεγαλύτερο κακό από ό,τι κάνει η άτομική βόμβα. Η βόμβα θα σκοτώσει το σώμα, η γλώσσα όμως μπορεί να σκοτώσει την ψυχή. Είναι όμως και ο καλύτερος γιατρός...
Εκείνος που περιορίζει την κοιλιά του, μπορεί να περιορίσει και την γλώσσα του.
Εδώ τα λόγια του Χριστού (Ευαγγελίου) δεν αλλάζουν τους ανθρώπους, θα αλλάξουμε εμείς τους ανθρώπους με τα λόγια μας;
Μη βιαστείς να μιλήσεις, πριν σκεφτείς καλά αυτά που πρόκειται να πεις.
Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του.
Ο λόγος (τα λόγια) που δεν είναι απόρροια προσευχής, είναι σαν την ξερή λάσπη. Δεν κολλάει πουθενά, οσοδήποτε σοφία και σύνεση αν δείχνει ότι έχει. Ο λόγος όμως που είναι απόρροιας προσευχής, ''κολλάει'' και μπαίνει σφήνα στο μυαλό του άλλου και έτσι βοηθιέται...
Ο Χριστός αναφέρει χαρακτηριστικά: Άνθρωπε από τα λόγια σου θα δικαιωθείς και από τα λόγια σου θα κατακριθείς. Δεν λέει από τα έργα σου ο Χριστός, αλλά από τα λόγια σου. Γιατί υπάρχουν πολλοί που κάνουν ελεημοσύνες, αλλά η γλώσσα τους είναι δηλητήριο.
Εάν ήμουνα πνευματικός, δεν θα έβαζα νηστεία στα πνευματικά μου τέκνα. Να μην φάτε λάδι, να μην φάτε κρέας... Θα έβαζα νηστεία γλώσσας. Να μην ομιλείσετε. Να δείτε τι κόπος είναι! Πείτε ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα φάτε κρέας, αλλά να μην μιλήσετε και θα δείτε τι θα γίνει! Όλα τα συντάγματα και οι διαβόλοι από το λεκανοπέδιο της Αττικής, θα μαζευτούν στην γλώσσα της δικιάς σας, για να μιλήσετε. Είναι μεγάλο ζόρι, να κρατήσουμε την γλώσσα μας αγνή.
Να προσέχουμε τα λόγια μας. Οι φράσεις: Άντε χάσου, άντε σκάσε τις χρησιμοποιούν και οι δαίμονες και να μην τις λέμε, διότι δίνουμε δικαίωμα στον διάβολο. Άλλοι πάλι προφητικά μιλάνε και λένε: Σήμερα φαίνεται ότι θα βρέξει. Είναι καλύτερο να λέμε: Άμα θέλει ο Θεός, θα βρέξει σήμερα.
Η αλήθεια είναι πράγμα ακριβό και δεν βρίσκεται στου καθενός το λόγο. Όπως ζει έτσι και μιλά κάθε άνθρωπος.
Για κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα μας, πρέπει να σκεφτόμαστε γιατί βγαίνει, όχι να πηγαίνει στον αέρα. Προτού λαλήσει η γλώσσα, να σκέπτεται η διάνοια. Αλλά δυστυχώς, δεν μας αφήνουν τα πάθη...
Προσοχή στην μεταφορά των λόγων. Η αμαρτία αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλο κανόνα. Το να ακούει δηλ. κανείς κάτι και να το μεταβιβάζει στον άλλον, όπως το φαντάζεται εκείνος. Όπως έχει τον δικό του κόσμο μέσα ακατάστατο και απαίδευτο και όπως το αντιλαμβάνεται με την δική του σκέψη, με την δική του έννοια, με τον δικό του κόσμο, με τον δικό του τρόπο, πηγαίνει και έτσι το μεταβιβάζει στον άλλο. Ε, αυτό χρειάζεται αποχή της Θείας Μεταλήψεως, διότι αυτό το πράγμα διέλυσε (ακόμα και) Μοναστήρια, Λαύρες...
Μην ομιλείς ποτέ με ταραχή, διότι η ταραχή δεν γεννάει το καλό, αλλά να υπομείνεις μέχρις ότου ειρηνεύσεις και τότε να ομιλήσεις ειρηνικά. Όποιος δεν συγκρατεί την γλώσσα του εν ώρα οργής, αυτός δεν μπορει να συγκρατήσει κανένα πάθος.
Σου έδωσε τη γλώσσα ο Θεός, όχι για να βρίζεις, να καταριέσαι και να στέλνεις το παιδί σου στο διάβολο, όχι για να βλαστημάς και να κουτσομπολεύεις, όχι για να συκοφαντείς και να αισχρολογείς. Όχι για να κάθεσαι με τις ώρες στα καφενεία και στις τηλεοράσεις και να συζητάς τα αίσχη που βλέπεις. Σου έδωσε τη γλώσσα ο Θεός για να πεις μόλις σηκωθείς το πρωί: Ευχαριστώ Θεέ μου, που μου έδωσες το φως. Και όταν έρθει το μεσημέρι να πεις: Σε ευχαριστώ Θεέ μου, που μου έδωσες το ψωμί. Και όταν βραδιάζει να πεις: Σε ευχαριστώ Θεέ μου που με φύλαξες όλη την ημέρα. Σήκω την Κυριακή να πας στην Εκκλησία και να υμνήσεις τον Θεό. Να μιλάς μόνο για τον Χριστό. Με τη ζωή σου και το παράδειγμά σου. Τότε θα είσαι Χριστιανός.
Παλαιότερα οι γιατροί εφάρμοζαν μια πολύ σοφή και αποδοτική μέθοδο: Έλεγαν στον ασθενή τους. Βγάλε την γλώσσα! Της έριχναν μια ματιά και από την γλώσσα καταλάβαιναν πολλά! Η γλώσσα του αρρωστου έδινε στον γιατρό μια πολύ καλή ιδέα για την σωματική κατάσταση του ασθενή. Κάτι ανάλογο γίνεται και όταν ο άνθρωπος «βγάζει» γλώσσα! Οι άλλοι καταλαβαίνουν καλά, ανάλογα ο καθένας με τα μυαλά του, που κινείται ο συνομιλητής τους. Τί παράξενο! Καθρέφτης της σωματικής υγείας η γλώσσα. Καθρέφτης και της ψυχικής μας κατάστασης η γλώσσα!
Πρέπει να αγωνιστείς για τη φύλαξη και τον έλεγχο της γλώσσας σου. Η προσπάθειά σου θα επικεντρωθεί σε 4 σημεία: α ) στο τι θα πεις β ) στο πώς θα το πεις γ ) στο πότε θα το πεις και δ ) στο κίνητρο και το σκοπό που έχεις.
Όσο αποκρουστικός είναι ένας αγροίκος άνθρωπος, άλλο τόσο και ένας λόγος που λέγεται σε ακατάλληλο καιρό. Ακόμα και ένα σοφό γνωμικό, όταν λέγεται άκαιρα, δεν πιάνει τόπο.
Εάν θυμάστε, ότι η γλώσσα είναι το σπαθί σας, θα την χρησιμοποιήσετε προσεκτικά.
Για να πούμε ένα πνευματικό λόγο σε κάποιον, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις δηλ. να έχουμε καθαρότητα καρδιάς, καθαρότητα κινήτρων και πνευματικό ανάστημα. Αν δεν υπάρχουν αυτά, είναι καλύτερα να σιωπήσουμε.
Αν κάτι δεν εκφράζεται σωστά, δεν είναι απαραίτητα λάθος, ούτε είναι αλήθεια όταν εκφράζεται υπέροχα.
Ο λόγος του μυαλού αλλοίωση δεν κάνει στις ψυχές, γιατί είναι σάρκα. Ο λόγος του Θεού που γεννιέται από το Άγιο Πνεύμα έχει την Θεία ενέργεια και αλλοιώνει τις ψυχές.
Μεγαλύτερη αξία έχει ένας λόγος ταπεινού ανθρώπου με βιώματα, που βγαίνει με πόνο, από τα βάθη της καρδιάς του, παρά ένας σωρός φιλολογίες εξωτερικού ανθρώπου, που βγαίνουν με ταχύτητα, από την εκπαιδευμένη του γλώσσα, η οποία (όμως) δεν πληροφορεί τις ψυχές, γιατί είναι σάρκα και όχι πύρινη γλώσσα της Αγίας Πεντηκοστής.
Τα γλυκά λόγια και οι μεγάλες αλήθειες έχουν αξία, όταν βγαίνουν από αληθινά στόματα και πιάνουν τόπο, μόνο στις καλοπροαίρετες ψυχές και στους μεγάλους ανθρώπους, που έχουν καθαρό νου.
Αν ζητούσαν φόρο για τα λόγια που λέμε, ξέρετε πόσο θα προσέχαμε; Αν έλεγαν ''θα πεις τόσα λόγια, θα πληρώσεις τόσο'', θα μετρούσαμε τα λόγια μας...
/
9

Βλέπετε 1 - 33 από τα 284 αποτελέσματα