Περί...

Loading...
Περί Λογικής
Κοινοποίηση
Είναι βλασφημία, το να ερευνάς με τους λογισμούς σου, τα Θεία. Γιατί, τί κοινό μπορεί να έχει ο άνθρώπινος λογισμός με τα Θεία;
Εκείνοι που προσπαθούν να καταλάβουν τα Θεία πράγματα με την λογική τους, μοιάζουν με εκείνον που θέλει να εννοήσει τις ακτίνες του ηλίου με τα ανθρώπινα μάτια. Όχι μόνο δεν θα καταλάβει και δεν θα αντέξει τον ήλιο, αλλά και θα πάθει μεγάλη βλάβη...
Όπως εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να διαπλεύσουν το πέλαγος χωρίς πλοίο, μόνο για λίγο μπορούν να κολυμπήσουν χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια, αλλά αφού προχωρήσουν μακρύτερα, ταχέως βυθίζονται από τα κύματα, έτσι και εκείνοι που χρησιμοποιούν τους δικούς τους συλλογισμούς (και λογική), προκειμένουν να ερμηνεύσουν τα μεγάλα δόγματα της Χριστιανική πίστεως, οδηγούνται σε ναυάγιο...
Όταν προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τα πνευματικά ζητήματα με τη λογική σου, θα καταλήξεις να γίνεις αιρετικός και άπιστος.
Να μην παγιδευόμαστε, να μην παρασυρόμαστε από την δική μας λογική, να μην συμβουλευόμαστε την δική μας λογική. Μεγάλο μυστικό αυτό...
Λογικοί άνθρωποι πρέπει να λέγονται μόνο εκείνοι που διακρίνουν ποιό είναι το καλό και ποιό είναι το κακό για την ψυχή τους και έτσι πράττουν το καλό, αυτό που ωφελεί την ψυχή τους και αποφεύγουν το κακό, αυτό που βλάπτει την ψυχή τους.
Λογικός άνθρωπος δεν είναι όποιος έχει προφορικό λόγο, αλλά είναι εκείνος που με το λογικό ψάχνει και ερευνά να βρει το Θεό.
Σ' αυτούς που δυσπιστούν, αμφιβάλλουν και τα σκέφτονται μόνο με τη λογική και δεν είναι ανοιχτοί στον Θεό, ο Θεός δεν εμφανίζεται. Σε κλειδωμένες ψυχές ο Θεός δεν εισέρχεται, δεν εκβιάζει, δεν παραβιάζει.
Η κοσμική λογική είναι για έναν καλό άνθρωπο που δεν πιστεύει. Εκείνος όμως που πιστεύει, αντιμετωπίζει πνευματικά τα διάφορα θέματά του. Τα τακτοποιεί με την ''πνευματική'' λογική. Η κοσμική λογική κουράζει το μυαλό και αποδυναμώνει τις σωματικές δυνάμεις, περιορίζει την καρδιά, ενώ η πνευματική λογική της δίνει ευρύτητα. Το μυαλό, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να κεντήσει την καρδιά και να την βοηθήσει. Όταν ο νους πάει στην καρδιά και συνεργαστεί με την καρδιά, κάθε εργασία που κάνουμε παύει να είναι μια εργασία μόνο λογική. Η λογική είναι χάρισμα. Την λογική όμως αυτή, πρέπει να την αγιάσουμε...
Η λογική καταστρέφει την πίστη. Ο Απόστολος Πέτρος έτρεχε με απλότητα πάνω στα κύματα. Μόλις μπήκε η λογική, άρχισε να βουλιάζει...
Όταν μπαίνει η λογική, δεν μπορεί να καταλάβει κανείς ούτε το Ευαγγέλιο, ούτε τους Αγίους Πατέρες. Αλλοιώνεται το πνευματικό αισθητήριο και ο άνθρωπος με την λογική του βγάζει άχρηστα και το Ευαγγέλιο και τα Πατερικά και φθάνει να λέει: «Πόσα χρόνια ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι άδικα με την άσκηση, την νηστεία κ.λπ.!» Αυτό είναι βλασφημία.
Η υπερηφάνεια είναι λογική βλαμμένη. Λογική που έχει εγωισμό, έχει και δαιμόνιο φωλιασμένο. Όταν μπαίνει αυτή η λογική στις ενέργειές μας, δίνουμε δικαίωμα στον διάβολο. Να τακτοποιείτε τα θέματά σας με την πνευματική λογική.
Η κοσμική λογική κουράζει το μυαλό και αποδυναμώνει τις σωματικές δυνάμεις, περιορίζει την καρδιά, ενώ η πνευματική λογική της δίνει ευρύτητα. Το μυαλό, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να κεντήσει την καρδιά και να την βοηθήσει. Όταν ο νους πάει στην καρδιά και συνεργαστεί με την καρδιά, κάθε εργασία που κάνουμε παύει να είναι μια εργασία μόνο λογική. Η λογική είναι χάρισμα. Την λογική όμως αυτή πρέπει να την αγιάσουμε. Να προπαθήσεις να αποκτήσεις την λογική της καρδιάς, την πίστη, την αγάπη.
Αυτός είναι ο σημερινός κόσμος: Όλα τα πράγματα τα βλέπουν με την ξερή λογική. Αυτή η λογική είναι καταστροφή.
Η πίστη είναι το μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα πνεύματα, ενώ η λογική είναι το μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα αισθητά. Η πρώτη αναφέρεται στο πνεύμα, η δεύτερη στην ύλη.
Η λογική μας, ευχαριστεί τον Θεό όταν συνοδεύεται από ταπεινοφροσύνη, απορρίπτεται όμως, όταν συνοδεύεται από υπερηφάνεια.
Ο Θεός ενεργεί με τον δικό Του τρόπο, που ξεφεύγει από την λογική, γι' αυτό δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά λογικοί στην Χριστιανική μας ζωή.
Οι άνθρωποι ενεργούν περισσότερο με την λογική και λιγότερο με την πίστη.
Γι' αυτό και πελαγώνουν πολλές φορές.
Η λογική κάνει πολύ κακό, όταν κανείς πάει να εξετάσει με αυτήν τα Θεία, τα μυστήρια, τα θαύματα... Οι Καθολικοί με την λογική τους έφθασαν να εξετάσουν την Θεία Κοινωνία στο Χημείο, για να δουν αν πράγματα είναι το Σώμα και το Αίμα Χριστού. Οι Άγιοι όμως με την πίστη που είχαν, συχνά έβλεπαν Σάρκα και Αίμα στην Αγία Λαβίδα. Σε λίγο θα φθάσουν να περνούν και τους Αγίους από τις ακτίνες, για να διαπιστώσουν την αγιότητα τους! Πέταξαν το Άγιο Πνεύμα, έβαλαν την λογική τους και τώρα ασχολούνται με την λευκή μαγεία. Σε έναν Καθολικό που είχε καλή διάθεση - έκλεγε ο καημένος - είπα: Μια από τις σπουδαιότερες διαφορές που έχουμε είναι και αυτή, εσείς βάζετε τον εγκέφαλο, εμείς την πίστη. Εσείς αναπτύξατε τον ορθολογισμό και γενικά τον ανθρώπινο παράγοντα. Με την λογική σας περιορίζετε την Θεϊκή δύναμη, γιατί την Θεία Χάρη την πετάτε στην άκρη. Εσείς στον αγιασμό ρίχνετε συντηρητικό, για να μην χαλάσει. Εμείς στα χαλασμένα ρίχνουμε αγιασμό και γίνονται καλά. Πιστεύουμε στην Χάρη που αγιάζει και ο αγιασμός κρατάει και διακόσια και 500 χρόνια, δεν χαλάει ποτέ...
Η καρδιά έχει τη δική της λογική, που η λογική του μυαλού την αγνοεί.
Αν τα βάλουμε όλα κάτω από την δοκιμή της λογικής, η θρησκεία μας, δεν θα έχει κανένα μυστήριο και τίποτα, που να είναι υπερφυσικό.
Κανένας δεν κάνει τόσα πολλά λάθη, όσο εκείνος που ενεργεί με βάση μόνο τη λογική.
Κάποτε ρώτησα, λέει ο σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος Βλάχος, τον αείμνηστο Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της λογικής και του νου και εκείνος μου απάντησε με ένα καταπληκτικό παράδειγμα. Μου είπε, ότι οι αισθήσεις είναι πολύ «χονδρές», ομοιάζουν με τα σταφύλια τα οποία πατάμε και τον μούστο που δημιουργείται, η λογική ομοιάζει με το κρασί που βγαίνει από τον μούστο και ο νους είναι πολύ λεπτότερος και ομοιάζει με το απεσταγμένο κρασί που είναι το τσίπουρο. Αυτό σημαίνει, ότι οι Άγιοι που γνωρίζουν τις δύο ενέργειες, την λογική και την νοερά, έχουν εμπειρική γνώση τι είναι αυτές και πως λειτουργούν.
Αν καθήσεις μιά φορά με φιλόσοφο, θα σηκωθείς σχεδόν άθεος.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα