Περί...

Loading...
Περί Κολακείας
Κοινοποίηση
Εσύ ο πλούσιος, μην ξεγελιέσαι από τις κολακείες και τα χαμόγελα και τις περιποιήσεις των άλλων. Όλα αυτά σου τα κάνουν είτε από φόβο είτε από ιδιοτέλεια. Αν μπορούσες να εξετάσεις τα βάθη των καρδιών εκείνων που σε κολακεύουν, θα έβλεπες ότι από μέσα τους σε κατηγορούν, σε βρίζουν, σε μι­σούν περισσότερο και από τους χειρότερους εχθρούς σου. Και αν κάποτε η κατάσταση μεταβληθεί, αν χά­σεις τον πλούτο σου, τότε τα προσωπεία θα πέσουν. Τότε θα γίνει ό,τι και με τις πόρνες, όταν ξεβάφονται. Τότε θα δεις καθαρά τα αληθινά πρόσωπα εκείνων που πρωτύτερα σε καλόπιαναν. Τότε θα καταλάβεις ότι ένιωθαν για σένα όχι εκτίμηση αλλά περιφρόνηση, όχι θαυμασμό αλλά φθόνο, όχι αγάπη αλλά μίσος.
Όπως εκείνος που προσβάλλει τον ενάρετο και ευγενικό, τον εξουθενώνει και τον καταστρέφει, έτσι και όποιος κολακεύει, αυτόν που του χρειάζεται αυστηρότητα, τον διαφθείρει και δεν τον αφήνει να διορθωθεί.
Ο βασιλιάς Ηρώδης μιλούσε στο λαό. Και το πλήθος φώναζε: ''Αυτή η φωνή είναι του Θεού, όχι ανθρώπινη''. Και αμέσως άγγελος Κυρίου τον πάταξε. Άρχισαν να τον τρώνε τα σκουλήκια και ξεψύχησε. Αμέσως η Θεία τιμωρία, τον επισκέφτηκε. Γιατί; Για την υπερηφάνειά του. Μα γιατί; Τί έφταιγε εκείνος, επειδή ο λαός φώναζε και τον επευφημούσε; Διότι αποδέχτηκε μέσα του την επευφημία και θεώρησε τον εαυτόν του άξιο, μια τέτοιας κολακείας. Απ' αυτό διδάσκονται κυρίως, όσοι κολακεύουν ανόητα.
Ο κόλακας είναι άνθρωπος διεφθαρμένος, χαμερπής και ασήμαντος. Χαϊδεύει τους ασθενείς χαρακτήρες με λόγια απατηλά, με σκοπό να τους κατακυριέψει. Είναι πονηρότερος και από την αλεπού και πιο φρικιαστικός από τα κοράκια, διότι με πονηριά και απάτη, διαφθείρει και καταστρέφει τις ψυχές των ανοήτων. Είναι πανούργος και χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους...
Η κολακεία είναι αποκρουστική κακία, καλυμμένη με το προσωπείο της φιλίας. Είναι ψεύτικο χάδι, που εκδηλώνεται σαν φιλία, μόνο στα λόγια και ως προθυμία και βιασύνη για πράγματα ανάξια λόγου. Η κολακεία είναι κακία διεφθαρμένης ψυχής. Ψυχής άρρωστης, που τίποτα το υγιές δεν υπάρχει σ' αυτήν. Είναι δόλια, δίχως ιερό και όσιο, ασεβής ανειλικρινής και απατηλή. Η κολακεία διαφθείρει τις ψυχές που την δέχονται.
Όπως το χταπόδι προσαρμόζει το χρώμα του, στο χρώμα του περιβάλλοντος, έτσι και ο κόλακας προσαρμόζει την σκέψη του, προς τις γνώμες των ανθρώπων γύρω του.
Ο κόλακας όσο έχει την μπουκιά στο στόμα του, κολακεύει, θαυμάζει, ευλογεί. Μόλις όμως σηκωθεί από το τραπέζι και φύγει, εκσφενδονίζει τις βλαστήμιες σαν τις πέτρες, για εκείνον που πριν λίγο, χάριν του στομαχιού και της κοιλιάς, προσκυνούσε σαν ''θεό''. Ο κόλακας αρπάζει ό,τι ανήκει στον άλλο. Ενώ ευλογεί το πρωί με μεγαλοστομίες τον φίλο του, το βράδυ τον καταριέται και με ωφέλιμα και καλά λόγια, μπορεί να του πάρει, τρόπον τινά και τα ρούχα του.
Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι επιδοκιμάζουν τις πονηρές σκέψεις. Και τον μεν ευτράπελο (αστειολόγο) τον ονομάζουν χαριτωμένο και τον αισχρολόγο, κοινωνικό! Τον σκληρό και οργίλο, τον ονομάζουν ελεύθερο! Τον φιλάργυρο και ακοινώνητο, τον επαινούν ως οικονομικό! Τον πόρνο και ασελγή, ως κάποιον διασκεδαστικό και ελεύθερο! Και γενικά κάθε κακία, την συγκαλύπτουν με την πλησιέστερη αρετή. Οι ίδιοι, με το στόμα ευλογούν και με την καρδιά τους καταριούνται. Γιατί με τα κολακευτικά λόγια, επιφέρουν στη ζωή τους κάθε κατάρα, με το να κάνουν τους εαυτούς τους υπόδικους στην αιώνια καταδίκη, εξαιτίας εκείνων που παραδέχονται.
Εκείνος που κολακεύει είναι υπηρέτης των δαιμόνων, οδηγός προς την υπερηφάνεια, εξολοθρευτής της κατανύξεως, αφανιστής των καλών έργων, αποπλανητής από τον σωστό δρόμο.
Να μπορείς να διακρίνεις τους φίλους από τους κόλακες και τους υποκριτές.

Οι μεν κόλακες, επαινώντας σε κατά πρόσωπο, όχι μόνο δεν σε αφήνουν να συναισθανθείς τα σφάλματα που φυσικά διαπράττεις, αλλά τα καθιστούν μεγαλύτερα, με το να σε διαβάλλουν και να σε κουτσομπολεύουν στους άλλους.
Αντίθετα οι φίλοι, με το φιλικό έλεγχο και εσένα τον ίδιο ενισχύουν περισσότερο, ώστε να αντιληφθείς το σφάλμα σου, και αν χρειαστεί να λεχθεί κάτι προς τα έξω, αντί κατηγορίας, βρίσκουν απολογία και πράξη.

Διαφέρουν πάρα πολύ, οι φίλοι από τους κόλακες.
Όσο λοιπόν διαφέρει το να ασκείς την αρετή, από το να προοδεύεις στην κακία και το να διαλύεις τις συκοφαντίες στους υπηκόους από το να τις δέχεσαι, τόσο πολύ πρέπει να διαφέρει η εκτίμηση σου στους πραγματικούς φίλους, σε σχέση με τους κόλακες.
Η πονηρή ψυχή όταν κολακεύεται "ζωντανεύει" και όταν προσβάλλεται, κυριεύεται από μανία.
Αντίθετα η αγαθή ψυχή όταν κολακεύεται δεν χαίρεται και όταν προσβάλλεται, δεν δυσανασχετεί.
Οι κόλακες είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας, διότι μας τυφλώνουν τα μάτια της ψυχής μας, μη αφήνοντας να βλέπουμε τα πολλά ελαττώματά μας. Έτσι μας δυσκολεύουν στο δρόμο προς την τελειότητα, ιδιαίτερα αν είμαστε φίλαυτοι και δεν βλέπουμε μακριά. Γι' αυτό και πρέπει, να μην ακούμε αυτούς που μας κολακεύουν ή να τους αποφεύγουμε. Αλίμονο σε εκείνον, που περιβάλλεται από κόλακες! Μακάριος είναι ο άνθρωπος, που περιβάλλεται από καλόκαρδους και απλούς ανθρώπους, που δεν κρύβουν την αλήθεια, ακόμα και αν αυτή είναι δυσάρεστη, όπως για παράδειγμα, όταν εντοπίζουν το σφάλμα του, τα πάθη και τα λάθη του.
Καλύτερα να είναι κανείς απροκάλυπτα εγωιστής, παρά να είναι γλοιώδης κόλακας.
Οι άνθρωποι είναι κόλακες από την φύση τους, γι'αυτό η πλειοψηφία των ανθρώπων ζει, χωρίς να μάθει ποτέ, το τι λένε εν τη απουσίας τους οι φίλοι και οι οικείοι τους. Τότε όταν συναντιούνται, όλοι χαμογελούν και χαιρετιούνται, ακόμη και αν λίγο πριν σε κουτσομπόλεψαν...
Αυτούς που σε κολακεύουν, να τους θεωρείς χειρότερους και από εχθρούς.
Να παραδοθείς στους απατηλούς υπαινιγμούς του κόλακα, είναι σαν να πιείς δηλητήριο, μέσα σε χρυσό φλιτζάνι.
Τον υποκριτή καί τον κόλακα μπορεί κανείς να τον διακρίνει από το ότι λέει καί κάνει κάθε τι με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται αρεστός καί να έχει την εύνοια τον ίσχυρού ηγεμόνα.
Είναι προτιμότερο να βρεθεί κανείς ανάμεσα σε κόρακες, παρά σε κόλακες, γιατί οι πρώτοι καταστρέφουν το σώμα του πεθαμένου, ενώ οι δεύτεροι τη ψυχή του ζωντανού.
Από τα άγρια θηρία, το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης, ενώ από τα ήμερα ο κόλακας.
Όποιος με πάρα - χαιρετά και με πάρα - χαϊδεύει, κάτι από μένα, βέβαια, να καρπιστεί γυρεύει.
Η κολακεία είναι στα χέρια των αδυνάτων κάποια δύναμη, ενώ στα χέρια των δυνατών, είναι δυναμίτης.
Η κολακεία είναι ένα κίβδηλο (ψεύτικο) νόμισμα, το οποίο κυκλοφορεί, εξαιτίας της ματαιοδοξίας μας.
Οι κόλακες μοιάζουν με φίλους, όπως οι λύκοι μοιάζουν με τους σκύλους.
Κρείσσους ἔλεγχοι ἀποκεκαλυμμένοι κρυπτομένης φιλίας. ἀξιοπιστόστερά εἰσι τραύματα φίλου ἢ ἐκούσια φιλήματα ἐχθροῦ. (Καλύτεροι και προτιμότεροι είναι οι έλεγχοι, που γίνονται φανερά και ξάστερα, παρά μία φιλία, που δεν τολμά να φανερώσει και να ελέγξει σφάλματα, Περισσότερον ευπρόσδεκτα και ωφέλιμα είναι τα τραύματα -παρατηρήσεις και έλεγχοι- που προέρχονται από ένα φίλον παρά τα φαινομενικώς αυθόρμητα, πράγματι δε δόλια φιλήματα -ψευδείς έπαινοι και κολακείαι- ενός εχθρού.)

Παροιμίες 27,5-6
Ός ἂν εὐλογῇ φίλον τὸ πρωΐ μεγάλῃ τῇ φωνῇ, καταρωμένου οὐδὲν διαφέρειν δόξει. (Εκείνος ο οποίος κάθε πρωί επαινεί με το παραπάνω και κολακεύει τον φίλον του, δεν διαφέρει από άνθρωπον, ο οποίος τον καταράται.)

Παροιμίες 27,14
Σε λένε «γενναιόδωρο», για να σου φάνε τα λεφτά, σε λένε «γενναίο» για να σε βάλουν να σκοτωθείς.

Τουρκική παροιμία
Οι κολακείες είναι σαν τα πλαστά χαρτονομίσματα: κάνουν φτωχότερο αυτόν που τα δέχεται.
Όποιος κολακεύει είναι από όλους τους ανθρώπους κατώτερος, εκτός από εκείνον που ζητάει την κολακεία. Αυτός είναι χειρότερος και από τον κόλακα.
Ανάμεσα στα αμαρτήματα της γλώσσας είναι και η κακογλωσσία και η κολακεία. Ο κακολόγος, μεγαλοποιεί τα ελαττώματα του άλλου, του αποδίδει και όσα δεν έχει. Ο κόλακας αντίθετα μεγαλοποιεί τις αρετές του άλλου ή του αποδίδει και αρετές που δεν έχει. Η κακολογία γίνεται ερήμην του ενδιαφερομένου. Αντίθετα η κολακεία γίνεται προς τον ίδιο απευθείας. Ο κακολόγος είναι ένας ύπουλος εχθρός και ο κόλακας είναι ένας ύπουλος φίλος. Επειδή όμως ευκολότερα διακρίνουμε τον ύπουλο εχθρό, γι' αυτό είναι πολύ περισσότερα τα θύματα της κολακείας. Και οι 2 όμως, βλάπτουν τα θύματά τους.
Εάν δεν αγαπάς να σε κολακεύουν, τότε δεν θα λυπάσαι και όταν σε περιγελούν.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 47 αποτελέσματα