Περί...

Loading...
Περί Κενοδοξίας
Κοινοποίηση
Στην ερώτηση σου, «Πώς είναι δυνατόν ο εχθρός να προκαλεί μιαν υπέροχη, ουράνια ευωδία σ’ ένα ιερό τόπο;», απαντώ πως αυτό παραχωρείται μερικές φορές εξαιτίας της κενοδοξίας, του αυτοθαυμασμού και της υπερηφάνειας του ανθρώπου. Κάθε είδους δαιμονικοί πειρασμοί και απάτες μπορούν να επιπέσουν σ’ ένα τέτοιον άνθρωπο και να τον ταλαιπωρήσουν, αφού, αντί να ικετεύει με ταπείνωση και συντριβή το Θεό για συγχώρηση και έλεος, ζητάει παρηγορίες, χαρισματικά σημεία και ανώτερες πνευματικές δωρεές.
Από την μανία της κενοδοξίας, γεννιούνται και παράλογοι έρωτες. Πολλούς τους έριξε στην μοιχεία, όχι η ομορφιά του προσώπου, ούτε η επιθυμία της σαρκικής μίξεως, αλλά το ότι θέλουν να καυχώνται λέγοντας: ''Την τάδε την κατάφερα και την έριξα στην μοιχεία''...
Η καρδιά του κενόδοξου ανθρώπου δεν μπορεί να ταπεινωθεί και έτσι και του πεις εκείνα που τον ωφελούν, ή τον ελέγξεις αντιλέγει έντονα, ενώ όταν τον επαινέσεις και τον κολακεύσεις, υπερηφανεύεται άπρεπα.
Ο κενόδοξος είναι ένας Χριστιανός ειδωλολάτρης. Εξωτερικά δείχνει ότι λατρεύει τον Θεό, στην πραγματικότητα όμως, επιδιώκει να αρέσει στους ανθρώπους και όχι στον Θεό. Η κενοδοξία είναι ο πρόδρομος της υπερηφανείας. Και τόση διαφορά έχουν μεταξύ τους, όση διαφορά έχουν εκ φύσεως, το παιδί από τον άνδρα.
Αρχή της ακενοδοξίας είναι η προφύλαξη του στόματος και η αγάπη της ατιμίας. Μέση κατάσταση είναι η απόριψη κάθε έργου, που μας προτείνουν οι λογισμοί της κενοδοξίας. Και τέλεια κατάσταση είναι, το να πράττουμε ασυναίσθητα ενώπιον του πλήθους, κάθετι που μας εκθέτει.
Όταν τιμώνται οι κενόδοξοι, γίνονται υπερήφανοι, ενώ όταν τους καταφρονούν, γίνονται μνησίκακοι.
Η σιωπή και η ησυχία καταπολεμούν την κενοδοξία. Εάν όμως βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους, χρησιμοποίησε την ατιμία.
Του κενόδοξου και η νηστεία και η προσευχή μένουν χωρίς μισθό. Γιατί και τα 2 τα κάνει, για να κερδίσει τον έπαινο των ανθρώπων.
Η υποκρισία, το ψεύδος και το επιδεικτικό φέρσιμο, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κενόδοξου ανθρώπου.
Εκτοπίζει την κενοδοξία η κρυφή πνευματική εργασία και διώχνει την υπερηφάνεια το να μην εξουθενώνεις κανέναν.
Όταν ο άνεμος της κενοδοξίας μας κατακυριεύσει, μας διασκορπίζει όλους τους θησαυρούς της αρετής.
Αιτία όλων των κακών είναι η κενοδοξία. Διότι δεν ωθεί μόνο στην κακία, αλλά υπεισέρχεται δόλια και στις αρετές, τις οποίες νοθεύει και χάνει έτσι ο άνθρωπος την ανταμοιβή του. Ο δούλος της κενοδοξίας, δεν αμαρτάνει λιγότερο από τον πόρνο. Ο πρώτος κάνει πολύ μεγαλύτερα κακά από τον δεύτερο.
Αν δεις μικρά παιδιά, νήπια, άραγε επιθυμείς τη δόξα απ' αυτά; 'Όχι βέβαια! Ετσι να συμπεριφέρεσαι, στο θέμα της δόξας, σε όλους ανθρώπους. Γι' αυτό λέγεται και κενοδοξία...
Η κενοδοξία είναι το πρώτο πάθος που βλαστάνει στην ανθρώπινη καρδιά και τον τελευταίο που ξεριζώνεται.
Φοβερό το πάθος της κενοδοξίας! Έχει πολλά κεφάλια... Άλλοι από κενοδοξία επιζητούν εξουσία, άλλοι λεφτά, άλλοι αγαπούν την δύναμη. Και όπως προχωρεί η κενοδοξία, κλέβει και την ελεημοσύνη και την νηστεία και τις προσευχές και το κήρυγμα. Πολλά τα κεφάλια του θηρίου της κενοδοξίας...
Η πονηρή κενοδοξία διατάσσει: Και αν κάνεις κάποιο καλό, να το κάνεις όχι για να αρέσεις στον Θεό, αλλά για να επιδειχτείς στους ανθρώπους και έτσι να χάσεις το βραβείο. Και όταν ελεείς και όταν νηστεύεις, να φροντίζεις να κοπιάζεις μεν γι' αυτά, αλλά να χάνεις το κέρδος!
Σωστά λέει η Αγία Γραφή: ''Να μην ξέρει το αριστερό σου χέρι, τι κάνει το δεξί'' (Ματθ. 6,3). Δηλαδή και αν ακόμα έχουμε πολύ συγγενικό μας πρόσωπο, να μην σπεύδουμε να του δείξουμε την ελεημοσύνη μας, εκτός αν είναι ανάγκη. Διότι πολλά κακά προξενεί κάτι τέτοιο: οδηγεί στην κενοδοξία. Γίνεται πολλές φορές εμπόδιο σωτηρίας.
Όπως η οχιά σχίζει με τα νύχια της την κοιλιά της μάνας της, έτσι και το πάθος της κενοδοξίας, κατασπαράσσει εκείνον, που την γεννά.
Όσο μεγαλώνει η κενοδοξία των ανθρώπων, τόσο μεγαλώνει και το κενό μέσα τους και τόσο περισσότερο υποφέρουν.
Εκείνος που πληγώνεται, γιατί ξέπεσε στα μάτια των ανθρώπων με τις απροσεξίες του και δεν πληγώνεται, γιατί πλήγωσε το Χριστό, συνέχεια θα είναι πληγωμένος και απαρηγόρητος και θα πέφτει συνέχεια, μέχρι να αλλάξει τυπικό, να ταπεινωθεί. Όποιος χαίρεται, όταν καμαρώνεται από τους ανθρώπους, κοροϊδεύεται από τους δαίμονες.
Πρέπει να χαρακτηρίζουμε κενόδοξο τον καθένα, που θέλει να τον δοξάζουν και να τον τιμούν για πράγματα που δεν κάνει.
Εκείνος που συγχρόνως επαινεί και κατηγορεί τον άλλον, αυτός κατέχεται από κενοδοξία και φθόνο. Και με τους επαίνους προσπαθεί να κρύψει το φθόνο, ενώ με τις κατηγορίες συνιστά τον εαυτό του ως καλύτερο από εκείνον.
Η κενοδοξία με το να είναι πολύμορφη είπαμε, δύσκολα νικιέται. Γιατί φανερώνεται σε κάθε πράξη και σε φωνή και σε λόγο και σε σιωπή και σε έργο και σε αγρυπνία και σε νηστεία και σε προσευχή και σε πνευματικές αναγνώσεις και σε ησυχία και σε μακροθυμία. Με όλα αυτά προσπαθεί να προσβάλλει το στρατιώτη του Χριστού. Όποιον δεν μπόρεσε να απατήσει στην κενοδοξία με την πολυτέλεια των ρούχων, δοκιμάζει να τον πειράξει με το φτωχικό ρούχο. Όποιον δεν μπόρεσε να πολεμήσει με την τιμή, τον πολεμά με το να νομίζει, ότι υπομένει την ατιμία. Και όποιον δε μπόρεσε να καταφέρει στην κενοδοξία με τη γνώση των λόγων, τον δελεάζει με την σιωπή, να κενοδοξεί δήθεν ως ήσυχος. Και όποιον δε μπόρεσε να φέρει σε χαλαρότητα με την πολυτέλεια των τροφών, τον κάνει να επιζητεί τον έπαινο με τη νηστεία. Και γενικά κάθε έργο, κάθε απασχόληση δίνει αφορμή στον πονηρό αυτό δαίμονα.
Η κενοδοξία ενώ μας γλυκαίνει, μας καταστρέφει, διότι επιστρέφουν στην ψυχή μας όλα τα πάθη.
Πώς θα καταλάβεις τον κενόδοξο; Από την ιδιαίτερη ικανότητα και επίδοσή του στην κολακεία, την ιδιοτελή εξυπηρετικότητα, το ψέμα και γενικά, την φαυλότητα και την χαμέρπεια.
Ο κενόδοξος όσο σκυφτός είναι προς τους ανωτέρους του τόσο θρασύς και απάνθρωπος είναι προς τους κατωτέρους του.
Η κενοδοξία είναι το πιο επικίνδυνο και το πιο ισχυρό πάθος. Υπάρχουν και άλλα πάθη εκτός από την υπερηφάνεια, η γαστριμαργία, η πορνεία, η οργή, η φιλαργυρία και άλλα. Αυτά όμως τα πάθη είναι τέτοιου είδους που, όταν τα νικάμε, μας αφήνουν για πάντα και δεν μπορούν στο έξης να μας πλησιάζουν. Τα δύο όμως ισχυρότερα πάθη η κενοδοξία και η υπερηφάνεια δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα. Μπορεί να τα πολεμάμε με όλες τις δυνάμεις μας, αυτά όμως με τίποτα δεν μας αφήνουν.
Η ματαιοδοξία είναι μια ψυχική ασθένεια. Κυριεύει τους ανθρώπους που έχασαν ή δεν απέκτησαν ποτέ φόβο Θεού.
Όπως η κερασιά δεν φέρει καρπό πριν ρίξει τα άνθη, έτσι ούτε ο άνθρωπος δεν μπορεί να φέρει πνευματικό καρπό μέχρι να ρίξει από πάνω του την σαρκική ματαιοδοξία και τον εξωτερικό στολισμό.
Ο αόρατος εχθρός μας, ο σατανάς, χαίρεται πολύ με την κενοδοξία μας και υποστηρίζει κάθε κενόδοξη σκέψη που κάνουμε. Μας απασχολεί με κάθε λογής μικρότητες και άσκοπες κινήσεις, μόνο και μόνο για να καθηλώσει το νου μας, και να μας κάνει να λησμονήσουμε το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ στη γη.
Η ματαιοδοξία γεννάει την ακατάσχετη φλυαρία. Η φλυαρία γεννάει την αργολογία, το ψέμα, την συκοφαντία, την κατάκριση, τον διασκορπισμό του νου, την αιχμαλωσία, την απελπισία.
Κοίτα παραλογισμός:
Τα αναρίθμητα κακά έργα σου, δεν θέλεις σε κανέναν να τα κοινοποιήσεις.
Και ένα μικρό καλό σ' όλους το λες, για να θρέψεις με τους επαίνους που θα ακούσεις, την ματαιοδοξία σου.
Δεν σου είναι αρκετό, που το καλό αυτό έργο, είναι γνωστό και ευπρόσδεκτο στον Θεό;
Άλλοι έκαναν πλήθος αγαθοεργιών:
Σκόρπισαν την περιουσία τους στους φτωχούς, φώτισαν τον κόσμο, έσωσαν πολλές ψυχές. Και όμως δεν καυχήθηκαν για όλα αυτά.
Και εσύ πού δεν έκανες κάτι σπουδαίο, κομπάζεις ασυλλόγιστα με το τίποτα;
Μολονότι η ματαιοδοξία και η υπερηφάνεια προέρχονται από την ίδια ζύμη και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, εντούτοις το έργο τους και τα γνωρίσματά τους διαφέρουν. Η ματαιοδοξία προσπαθεί να αποσπάσει τον έπαινο των ανθρώπων, γι' αυτό και συχνά εξευτελίζεται και θέλει να γίνεται αρεστή στους ανθρώπους, ενώ η υπερηφάνεια αποπνέει αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, μολονότι και αυτή αρέσκεται στους επαίνους.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 79 αποτελέσματα