Περί...

Loading...
Περί Φιλίας
Κοινοποίηση
Τίποτα αντάξιο δεν υπάρχει του πιστού φίλου. Όμως, σε καμιά περίπτωση της ζωής σου, να μην κάνεις φίλο, τον άνθρωπο τον πονηρό.
Θέλεις να βεβαιωθείς, ότι είναι δυνατόν οποιονδήποτε άνθρωπο, ο οποίος διάκειται εχθρικώς προς εμάς, να τον κάνουμε φίλο, έστω και αν είναι πονηρός και διεφθαρμένος και αδιόρθωτος; Ποιό ζώο υπάρχει αγριότερο από τον λέοντα; Όμως και αυτόν τον εξημερώνουν οι άνθρωποι και η τέχνη μεταβάλλει δια της βίας την φύση και γίνεται ο λέων ημερότερος και πραότερος και από το πρόβατο και βαδίζει δια μέσου της αγοράς, χωρίς να προκαλεί φόβο σε κανέναν, αυτός ο οποίος από όλα τα ζώα, είναι αγριότερος και μεγαλοπρεπέστερος... Ποιά λοιπόν απολογία θα δώσουμε, ποιά συγχώρεση θα βρούμε, όταν τα μεν θηρία εξημερώνουμε, ενώ τους ανθρώπους λέμε, ότι δεν μπορούμε ποτέ να τους καταπραϋνουμε, ούτε να τους κάνουμε να είναι ευχαριστημένοι μαζί μας; Και τούτο, μολονότι η ημερότητα είναι αντίθετη προς την φύση του θηρίου, ενώ για τον άνθρωπο η αγριότητα είναι αντίθετη προς την φύση του. Όταν λοιπόν κατορθώνουμε και υπερνικούμε την φύση, ποιά απολογία θα δώσουμε, λέγοντας, ότι δεν μπορούμε να διορθώσουμε την προαίρεση;
Ειλικρινής φίλος είναι εκείνος ο οποίος συμμερίζεται στην ώρα του πειρασμού τις θλίψεις, τις ανάγκες και τις συμφορές του φίλου του, σαν να είναι δικές του, με τρόπο αθόρυβο και ατάραχο.
Μόνο οι ακριβείς τηρητές των εντολών του Θεού και οι γνώστες του θελήματός Του, δεν εγκαταλείπουν τους φίλους τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση δυσκολιών και συμφοράς. Οι καταφρονητές όμως των εντολών του Θεού και οι αμύητοι στο θέλημά Του, όταν μεν ο φίλος ευτυχεί, απολαμβάνουν μαζί τα αγαθά του. Όταν όμως δυστυχεί, εξαιτίας συμφορών που επέτρεψε ο Θεός, τότε τον εγκαταλείπουν.
Εκείνος που με κάθε τρόπο επιδιώκει την φιλία των ανθρώπων, απομακρύνεται εντελώς από την φιλία του Θεού. Δεν είναι καλό να θέλει κανείς να αρέσει σε όλους. Γιατί η Γραφή λέει: ''Αλίμονό σας όταν όλοι οι άνθρωποι σας επαινούν." (Λουκά 6,26)
Να τα έχουμε όλα κοινά και τις λύπες και τις χαρές. Γιατί αυτό είναι η φιλία. Και ενώ η φιλία του κόσμου, μαραίνεται όπως τα ανοιξιάτικα λουλούδια, η Χριστιανική φιλία, είναι τόσο αγνή, όσο και μόνιμη...
Με τίποτε από ό,τι υπάρχει στον κόσμον δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει έναν πιστό φίλο και το κάλλος του δεν έχει όρια. Τίποτα πιο πολύτιμο από τον πιστό φίλο. ''Ο πιστός φίλος είναι ισχυρή προστασία» (Σοφία Σολομώντος ς', 14-15) και βασίλειο οχυρωμένο. Ο πιστός φίλος είναι έμψυχος θησαυρός. Ο πιστός φίλος είναι πολυτιμότερος από χρυσάφι και από πολλούς πολυτίμους λίθους. Ο πιστός φίλος είναι κήπος περιφραγμένος και πηγή σφραγισμένη, τα οποία ανοίγουν πότε-πότε για να τα επισκεφτεί και να τα απολαύσει κανείς. Ο πιστός φίλος είναι λιμάνι αναψυχής. Ποτέ να μην κάνεις φίλο δόλιο άνθρωπο.
Αν δυο φίλοι σου ζητήσουν να κρίνεις μια διαφωνία τους, μη δεχτείς, γιατί θα χάσεις ένα φίλο. Απ' την άλλη, αν σου το ζητήσουν δύο ξένοι, να δεχτείς, γιατί θα κερδίσεις ένα φίλο.
Δεν υπάρχει φιλία, παρά μονάχα αυτή που εσύ Θεέ μου σφυρηλατείς με την αγάπη Σου.
Οι φίλοι μας διαφθείρουν με τις κολακείες τους, ενώ οι εχθροί μας διαπαιδαγωγούν με τις προσβολές τους.
Αληθινή φιλία υπάρχει εκεί, όπου ο Θεός ενώνει τις ψυχές που εξαρτώνται απ' Αυτόν, με την αγάπη τους.
Κάνε φίλο τον φιλόπονο άνθρωπο και θα βρεις σ' αυτόν προστασία.
Μην αποκτήσεις φίλους ούτε έμπιστους, αν δεν είναι ενάρετοι, ώστε να μην δημιουργήσεις πρόσκομμα στην ψυχή σου και παρεκκλίνεις από την οδό του Κυρίου. Φίλους να έχεις μόνο αυτούς που φοβούνται τον Θεό.
Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να αγαπάει τα γέλια και να θέλει να γελοιοποιεί τους άλλους, να μην πιάνεις φιλία. Γιατί θα σε κάνει να συνηθίσεις στην ψυχική ατονία. Σε εκείνον που η ζωή του είναι διεφθαρμένη, μη δείχνεις ιλαρό πρόσωπο φυλάξου όμως καλά μήπως τον μισήσεις.
Είναι προτιμότερο να γίνεις φίλος με τον φονιά, παρά με τον φιλόνικο άνθρωπο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα φιλίας, από το να μην ανεχόμαστε να αμαρτάνουν οι αδελφοί μας.
Εάν η φιλία κάποιου σε βλάπτει, απομάκρυνέ του από κοντά σου. Διότι τίποτε δεν είναι τόσο βλαβερό, όσο η κακή συναναστροφή. Εκείνος ο οποίος συνάπτει φιλία με τους εχθρούς του βασιλέως, δεν μπορεί να είναι φίλος του βασιλιά.
Το να σε επικροτεί κανείς σε όλες τις πράξεις σου, τις ενάρετες και τις εφήμερες, αυτό σημαίνει, ότι δεν σε αγαπά, αλλά απλώς υποκρίνεται τον φίλο.
Είναι καλύτερο για μας, να σβήσει ο ήλιος, παρά να στερηθούμε τους αληθινούς φίλους. Οι κατά Χριστόν φίλοι, είναι κάτι παραπάνω από πατέρες και γιούς.
Αν πρέπει να αγαπάμε τους εχθρούς μας, εκείνος ο οποίος βλάπτει τους φίλους του, ποιάς κολάσεως είναι άξιος;
Τους περισσότερους βλέπουμε να έχουν διάφορες αφορμές φιλίας. Είναι όμως δύσκολο να βρεις κάποιον να κάνει φιλία για τον Χριστό και να αγαπά τον αγαπώμενο όπως πρέπει...
Αυτός που αγαπά τα χρήματα, όχι μόνο τους εχθρούς του δεν θα αγαπήσει, αλλά και στους φίλους του θα συμπεριφερθεί σαν να είναι εχθροί του.
Άλλον τρόπο αγάπης δεν γνωρίζω από εκείνον, που θυσιάζω την ζωή μου, όταν χρειάζεται να σώσω έναν κινδυνεύοντα φίλο μου.
Όσοι συνδέονται μαζί σου με δεσμό την αρετή, αυτοί είναι αιώνιοι φίλοι.
Πρέπει να κάνεις φίλους; Κάνε τους χάρη του Θεού. Πρέπει να κάνεις εχθρούς; Κάνε τους πάλι χάρη του Θεού. Πώς θα γίνουν αυτά τα δύο; Αν επιδιώκεις την συντροφιά των εναρέτων ανθρώπων και αν αντιστέκεσαι στους κακούς.
Έχοντας τον φίλο δίπλα σου, ακόμη και στην εξορία, θα πήγαινε κάποιος με ευχαρίστηση. Ενώ χωρίς φίλο και το σπίτι θα του ήταν στενόχωρο. Με τον φίλο η φτώχεια γίνεται υποφερτή. Χωρίς όμως τον φίλο και η υγεία και ο πλούτος είναι αφόρητα.
Και αν ακόμα κάποιος φοράει βασιλικό στέμμμα, εφόσον μας βλάπτει πνευματικά, διασπάμε την φιλία μαζί του. Διότι δεν υπάρχει τίποτε πιο μηδαμικό από κάποιον, έστω και αν είναι βασιλιάς, που συζεί με την κακία, όπως και δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιότιμο από εκείνον, που έστω και φυλακισμένος, είναι ενάρετος.
Και μεταξύ των φαύλων παρατηρείται φιλία. Και οι ληστές έχουν φιλία με τους ληστές και οι φονιάδες με τους φονιάδες. Αυτό όμως δεν προέρχεται από καλοσύνη, αλλά από κακότητα. Δείχνει φαυλότητα. Δεν προέρχεται από καθαρή καρδιά, αλλά από ακάθαρτη. Όχι από πίστη ειλικρινή, αλλά από ψεύτικη και υποκριτική.
Η φιλία του μοχθηρού ανθρώπου, είναι χειρότερη από την έχθρα, γιατί απ' αυτήν μπορείς να προφυλαχτείς, ενώ από εκείνη όχι.
Να μη ζητάς από τους φίλους να ακούς τα ευχάριστα, αλλά τα αληθινά.
Μην δεσμεύεσαι εύκολα με φιλία. Αν όμως δεσμευτείς, προσπάθησε με κάθε τρόπο να διατηρήσεις άλυτο τον δεσμό σου, ανεχόμενος κάθε βάρος του πλησίον σου, εκτός αν αυτό εγκυμονεί κίνδυνο για την ψυχή σου.
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 162 αποτελέσματα