Περί...

Loading...
Περί Ευσεβείας
Κοινοποίηση
Χαρακτηριστική ιδιότητα του αστεριού, είναι το φως του. Και χαρακτηριστική ιδιότητα εκείνου που σέβεται τον Θεό, είναι η αίσθηση της μηδαμινότητάς του και η ταπείνωση.
Όπως το φίδι αφήνει το υπόλοιπο σώμα και φροντίζει να διασώσει το κεφάλι του, έτσι και εσύ εάν παραστεί ανάγκη, μην διστάσεις να θυσιάσεις, είτε χρήματα, είτε σώμα, είτε την παρούσα ζωή, είτε όλα όσα έχεις, για να διατηρήσεις την ευσέβεια. Διότι εάν φύγεις από τούτο τον κόσμο, έχοντας ευσέβεια, όλα θα σου τα δώσει ο Θεός με μεγαλύτερη λαμπρότητα και το σώμα σου με μεγαλύτερη δόξα θα το αναστήσει πάλι και αντί χρημάτων, θα σου δώσει τα αγαθά, που δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια.
Τίποτα δεν συντελεί τόσο στην ευσέβεια της ψυχής, όσο η συμφορά, η δοκιμασία και η θλίψη που την κυριεύσε. Η θλίψη είναι η μητέρα της ευσέβειας.
Απόδειξη ευσεβείας είναι να έχει κανείς συνεχή μνήμη των Θείων πραγμάτων και με συχνές προσευχές να προσπαθεί να εξευμενίσει τον Θεό.
Ούτε ο νεκρός που ανασταίνεται δεν προσελκύει τόσο πολύ τον ειδωλολάτρη, όσο τον προσελκύει ο άνθρωπος που ζει ευσεβώς. Γιατί από τον αναστημένο θα εκπλαγεί, ενώ από τον ευσεβή, θα ωφεληθεί. Το θαύμα έγινε και έφυγε, ενώ η ευσέβεια παραμένει και συνεχώς καλλιεργεί την ψυχή του.
Ευσεβής είναι όχι εκείνος που ελεεί πολλούς, αλλά εκείνος που δεν αδικεί κανέναν.
Γνώρισμα των ευσεβών είναι να δίνουν στον καθένα που ζητάει. Γνώρισμα των ευσεβεστέρων είναι να δίνουν και σε εκείνον που δεν ζητάει. Αλλά το να μην διεκδικεί κάποιος, αυτό που του αφαίρεσαν και μάλιστα όταν έχει τη δύναμη, ε... αυτό είναι γνώρισμα μόνο των Αγίων.
Η ευσέβεια δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το να κάνει κανείς το θέλημα του Θεού.
Ευσέβεια είναι η με την βοήθεια της πίστεως μέριμνα, για σωστή ζωή. Η ευσέβεια είναι η πρώτη βάση, πάνω στην οποία πρέπει να θεμελιωθεί το οικοδόμημα της ενάρετης ζωής, καθώς χωρίς αυτήν, καμμία αρετή δεν κατορθώνεται.
Ευσέβεια είναι δικαιοσύνη προς τον Θεό, δύναμη που αυξάνει την τιμή που οφείλει ο άνθρωπος προς τον Θεό, σωστή αντίληψη για τον Θεό, έντιμη στάση απέναντί του. Όλοι πρέπει να φροντίσουν να έχουν ευσέβεια γιατί είναι η αρχή και το τέλος όλων των αρετών. Η ευσέβεια είναι σοφία. Είναι θησαυρός αδαπάνητος.
Δεν είναι δυνατόν να περάσουμε με ευσέβεια την σημερινή μέρα, εάν δεν την λογαριάσουμε, σαν την τελευταία μέρα της ζωής μας.
Την ευσέβεια κυρίως χαρακτηρίζει η υπομονή, η σεμνότητα και η εγκράτεια.
Αυτός που ευσεβώς δίνει, δέχεται από το Θεό ό,τι ζητήσει. Πώς λοιπόν αυτός, δεν έχει πολλά, έχοντας θησαυρό αιώνιο το Θεό; "Σε αυτόν που ζητά, θα δοθεί το καθετί και σε αυτόν που χτυπά την πόρτα (του παραδείσου), θα του ανοιχθεί για να εισέλθει" (Ματθ. 7,8). Αν τίποτε δεν αρνείται ο Θεός, όλα τα αιτήματα του ευσεβούς γίνονται δεκτά.
Εκείνος που εφευρίσκει και λέει λόγους ευσεβείς χωρίς να έχει έργα, πλουτίζει από αδικία και οι κόποι του, κατά τη Γραφή, μπαίνουν σε ξένα σπίτια.
Ευσέβεια δεν είναι το να μιλάτε συχνά για τον Θεό, αλλά το να είστε διατεθειμένοι περισσότερο να σιωπάτε.
Όσο ευσεβέστερα ζει ένας άνθρωπος, τόσο πιο πολύ σπρώχνει ο διάβολος τους (δικούς του) ανθρώπους, να του αντιδρούν, όπως ήταν και η περίπτωση του Σαούλ, που εναντιώθηκε στον πιστό και άκακο Δαυίδ.
Η γαρ σωματική γυμνασία προς ολίγον εστίν ωφέλιμος, η δε ευσέβεια προς πάντα ωφέλιμός έστιν, επαγγελίας έχουσα ζωής της νυν και της μελλούσης. [Διότι η εκγύμναση του σώματος λίγο ωφελεί, αντίθετα η ευσέβεια είναι ωφέλιμη σε όλα, διότι υπόσχεται αγαθά και σ' αυτή και στη μέλλουσα ζωή.] (Προς Τιμόθεον Α' 4,8)
Έστι δε πορισμός μέγας η ευσέβεια μετά αυταρκείας. [Η ευσέβεια είναι πηγή πλούτου, όταν συνοδεύεται από αυτάρκεια.] (Προς Τιμόθεον Α' 6,6)
Και πάντες δε οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται. [Όσοι θέλουν να ζουν με ευσέβεια, όπως δηλαδή θέλει ο Ιησούς Χριστός, (να γνωρίζουν ότι) θα υποστούν διωγμούς.] (Προς Τιμόθεον Β' 3,12)
Τίποτε δεν συντελεί τόσο στην ευσέβεια της ψυχής, όσο η συμφορά, η θλίψη και η δοκιμασία.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα