Περί...

Loading...
Περί Ερώτησης
Κοινοποίηση
Μην ζητήσεις ποτέ συμβουλή από κάποιον, που δεν είναι όμοιός σου στη διαγωγή, έστω και αν είναι πολύ σοφός.
Αν νομίσεις, ότι δεν έχεις ανάγκη συμβουλής, έγινες ο πιο ανόητος και ο πιο αδύνατος από όλους. Διότι ένας τέτοιος άνθρωπος και θα στερήσει τον εαυτόν του από κάθε βοήθεια και στα σφάλματά του κανείς δεν θα βρεθεί ούτε να τον διορθώσει, ούτε να τον συγχωρήσει και τον Θεό θα εξοργίσει με την αλαζονεία του και πολλά αμαρτήματα θα κάνει.
Αξίζει να θαυμάσουμε τους μαθητές του Χριστού! Ενώ επιθυμούν να μαθαίνουν, εντούτοις, ήξεραν πότε έπρεπε να ρωτήσουν τον Κύριο.
Καλύτερα να ρωτάς για ένα πρόβλημά σου. Να μην ζητάς πληροφορία από τον Θεό, εφόσον μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον άνθρωπο, γιατί μπορεί να πλανηθείς. Πάντοτε, όταν υπάρχει άνθρωπος πνευματικός, τον οποίο μπορείς να ρωτήσεις, πρέπει να ρωτήσεις. Όταν δεν υπάρχει άνθρωπος να ρωτήσεις - λ.χ. βρίσκεσαι στην έρημο -, αλλά υπάρχει μέσα σου η δίψα της υπακοής, τότε ο Καλός Θεός γίνεται ο Ίδιος Γέροντας και σε φωτίζει και σε πληροφορεί. Δεν μπορείς, ας υποθέσουμε, να βρεις κάποιον, για να σου εξηγήσει ένα χωρίο από την Αγία Γραφή; Τότε σε φωτίζει ο Θεός και το καταλαβαίνεις.
Εγώ για ένα ατομικό μου θέμα, πάντοτε θα ρωτήσω. Την δική μου λύση και σοφότερη να είναι, την θεωρώ την μεγαλύτερη βλακεία, όταν πρόκειται για προσωπικό μου θέμα. Ούτε πάω σε κάποιον που ξέρει τι με αναπαύει, αλλά σε κάποιον που δεν ξέρει. Βλέπεις και ένας γιατρός, για να είναι σίγουρος ότι έκανε καλή διάγνωση σε μια δύσκολη περίπτωση, συμβουλεύεται και άλλον γιατρό! Όσο πνευματικός άνθρωπος και αν είναι κανείς και όσο καλή τακτοποίηση και αν κάνει μόνος του στα θέματά του, δεν μπορεί να αναπαυθεί, γιατί ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να βοηθιέται από τον άνθρωπο και να διορθώνεται δια του ανθρώπου. Τα οικονομάει έτσι ο Θεός, για να ταπεινώνεται ο άνθρωπος.
Το πιο σίγουρο είναι να συμβουλεύεται ο καθένας τον Πνευματικό του. Να τον συμβουλεύεται και να μην αποφασίζει μόνος του για τα δύσκολα θέματα, ούτε να αντιμετωπίζει μόνος του τις δυσκολίες που συναντά στον αγώνα του.
Όταν σε ρωτούν για ένα θέμα, να μην βιάζεσαι να απαντήσεις, αλλά να ζητάς από τον Θεό να σε φωτίσει και να λες: ''Θεέ μου, φώτισέ με να πω αυτό που πρέπει'' και ο Θεός θα σου δίνει λόγο, ανάλογα με την περίπτωση. Η βιαστική απάντηση είναι του μυαλού, ενώ η απάντηση που περνάει μέσα από την προσευχή, είναι του Θεού.
Όσοι επιθυμούν να μάθουν το θέλημα του Κυρίου (γιατί δεν γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση), αφού προσευχηθούν με πίστη και απονήρευτη απλότητα, ας ερωτήσουν με ταπείνωση καρδίας και αδίστακτο λογισμό τους γέροντες ή και τους αδελφούς ακόμη και ας δεχθούν τις συμβουλές τους σαν να είναι από το στόμα του Θεού, έστω και εάν είναι αντίθετες προς το θέλημά τους∙ έστω και εάν δεν είναι και τόσο πνευματικοί οι ερωτηθέντες∙ διότι δεν είναι άδικος ο Θεός να αφήσει να πλανηθούν ψυχές, που με πίστη και ακακία ταπεινώθηκαν εμπρός στην συμβουλή και στην κρίση του πλησίον. Ακόμη και ανίδεοι εάν είναι αυτοί που ερωτώνται, εκείνος που απαντά με το στόμα τους είναι ο άϋλος και αόρατος Θεός.
Όταν είσαι σε δίλημμα, όταν πρέπει να κάνεις κάτι ή ν' απαντήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, μέσα σου ρώτα τον Κύριο: «Τί θέλεις Κύριε, τώρα Εσύ να κάνω;». Αμέσως θα έρθει η απάντηση μέσα σου και θα την βγάλεις και έξω. Εάν δεν κάνεις αυτό που θα σου πει η συνείδησή σου, μετά δεν θα νιώθεις καλά...
Όταν ρωτάει κανείς, ποτέ δεν χάνει. Και στο δρόμο, πολλές φορές λέμε, θα πάω από εδώ, θα πάω από εκεί, θα το βρω. Γιατί να κάνεις τόσο κόπο; Γιατί να μην ρωτήσεις κάποιον, που είναι στο τάδε μέρος; Ξανά και ξανά θα ρωτήσω... Γιατί να πηγαίνω και να γυρίζω και να ταλαιπωρούμαι;
Αν ζητήσεις τη γνώμη ή την συμβουλή από κάποιον συνάνθρωπο, με ταπείνωση και με πίστη, ότι μπορεί να σε βοηθήσει, τότε ο Θεός θα φωτίσει τον συνάνθρωπο που ρώτησες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε θα σου δώσει την ιδανική απάντηση σε αυτό που ρωτάς, άσχετα αν αυτός δεν έχει γνώση περί του ζητήματος που εσύ ρωτάς. Ο Θεός θα του βάλει τα κατάλληλα λόγια στο στόμα του και χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, θα σε δώσει την σωστή απάντηση.
Ο άνθρωπος όσο και σοφός να είναι, να συμβουλεύεται και λιγάκι. Δεν είμαστε εμείς θεοδίδακτοι.
Όποιος αποφεύγει να δέχεται συμβουλές και κατηγορεί αυτόν που τον συμβουλεύει, αυτός απορρίπτει το Χριστό και είναι μακριά από κάθε ωφέλεια. Όποιος αποφεύγει τις πνευματικές νουθεσίες, να καταλάβει, ότι η ψυχή του έχει πέσει σε φοβερή αρρώστια, διότι αυτό είναι η αρχή της αφροσύνης, από την οποία, όσοι αρρώστησαν, τρύγησαν καρπό θανάτου.
Άνθρωπος χωρίς συμβουλή, είναι πλοίο ακυβέρνητο, το οποίο είναι παραδομένο στις τυχαίες κατευθύνσεις των ανέμων. Άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλή, είναι εχθρός του εαυτού του.
Οι ερωτήσεις δείχνουν την ευρύτητα του πνεύματος και οι απαντήσεις την φινέτσα του.
Ο βλάκας έχει σε κάθε ερώτηση μια απάντηση, ενώ ο σοφός έχει σε κάθε ερώτηση τρεις ερωτήσεις.
Αν σε καταφέρουν (οι πολιτικοί και όχι μόνο) να ρωτάς λάθος ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαντήσεις που θα δώσουν.
Επερώτησον τον πατέρα σου, και αναγγελεί σοι, τους πρεσβυτέρους σου, και ερούσι σοι. [Ρώτησε τον πατέρα σου και θα σου αναγγείλει ποιός είναι ο Θεός σου, ρώτησε τους γεροντοτέρους σου και αυτοί θα σου πουν.] (Δευτερονόμιο 32,7)
Ἀνοήτῳ ἐπερωτήσαντι σοφίαν σοφία λογισθήσεται.

(Και αυτός ακόμη ο αμόρφωτος, όταν ερωτά τους σοφούς δια να μάθη κάτι, θα φαίνεται και θα θεωρήται φρόνιμος και σοφός.)

Παροιμίες 17,28
Αυτός που κάνει μια ερώτηση είναι για πέντε λεπτά βλάκας. Αυτός που δεν κάνει την ερώτηση, είναι βλάκας για μια ζωή.

Κινέζικη παροιμία
Ζήτα συμβουλή και ύστερα πάρε μόνος σου απόφαση.

Κορσικανική παροιμία
Ρώτα μια χαζή ερώτηση και θα πάρεις μια χαζή απάντηση.

Αγγλική παροιμία
Καλύτερα να ρωτήσεις δέκα φορές, παρά να χαθείς μία.

Εβραϊκή παροιμία
Για προσωπικά μας θέματα, πάντοτε να ρωτάμε. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την κρίση μας. Ο Θεός θέλει να ρωτάμε.
Καλό είναι να συμβουλεύεσαι τους άλλους πριν πάρεις μια απόφαση. Αλλά φρόντιζε πρώτα να συμβουκεύεσαι τον εαυτόν σου, ποιούς πρέπει να συμβουλευτείς.
Σε κάθε πράγμα νόμιζε ότι έχεις ανάγκη διδαχής και θα βρεθείς σοφός σε όλη σου τη ζωή.
Εκατομμύρια είχαν δει το μήλο να πέφτει, αλλά μόνο ο Νεύτων ρώτησε γιατί.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 37 αποτελέσματα