Περί...

Loading...
Περί Επιθυμίας
Κοινοποίηση
Το να ικανοποιείς τις επιθυμίες σου, αυτό δεν είναι ελευθερία, αλλά η κυριαρχία της αμαρτίας πάνω σου...
Παρατηρήστε εκείνον που αγαπάει το θέλημά του: Δεν έχει ποτέ ειρήνη στη ψυχή του και δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Γι' αυτόν, όλα γίνονται όπως δεν θα έπρεπε.
Όποιος επιθυμεί τα επίγεια πράγματα και αγαθά, επιθυμεί ή φαγητά ή όσα ικανοποιούν τις χαμηλές του ορμές ή δόξα ή χρήματα ή κάτι σχετικό μ΄αυτά. Και αν ο νους του, δεν βρει κάτι ανώτερο απ' αυτά, για να μεταφέρει την επιθυμία του, δεν θα μπορέσει τελικά να πειστεί, να περιφρονήσει όλα αυτά (τα επίγεια αγαθά).
Εάν υπηρετήσεις την καλή επιθυμία και υποταχθείς σ' αυτήν, θα μπορέσεις να επιβληθείς κάθε πονηρής επιθυμίας και να την υποτάξεις όπως θέλεις.
Ο Θεός που εξετάζει τα απόκρυφα βάθη της ψυχής σας, γνωρίζει και τις δικές σας επιθυμίες και έχει τη δύναμη να τις εκπληρώσει όπως αυτός γνωρίζει. Αυτός που ελέγχει σωστά τις επιθυμίες του και τις ηδονές, είναι πραγματικά ανδρείος.
Ας ασκηθούμε, ώστε να μην επιθυμούμε περισσότερα και μεγαλύτερα. Για τα Ουράνια όμως πράγματα και τα πνευματικά, να μην έχει σταματημό η επιθυμία μας. Όλο και περισσότερα να λαχταράμε. Στα γήινα όμως, να αρκούμαστε στα απαραίτητα, στα αναγκαία. Να μην ζητάμε υλικό τίποτε περισσότερο.
Εάν δεις κάποιον να επιθυμεί πολλά, να τον θεωρείς πιο φτωχό από όλους. Εάν πάλι δεις κάποιον να μη θέλει πολλά, να τον κατατάσσεις στους πλουσιότερους, ακόμη και αν δεν έχει τίποτε δικό του.
Αν και είναι τυραννική η δύναμη της επιθυμίας, τη μανία της την εξαφανίζεις, αν περιτειχιστείς με τον φόβο του Θεού.
Τίποτε δεν είναι τόσο κακό, όσο η παράλογη επιθυμία. Λέγοντας παράλογη επιθυμία εννοώ, την επιθυμία της καλοπεράσεως, την επιθυμία της άκαιρης δόξας και την επιθυμία της εξουσίας και την επιθυμία όλων γενικά, που δεν είναι απαραίτητα. Διότι εκείνος που ζει πλαδαρή και φιλήδονη ζωή, νομίζει, ότι είναι ο πιο ευτυχισμένος. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ο πιο δυστυχισμένος, αφού δέχεται την πιο φοβερή τυραννία και καταδυναστεία για την ψυχή του.
Η εμπαθής και παράλογη επιθυμία, έχει τρεις κόρες: τη φιληδονία, τη φιλοδοξία και τη φιλαργυρία.
Ποιές είναι οι βλαβερές τους επιθυμίες; Όταν επιθυμούν έρωτες αισχρούς. Όταν θέλουν να αρπάξουν πράγματα του άλλου. Όταν έχουν μανία για ακολασία. Όταν διψάνε για μεθύσι. Όταν ακόμα και τον θάνατο των άλλων επιθυμούν. Πολλοί εξαιτίας τέτοιων ερώτων, φορτώθηκαν τυραννία. Πραγματικά, ένας τέτοιος άνθρωπος κοπιάζει για ανώφελα, ή καλύτερα για βλαβερά...
Ένας σκορπιός ή ένα φίδι, που θα εγκατασταθεί στα σπλάχνα μας, δεν προξενεί τόσο κακό, όσο προξενεί η επιθυμία των υλικών απολαύσεων.
Όπως ο καπνός τυφλώνει τα μάτια, παρόμοια και η παράλογη επιθυμία τυφλώνει τον νου. Και όποιος έχει ανάγκη από τα πολλά, εκείνος είναι δούλος και μάλιστα χειρότερος από αιχμάλωτο.
Οι απολαύσεις, ο πλούτος, η τεμπελιά, η αποφυγή της εργασίας, η ραστώνη και όλα τα παρόμοια, μας παρασέρνουν σε ακάθαρτες επιθυμίες.
Δεν υποχωρεί εύκολα η κακή επιθυμία. Είναι τυραννία. Εγώ όμως προσπαθώ να την χαλιναγωγώ. Δεν παραδίνομαι στο πάθος. Με κάθε τρόπο και αγώνα, προσπαθώ να μην παρασυρθώ. Δεν είναι εύκολο...! Είναι αγώνας δρόμου. Είναι πάλη και πυγμαχία. Είναι τυραννική η φύση. Όμως καταστέλλω τις ορμές και τις υποτάσσω με πολλούς κόπους και ιδρώτες.
Αγκάθια είναι οι επιθυμίες. Και όπως τα αγκάθια, όπου και αν τα αγγίξει κανείς, ματώνει τα χέρια του και τραυματίζεται, έτσι και από τις επιθυμίες, το ίδιο παθαίνει εκείνος που έπεσε σ' αυτές και περιβάλλει την ψυχή του με πόνους.
Η πονηρή επιθυμία είναι βέλος του διαβόλου. Όπως το βέλος που ρίχνεται από τους ανθρώπους, χτυπά το στόχο, έτσι και το βέλος του διαβόλου. Πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσει τον στόχο. Και αν δεν πετύχει εκείνον, εναντίον του οποίου εξακοντίζεται (διότι δεν δέχτηκε ο άνθρωπος την πονηρή επιθυμία που του έσπειρε ο διάβολος), οπωσδήποτε θα χτυπήσει αυτόν που το εξσφενδόνησε.
Πηγή κακών είναι η έλλειψη μέτρου στις επιθυμίες μας. Σ' αυτήν οφείλονται οι πορνείες, οι πλεονεξίες, οι κλεψιές, οι φόνοι, οι ληστείες, όλη η διαφθορά της ψυχής. Ας μην επιζητούμε λοιπόν περισσότερα από τα απαραίτητα και στην τροφή και στα ενδύματα και στα σπίτια και στις άλλες σωματικές ανάγκες.
Φωτιά είναι η σαρκική επιθυμία, φωτιά άσβεστη και διαρκής. Σκυλί λυσσασμένο... Στη ζωή αυτή δεν έχουμε ανακωχή. Παντοτινός αγώνας...
Λένε οι γιατροί, ότι η γενετήσια ορμή μετά το 15ο έτος της ηλικίας γίνεται πάρα πολύ δυνατή. Πώς λοιπόν θα δαμάσουμε αυτό το θηρίο; Τί μέτρα θα λάβουμε; Ποιό χαλινάρι θα του βάλουμε; Δεν βλέπω άλλο κανένα, εκτός από τον φόβο της κολάσεως.
Ευκολότερα θα μπορέσει κάποιος να νικήσει την επιθυμία για γυναίκες, όταν δεν βλέπει όμορφη γυναίκα, παρά όταν την έχει συνεχώς μπροστά του.
Ο Κύριος βλέποντας την επιθυμία μας για τα πνευματικά πράγματα, δεν θα μας παραβλέψει, αλλά θα μας παράσχει την εκ των άνω φώτιση και θα μας φωτίσει το νου μας.
Όπως ακριβώς το πτηνό, καθόλου δεν το ωφελούν τα φτερά, όταν συλληφθεί από την παγίδα, αλλά ματαίως κουνάει τα φτερά για να φύγει, έτσι και σε σένα καμμία ωφέλεια δεν υπάρχει από το λογικό σου (νου), εάν κυριευτείς εξολοκλήρου από την πονηρή επιθυμία, αλλά όσο και αν προσπαθήσεις να ελευθερωθείς, έχεις ήδη συλληφθεί αιχμάλωτος...
Αν επιθυμείς να πλουτίζεις, ποτέ δεν θα σταματήσεις να βασανίζεσαι. Διότι το χρήμα είναι έρωτας ατελέστατος... Από την αρχή να απομακρυνθούμε από τα κακά. Ή μάλλον, ούτε καν να δοκιμάσουμε τέτοια επιθυμία.
Η επιθυμία κατευθύνεται προς 3 πράγματα: ή προς την σαρκική ηδονή, ή προς την μάταιη δόξα ή προς την απόκτηση χρημάτων.
Ρίζα κάθε αισχρής επιθυμίας στον άνθρωπο είναι ο έπαινος των συνανθρώπων μας, ενώ ρίζα σωφροσύνης ο έλεγχος των κακών μας.
Εκείνος που επιθυμεί τα ξένα, σύντομα θα κλάψει, επειδή θα χάσει και τα δικά του.
Δεν μπορεί κανείς να βρει σφοδρότερη και βιαιότερη επιθυμία στον άνθρωπο, απ' αυτήν της γενετήσιας ορμής.
Κανένας πλούτος δεν αρκεί να εξυπηρετήσει τις γυναικείες επιθυμίες, ούτε ακόμα και αν τρέχει σαν ποτάμι!
Δεν μπορώ να παραβλέψω, το παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτός όταν συνέλαβε αιχμάλωτες τις θυγατέρες του Δαρείου, οι οποίες φημίζονταν για την θαυμαστή ομορφιά τους, δεν καταδέχτηκε ούτε καν να τις κοιτάξει, γιατί θεώρησε ότι είναι αισχρό πράγμα, αυτός που νίκησε τους άντρες, να νικηθεί από τις γυναίκες. Είναι αυτό που λέγεται στην Γραφή, ότι αυτός που θα επιθυμήσει να κοιτάξει γυναίκα με σκοπό την ηδονή, διαπράττει μοιχεία, άσχετα αν έμπρακτα έμεινε άπραγος.
Μην επιθυμείς να λάβεις μεγάλα πράγματα, ενώ εσύ λυπήθηκες να δώσεις τα πολύ μικρά.
Όποιος θέλει να καταπολεμήσει τις επιθυμίες της σάρκας, πρέπει να ικανοποιήσει τις πνευματικές επιθυμίες της ψυχής του. Ποιές είναι αυτές; Είναι η εργασία των ζωοποιών εντολών του Κυρίου, η αδιάλειπτη προσευχή, η ανάγνωση των Αγίων Γραφών και των ψυχωφελών βιβλίων, η αγάπη, η φιλαδελφία, τα Θεία νοήματα, η νηστεία, η εγκράτεια και γενικά όλες οι αρετές.
Προσπάθησε να ξεριζώσεις από την καρδιά σου κάθε εμπαθή επιθυμία που ευχαριστεί την σάρκα. Μην ξεχνάς, ότι είναι δεμένη με το φοβερό θηρίο της λαιμαργίας.
/
4

Βλέπετε 1 - 33 από τα 104 αποτελέσματα