Περί...

Loading...
Περί Επιπολαιότητας
Κοινοποίηση
Νύχτα ζοφερή, μαύρο σκοτάδι και συνεχής ομίχλη είναι η απροσεξία και αυτός που περπατά μαζί της, δεν ξέρει που πηγαίνει. Οι δρόμοι αυτών που δεν προσέχουν, είναι σκοτεινοί και δεν βλέπουν που σκοντάφτουν. Μοιάζει η απροσεξία με πονηρό θηρίο, λιοντάρι αρπακτικό, φίδι δηλητηριώδες, που αρπάζει και κατασπαράζει αυτούς που την συναναστρέφονται.
Συνήθως εμείς οι άνθρωποι με τις αφορμές που δίνουμε, είτε με απροσεξίες, είτε με υπερήφανους λογισμούς, επιτρέπουμε στον εχθρό να μας κάνει κακό. Ακόμη και έναν λογισμό ή έναν λόγο μπορεί να τα εκμεταλλευτεί το ταγκαλάκι. Θυμάμαι, ήταν μια οικογένεια πολύ αγαπημένη. Κάποτε άρχισε ο άνδρας και έλεγε στην γυναίκα: ''Θα σε χωρίσω''. Και η γυναίκα έλεγε στον άνδρα: ''θα σε χωρίσω''. Έτσι το έλεγαν, στ' αστεία. Αλλά το εκμεταλλεύτηκε ο πειρασμός και δημιούργησε μια μικρή δυσκολία και ήταν έτοιμοι να χωρίσουν, ούτε τα παιδιά τους σκέφτονταν, ούτε τίποτε. Ευτυχώς βρέθηκε ένας πνευματικός και τους μίλησε: ''Γι' αυτήν την χαζομάρα θα χωρίσετε;'', τους είπε. Και έτσι συνήλθαν.
Εκείνος που μισεί, βλάπτει μόνο τους εχθρούς του και όσους θέλει να βλάψει. Ενώ ο επιπόλαιος άνθρωπος, βλάπτει εχθρούς και φίλους.
Μην κακολογείς τον φίλο σου, ούτε να εγκωμιάζεις τον εχθρό σου, γιατί κάτι τέτοια φανερώνουν επιπολαιότητα.
Οι άνθρωποι επινόησαν τη φανταστική μορφή της τύχης, για να δικαιολογούν τις αποτυχίες που οφείλονται στην απερισκεψία τους.
Η επιπόλαιος βλέπει τα σοβαρά πράγματα με απερισκεψία, και με σοβαρότητα τα ασήμαντα.
Ἄνοια ἐξῆπται καρδίας νέου, ῥάβδος δὲ καὶ παιδεία μακρὰν ἀπ᾿ αὐτοῦ.

(Απερισκεψία και επιπολαιότης φλογίζει και εξάπτει την καρδίαν του νέου. Η δε παιδαγωγική ράβδος και η αυστηρά διαπαιδαγώγησις αποκρούονται και αποφεύγονται από αυτόν.)

Παροιμίες 22,15
Ό,τι ρίξει ένας επιπόλαιος στο πηγάδι, δεν φτάνουν 40 γνωστικοί για να το βγάλουν.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα