Περί...

Loading...
Περί Επιμέλειας
Κοινοποίηση
Γνώριζε ότι κάθε φορά που αφήνουμε την αμέλεια και βιάζουμε τον εαυτόν μας με επιμελή έργα, οι άγγελοι φέρνουν στην Βασιλεία των Ουρανών για εμάς, ένα στεφάνι ένδοξης νίκης!
Η αυστηρή επιμέλεια της ψυχής με τις αρετές, είναι η μόνη αληθινή και πραγματικά θεάρεστη λατρεία.
Η επιμέλεια νικά όλες τις δυσκολίες και οδηγεί τον άνθρωπο σε δρόμο ευτυχίας.
Στολίστε τις λαμπάδες σας με αρετές. Αγωνιστείτε να αποβάλλετε τα πάθη της ψυχή σας. Καθαρίστε την καρδιά σας από κάθε ρύπο και διατηρήστε την αγνή, για να έρθει και να κατοικήσει μέσα σας ο Κύριος και να σας πλημμυρίσει το Άγιο Πνεύμα με τις Θείες δωρεές Του. Παιδιά μου αγαπητά, όλη σας η ασχολία και η φρονίδα σ' αυτά να είναι. Αυτά να αποτελούν σκοπό και πόθο σας, ασταμάτητο. Γι' αυτά να προσεύχεστε στο Θεό.
Η επιμελής εξέταση του παρελθόντος, μας ωφελεί πολύ, ώστε να μην περιπέσουμε πάλι στα ίδια αμαρτήματα. Με την επιμέλεια, όλα διορθώνονται.
Παράβλεπε τη σάρκα που είναι φθαρτή και επιμελήσου της ψυχής, που είναι αθάνατη.
Επιμέλεια της ψυχής είναι η κακοπάθεια και η ταπείνωση. Με αυτά τα δύο ο Θεός συγχωρεί όλες τις αμαρτίες.
Είναι αρκετά αμελής η ανθρώπινη φύση και πολύ επιρρεπής προς την καταστροφή. Αυτό δεν οφείλεται στην κατασκευή της φύσεως, αλλά στην θεληματική αμέλεια. Γι' αυτό και πρέπει να υπενθυμίζουμε συχνά το καλό. Διότι η μεν γη, αφού μια φορά δεχθεί τους σπόρους, αμέσως αποδίδει καρπούς και δεν έχει ανάγκη από δεύτερη σπορά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την ψυχή μας. Σ' αυτήν πρέπει να σπείρει κανείς το καλό πολλές φορές και να το καλλιεργήσει με επιμέλεια, για να απολαύσει τον καρπό μια μόνο φορά. Και αυτό γιατί πρώτα-πρώτα δύσκολα παραμένουν στην διάνοια αυτά που ακούμε, λόγω της μεγάλης σκληρότητας που μας διακρίνει, αλλά και διότι μας περιβάλλουν και μας ενοχλούν πολλοί πειρασμοί και πολλοί είναι εκείνοι, που μας εχθρεύονται και αρπάζουν τους σπόρους του καλού.
Όλα κατορθώνονται με επιμέλεια και επίμονη προσοχή και μελέτη από εκείνον τον άνθρωπο, του οποίου η επιθυμία δεν τρέχει στις κακές ηδονές.
Να είστε επιμελείς σε ό,τι κάνετε. Από μικρός αγαπούσα και έδιδα επιμέλεια σε όλα. Από 11 χρονών ακόμα ενθυμούμαι το μάθημα.
Όταν ο άνθρωπος προσεύχεται, βλέπει το διάβολο από που έρχεται να τον χτυπήσει. Ενώ όταν είναι ξένοιαστος, τρυπώνουν τα δαιμόνια μέσα του καθώς έχει αμέλεια και σκληρότητα και κάνουν σαματά και σκοτίζεται ο άνθρωπος και γίνεται σαν τον Διάβολο. Τα κλειδιά από την πόρτα της ψυχής μας, πρέπει να τα έχουμε στα χέρια. Να μην αμελούμε τα καθήκοντά μας. Να μην δίνουμε σημασία στις επιθυμίες μας (φαγητά, αναπαύσεις κλπ.).
Η επιμέλεια είναι πράξη, που φέρνει αποτελέσματα και οδηγεί στην τελειότητα.
Τρία είναι εκείνα, με τα οποία κάθε άνθρωπος πρέπει να ασχολείται με επιμέλεια: α) το πρώτο είναι η φροντίδα του για την ψυχή β) το δεύτερο η φροντίδα του για το σώμα και γ) η φροντίδα του για την σωστή χρησιμοποίηση των χρημάτων του.
Περισσότερα καταφέρνει μια μετριότητα με επιμέλεια, παρά μια διάνοια χωρίς επιμέλεια.
Μὴ πλανᾶσθε, Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται· ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος, τοῦτο καὶ θερίσει.

(Μη πλανάσθε. Ο Θεός δεν εξαπατάται ούτε και περιπαίζεται. Διότι κατά την ημέραν της μεγάλης κρίσεως θα θερίση ο άνθρωπος εκείνο, που θα έχη σπείρει.)

Προς Γαλάτας 6,7
Λίγα πράγματα είναι ακατόρθωτα στον άνθρωπο που έχει επιμέλεια.
Είναι μεγάλο πράγμα, να κάνεις τα μικρά πράγματα με επιμέλεια και προσοχή.
Δίκαια μας είναι άγνωστη η τελευταία μέρα της ζωής μας, για να παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, όλες τις μέρες της ζωής αυτής.
Αν τον κήπο σου φροντίζεις, άγρια αγκάθια δεν φυτρώνουν.
Το αύριο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το σήμερα που ετοιμάσαμε χθες!
Ο Νώε δεν άρχισε να κατασκευάζει την κιβωτό, όταν ξεκίνησε να βρέχει...
Αν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη! Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις φίλους! Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο! Αν σπείρεις επιμονή, θα θερίσεις νίκη! Αν σπείρεις στοχασμό, θα θερίσεις αρμονία! Αν σπείρεις σκληρή δουλειά, θα θερίσεις επιτυχία! Αν σπείρεις συγχώρηση, θα θερίσεις συμφιλίωση! Αν σπείρεις ειλικρίνεια, θα θερίσεις καλές σχέσεις! Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση! Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα!
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα