Περί...

Loading...
Περί Επίδειξης
Κοινοποίηση
Ο ανθρωπάρεσκος εργάζεται την αρετή όχι για να τελειωθεί, αλλά για να δοξαστεί από τους ανθρώπους, όχι για να αρέσει τον Θεό, αλλά για να αρέσει τους ανθρώποις.
Οι κοσμικοί άνθρωποι συνηθίζουν να υπερβάλλουν, εμφανίζοντας τον εαυτόν τους και τις δικές τους δραστηριότητες με τρόπο μεγεθυντικό, προκειμένου να προκαλέσουν εντυπώσεις και να δοξαστούν.
Όταν κάνουμε κάτι για να επιδειχθούμε καταντούμε άδειοι ψυχικά. Ότι κάνουμε, να το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε τον Θεό ανιδιοτελώς, χωρίς εγωισμό, χωρίς υπερηφάνεια, χωρίς κενοδοξία....
Να μην βλάπτεις τον εαυτόν σου, θέλοντας να φαίνεσαι σπουδαίος στους άλλους.
Αυτά που γίνονται επιδεικτικά, δεν προωθούν τον καρπό στην μέλλουσα ζωή, αλλά τον καταστρέφουν στον έπαινο των ανθρώπων.
Μην κάνεις επίδειξη με περίτεχνα λόγια, ούτε με κορώνες στο τραγούδι, μην κάνεις διαλέξεις αλαζονικές και βαρυσήμαντες, μα απ' όλα να αφαιρείς την υπερβολή.
Ο ανθρωπάρεσκος ενδιαφέρεται μόνο για την εξωτερική συμπεριφορά και βέβαια και για τους λόγους του κόλακα. Θέλει με την συμπεριφορά του, να κλέβει την όραση και με τον κόλακα την ακοή εκείνων που ευχαριστούνται ή και καταπλήσσονται μόνο απ' όσα ακούνε και όσα βλέπουν. Λέμε λοιπόν ότι ανθρωπαρέσκεια είναι η επίδειξη που κάνει κάποιος της δήθεν αρετής του με πράξεις και λόγους. Μην είσαι αυτάρεσκος, για να μην μισείς τον συνάνθρωπό σου.
Δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε, για να κερδίσουμε την δόξα των ανθρώπων και να αρέσουμε στους ανθρώπους. Στον Θεό προσπαθούμε να αρέσουμε.
Τίποτα δεν είναι τόσο διαβολικό, όσο το να κάνεις κάτι για επίδειξη. Θα κάνει ο σατανικός άνθρωπος επίδειξη δυνάμεως, αλλά όλα θα τα ενεργεί προς απάτη.
Δεν πλάστηκε γι' αυτό η γυναίκα, ώστε να εκθέτει και να επιδεικνύει το σώμα της σε όλους.
Αν εμείς οι ίδιοι λέμε για τον εαυτόν μας, ότι διαπράξαμε μύρια κακά, αλλά όταν ακούμε από τους άλλους να μας κατηγορούν, αγανακτούμε, αυτό δεν είναι ταπεινοφροσύνη, ούτε εξομολόγηση, αλλά είναι επίδειξη (ταπεινολογία) και κενοδοξία.
Να μην είσαι εύκολος να προβάλλεις τα χαρίσματα που σου δίνει ο Θεός, διότι αυτό είναι επικίνδυνο και σχεδόν καθόλου αρεστό στον Θεό.
Να σιχαινόμαστε τον κρυφό και φανερό εγωισμό και την ανθρωπαρέσκεια, για να αγαπήσουμε ειλικρινά τον Χριστό. Την εποχή μας δεν την χαρακτηρίζει το αθόρυβο αλλά το εντυπωσιακό, το κούφιο. Όταν πάω να κάνω ένα καλό και μπαίνει στην μέση η ανθρωπαρέσκεια, ε, τότε βγάζω νερό από το πηγάδι με τρύπιο κουβά.
Το φτυσίματα που έκαναν στον Κύριό μας, για εμάς είναι τύπος, στο να σβήσουμε κάθε ανθρωπαρέσκεια και κάθε δόξα του κόσμου τούτου.
Όσο πιο σοφοί δείχνουμε μπροστά στους ανθρώπους, τόσο πιο ανόητοι αισθανόμαστε στον εαυτόν μας. Όσο πιο πολύ εξαίρουμε τις αρετές μας μπροστά στους ανθρώπους, τόσο πιο δυνατά τονίζονται στους εαυτούς μας, ανάλογες αδυναμίες και ελαττώματα. Ένας στρατιώτης εξομολογήθηκε στον φίλο του, ότι όποτε εξήρε στην παρέα και περιέγραφε τον ηρωισμό του στον πόλεμο, στην συνείδησή του ακαταμάχητα σπρώχνονταν εικόνες από όλες τις αθλιότητες της ζωής του.
Ο άνθρωπος που αγωνιά να αποδείξει την σπουδαιότητά του, δείχνει την έλλειψή του, την μειονεξία του, την αρρώστια του. Και αυτή η αρρώστια ονομάζεται έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγάπη του Θεού και χωρισμός από τον Θεό.
Εκείνος που φανερώνει τα καλά του έργα και τα κάνει γνωστά στον κόσμο, μοιάζει με τον σποριά που ρίχνει τον σπόρο στην επιφάνεια της γης και έρχονται τα πτηνά του ουρανού και τον τρώνε. Ενώ εκείνος που κρύβει την άσκησή του, όπως βάζει ο σπορέας τον σπόρο μέσα στης γης τα αυλάκια, αυτός ακριβώς θα έχει άφθονη συγκομιδή.
Οι άνθρωποι που τους αρέσει να επιδεικνύονται ή άδικοι είναι ή δυστυχισμένοι.
Όταν δεις άνθρωπο, που αρχίζει να επιδεικνύει την αξία του, μην του δίνεις πλέον σημασία, διότι την έχει ήδη απωλέσει.
Εκείνοι που επιθυμούν να εμφανιστούν σαν μορφωμένοι στους ανόητους, φαίνονται σαν ανόητοι στους μορφωμένους.
Όποιος προσπαθεί να φανεί ''κάποιος'', διαβεβαιώνει τον άλλον πως είναι ασήμαντος.
Η επίδειξη είναι ρηχό νερό, που δεν εμποδίζει να φαίνεται ο βυθός.
Μην κάνεις τίποτα για να επιδειχτείς. Προτίμησε να έχεις μοναδικό μάρτυρα των έργων σου τον Θεό.
Τίποτα δεν κάνει τον άνθρωπο τόσο μικρό, όσο η επιθυμία και η επιδίωξή του να φαίνεται σπουδαίος.
Κανείς δεν είναι τόσο μικρός, όσο εκείνος που θέλει να φαίνεται μεγάλος και σπουδαίος.
Όσα περισσότερα ξέρεις, τόσα λιγότερα χρειάζεται να δείξεις.
Το γεγονός ότι δείχνεις το χαρακτήρα σου, καθόλου δεν λέει ότι έχεις αυτό το χαρακτήρα.
Όσο παριστάνουμε τους σπουδαίους ενώ δεν είμαστε, μοιάζουμε με γάϊδαρο που προσπαθεί να παραστήσει το άλογο χλιμιντρίζωντας!
Η επίδειξη των λόγων, φανερώνει την φτώχεια των έργων.
Ο άνθρωπος είναι αδύναμος και όταν παριστάνει τον δυνατό είναι ακόμη πιο αδύναμος.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 38 αποτελέσματα