Περί...

Loading...
Περί Ενδυμασίας - Καλλωπισμού
Κοινοποίηση
Όταν η γυναίκα δαπανά όλη την περιουσία ή το μεγαλύτερο μέρος από τα υπάρχοντα στα στολίδια, κατ' ανάγκην περιορίζεται το χέρι από τη γενναιοδωρία της ελεημοσύνης.
Να απέχετε από την επιζήμια συνήθεια να βάφετε το πρόσωπό σας. Κάτι τέτοιο είναι προσβολή στον Δημιουργό, εμφανίζοντας έτσι ελλιπή τη δημιουργία... Τί κάνεις ω γυναίκα; Νομίζεις πως με τα φτειασίδια και τα βαψίματα θα προσθέσεις ομορφιά στο φυσικό σου κάλλος; Αυτή η απασχόληση είναι δείγμα της εσωτερικής ακαταστασίας.
Στέκεται ο διάβολος τρίζοντας τα δόντια, θέλοντας να σε καταβάλλει από παντού και εσύ ασχολείσαι μ' αυτόν το σατανικό στολισμό;
Δεν είναι ευσχημοσύνη, το να φοράει και να στολίζεται κανείς με ωραία ρούχα. Ευσχημοσύνη είναι, το να στολίζεται κανείς με καλές πράξεις. Γιατί ποιά ωφέλεια υπάρχει από τον εξωτερικό στολισμό του σώματος, όταν η ψυχή είναι ντυμένη, χειρότερα από κάθε ζητιάνο;
Η γυναίκα να καλλωπίζετε για τον άνδρα της και όχι για να σκανδαλίζει και να προκαλεί τους άλλους άνδρες.
Πολλές γυναίκες, ενώ πήγαν καλά στον αγώνα της παρθενίας, δεν μπόρεσαν να νικήσουν το πάθος της φιλαρέσκειας, που φαίνεται στην υπερβολή των ενδυμάτων. Κυριεύονται και αιχμαλωτίζονται περισσότερο, από κοσμικές γυναίκες.
Λέει η γυναίκα: Τί φταίω εγώ, αν ο άλλος πονηρευτεί; Μα εσύ δίνεις την αφορμή με την εμφάνισή σου, με την ενδυμασία σου, με το βλέμμα σου, με τις κινήσεις σου. Γι' αυτό και ο Απόστολος Παύλος έκανε πολύ λόγο, για το ντύσιμο και την ντροπή.
Αυτός που αγαπάει την πολυτέλεια και τα λαμπερά ρούχα, δεν μπορεί να αποκτήσει ταπεινούς λογισμούς, γιατί η καρδιά στον άνθρωπο συμμορφώνεται με τα εξωτερικά σχήματα. Είναι υπερήφανος όποιος στολίζεται με λαμπρά ενδύματα.
Να τιμάς το σώμα σου και να το ντύνεις κόσμια και όμορφα και να μην το χρησιμοποιείς σαν υποδαύλιση και πρόκληση για ασέλγειες.
Το να καταβάλλεις όλη την φροντίδα σου, για να διατηρείται ωραίο το σώμα σου, αυτό είναι γνώρισμα, ότι δεν γνωρίζεις καλά τον εαυτόν σου.
Όποιος κάνει το παν για την εκζήτηση στην σωματική του εμφάνιση αποδεικνύει, ότι δεν έχει συνείδηση της αληθινής ανθρώπινης αξίας. Δεν καταλαβαίνει το σοφό γνωμικό, που λέει: Άνθρωπος δεν είναι ό,τι φαίνεται απ' έξω. Πρέπει, με υψηλότερη σκέψη, να καταλαβαίνουμε τί πραγματικά είμαστε ο καθένας.
Ό,τι χρησιμοποιεί κανείς όχι από ανάγκη, αλλά για καλλωπισμό, επιφέρει την κατηγορία της κενοδοξίας.
Δεν πρέπει οι γυναίκες να βάζουν κοσμήματα προς καλλωπισμό τους, αλλά να φροντίζουν μόνο για τις καλές πράξεις και αυτές να πιστεύουν, ότι είναι τα κοσμήματα των Χριστιανών γυναικών.
Η γυναίκα εμφανίζεται χωρίς να δέχεται διαβολές, όταν δεν καλλωπίζεται και δεν στολίζεται περισσότερο από όσο πρέπει.
Μια πραγματική Χριστιανή πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται. Γι' αυτό, σε παρακαλώ, να προσέξεις την εξωτερική σου εμφάνιση. Να είσαι απλή. Το χρυσάφι, δεμένο σε πολύτιμες πέτρες, δεν στολίζει γυναίκες σαν και σένα. Πολύ περισσότερο το βάψιμο. Δεν ταιριάζει στο πρόσωπό σου, την εικόνα του Θεού, να την παραποιείς και να την αλλάζεις, μόνο και μόνο για να αρέσεις. Ξέρε το, ότι αυτό είναι φιλαρέσκεια και να μένεις απλή στην εμφάνιση. Τα βαρύτιμα και πολυτελή φορέματα, ας τα φορούν εκείνες, που δεν επιθυμούν ανώτερη ζωή, που δεν ξέρουν τι θα πει πνευματική ακτινοβολία.
Αφού μια γυναίκα αγέρωχη ντύθηκε σκανδαλωδώς, καλεί κοντά της, αυτούς που θα την δουν και είναι σαν να προσέφερε ένα ποτήρι γεμάτο δηλητήριο στους περαστικούς. Αδιάφορο αν κανείς δεν το ήπιε, αυτή όμως είναι ένοχος.
Ο στολισμός του σώματος είναι καταστροφή της ψυχής. Το να φροντίζεις όμως γι' αυτά (σώμα και ψυχή) με φόβο Θεού, είναι καλό.
Παλιά έβλεπε κανείς καρναβάλια μια εβδομάδα, μόνο τις Αποκριές. Τώρα βλέπει κανείς, κάθε μέρα... Καθένας ντύνεται, όπως του λέει ο λογισμός, όπως είναι μέσα του! Έχουν γίνει τελείως παράξενοι οι άνθρωποι. Παλάβωσαν! Λίγοι είναι οι συμμαζεμένοι άνθρωποι, οι σεμνοί, είτε άνδρες, είτε γυναίκες, είτε παιδιά. Ιδίως οι γυναίκες είναι τελείως χάλια. Σήμερα που κατέβαινα στην πόλη, είδα κάποια με μια κορδέλα τόοοσο φαρδιά, σαν επίδεσμο, κάτι μπότες, μέχρι πάνω και ένα κοντό φόρεμα. Μου είπαν: «Είναι της μόδας»! Άλλες περπατούν με κάτι τόοοσο λεπτά τακούνια! Λίγο να στραβοπατήσουν, στον ορθοπεδικό θα πάνε... Τα δε μαλλιά, μην τα ρωτάς! Μια άλλη - ο Θεός να με συγχωρέσει - τι άνθρωπος ήταν; Ένα πρόσωπο άγριο, με το τσιγάρο στο στόμα, φου, φου, τα μάτια κόκκινα!... Έφυγε η Χάρις του Θεού... Τελεία εγκατάλειψη!
Ο καλλωπισμός είναι μουντζούρες στην εικόνα του Θεού. Είναι σαν να έχεις μια βυζαντινή εικόνα και εσύ τραβάς πινελιές από εδώ και από εκεί και την μουντζουρώνεις, την χαλάς. Πάμε στην εικόνα του Θεού να βάλουμε μπογιές; Ή σαν ένας ζωγράφος να έχει φτιάξει μια καλή εικόνα και πάει μετά ένας που δεν ξέρει ζωγραφική, παίρνει το πινέλο και κάνει κάτι μουντζούρες και ασχημίζει την εικόνα του ζωγράφου. Το ίδιο κάνεις και εσύ. Έτσι είναι σαν να λες στον Θεό: «Δεν τα έκανες καλά, Θεέ μου· εγώ θα τα διορθώσω»!
Είχα δει κάποτε μια ηλικιωμένη που είχε μια οριζόντια γραμμή στο μέτωπό της. Ρωτάω μετά έναν γνωστό της: «Τί έχει, η καημένη;» «Ώ, τίποτε, μου λέει· έκανε εγχείρηση, για να τεντώσει το δέρμα της, να φύγουν οι ρυτίδες». Και εγώ νόμιζα, ότι είχε χτυπήσει και είχε χειρουργηθεί... Πού φθάνει ο κόσμος σήμερα!...
Μια μάνα ήρθε μια μέρα με κάτι νύχια μέχρι εκεί, σαν το γεράκι, βαμμένα κόκκινα, και μου λέει: «Έχω το παιδί μου άρρωστο βαριά. Να κάνεις προσευχή, Πάτερ! Κάνω και εγώ προσευχή, αλλά...» «Τι προσευχή κάνεις; της λέω. Εσύ γρατζουνάς τον Χριστό μ΄ αυτά τα νύχια! Κόψε πρώτα τα νύχια, να γίνει καλά το παιδί. Για την υγεία του παιδιού σου, τουλάχιστον να κόψεις τα νύχια και να πετάξεις τις μπογιές». «Να τα βάψω άσπρα, Πάτερ;» «Εγώ σου λέω να ξεβάψεις τα νύχια και να τα κόψεις· να κάνεις μια θυσία για την υγεία του παιδιού σου. Τί είναι αυτά; Αν ήταν, ο Θεός θα σε έκανε με νύχια κόκκινα». «Να τα βάψω άσπρα, Πάτερ;» Άντε τώρα!... «Καλά θα πας και εσύ και το παιδί σου...», είπα από μέσα μου. Τα παιδιά, περισσότερο τα κρυολογεί η μητέρα, όταν δεν είναι ντυμένη με την σεμνότητα και προσπαθεί ακόμη και να «μαδάει» τα παιδιά της.
Το να βάφονται οι γυναίκες και γενικώς να χρησιμοποιούν διάφορα φταισίδια είναι μεγάλη αμαρτία, επειδή ο άνθρωπος χαλάει και καταστρέφει την ανθρώπινη μορφή, αποκτάει αυτό που δεν του είχε δώσει ο Θεός, διαστρέφει τη φυσική ομορφιά και όλα αυτά οδηγούν στη διαφθορά.
Όπως το βρέφος είναι αδιάφορο για το τι θα του φορέσουμε, έτσι και ο αληθινός Χριστιανός, νήπιος εν Χριστώ, πρέπει να μείνει αδιάφορος για την ακριβή, πολυτελή και φανταχτερή ενδυμασία (διότι κατά το Βάπτισμα, ενδύθηκε τον Χριστό). Το επιδεικτικό ντύσιμο, είναι ένα είδος ειδωλολατρείας, που εμπνέει η κοσμική νοοτροπία.
Ο Χριστός δεν αγαπάει τις πολυτέλειες. Ο Χριστός ήταν απλός όσο ζούσε στη γη και φορούσε έναν χιτώνα που είχε πλέξει η Παναγία. Και όποτε σκιζόταν το έραβε η ίδια!
Στόλισε τον εαυτό σου όχι με μαργαριτάρια και διαμάντια, όχι με χρυσάφι και ασήμι, αλλά με τη σωφροσύνη και την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα, την πνευματική σύνεση, με τα δάκρυα της μετάνοιας και την παιδική, ή μάλλον την αγγελική ακακία. Να ο ακριβός στολισμός σου! Έτσι βλέποντας στολισμένη τη ψυχή σου ο Βασιλιάς των βασιλιάδων, ρίχνει σ' αυτήν το σπλαχνικό του βλέμμα.
Στην εποχή μας το κενόδοξο ντύσιμο των ανθρώπων είναι φαινόμενο με ιδιαίτερη έξαρση. Αυτός που δεν έχει κάτι άλλο για να καμαρώσει, καυχιέται για το ντύσιμό του. Όμως ο άνθρωπος που έχει κάτι πολυτιμότερο από τα ρούχα για να καμαρώσει, δεν γίνεται υπερήφανος. Όπως το χρυσάφι δεν βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, έτσι και η πνευματική αξία ενός ανθρώπου δεν προβάλλεται εξωτερικά.
Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων, ο Θεός τους έντυσε με χιτώνες. Τους έντυσε πλήρως, ώστε να μην φαίνεται κανένα σημείο του σώματος. Έτσι θέλει ο Θεός να ντύνεται ο άνθρωπος και αυτά που βλέπουμε σήμερα π.χ. οι γυναίκες να φορούν κοντά παντελονάκια σκανδαλίζοντας τους άνδρες, είναι πέρα για πέρα λάθος. Χώρια που με την άσεμνη ενδυμασία, μπορεί ο διάβολος ευκολότερα να μας ρίξει στην αμαρτία. Τα ρούχα που φοράμε, είναι η ανάμνηση της εξορίας μας από τον Παράδεισο.
Οι άνθρωποι όταν ντύνονται με λιγότερα ρούχα (αυτό συμβαίνει ειδικά στις γυναίκες), κινδυνεύουν να δαιμονιστούν, άσχετα αν ο Θεός δεν επιτρέπει να συμβεί πολλές φορές κάτι τέτοιο.
Πώς δεν ντρέπονται οι Ελληνίδες σήμερα; Οι γυναίκες των Τούρκων να ντύνονται κόσμια και να καλύπτουν το πρόσωπό τους, για να μην γίνουν σκάνδαλο στους άνδρες και οι Ελληνίδες να ντύνονται άσεμνα...
Υπάρχουν γυναίκες που προσκυνούν την Παναγία από τη μία και από την άλλη την βλασφημούν με την προκλητική ενδυμασία τους και δεν το καταλαβαίνουν...
Όσο περισσότερο φτιάχνουμε και καλλωπίζουμε τον εαυτόν μας, τόσο περισσότερο εσωτερικά τον καταστρέφουμε. Γιατί ο καλλωπισμός του σώματος αφαιρεί τον καλλωπισμό της ψυχής.
Όταν ένας άνδρας ντύνεται γυναικεία, τότε πώς είναι δυνατόν ποτέ, να αισθανθεί αντρικά; Και όταν μια γυναίκα ντύνεται αντρικά, πώς είναι δυνατόν ποτέ, να αισθανθεί γυναικεία; Αυτό λέγεται ψυχολογικός εκφυλισμός γι' αυτό και υπάρχει η ομοφυλοφιλία τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 85 αποτελέσματα