Περί...

Loading...
Περί Εμπορίου
Κοινοποίηση
Σε τούτη τη ζωή είμαστε έμποροι. Εμπορευόμαστε για τους εαυτούς μας την απόκτηση των Ουρανίων αγαθών, με την τήρηση των εντολών του Κυρίου.
Πνευματικός έμπορος είναι εκείνος, που για χάρη των μελλόντων αγαθών, απαρνήθηκε εξίσου και τα ευχάριστα και τα λυπηρά του κόσμου.
Το εμπόριο είναι μια φρίκη. Όποιος ασχολείται με το εμπόριο οφείλει να βρει τον τρόπο, ώστε να μείνει αμόλυντος.
Υπάρχουν έμποροι καλοί και κακοί, τίμιοι και κλέφτες. Οι τίμιοι λένε την αλήθεια, βάζουν καλά υλικά, έχουν και φθηνές τιμές. Οι άλλοι λένε πολλά ψέματα και αισχροκερδούν. Τον τίμιο έμπορο στην αρχή, δεν τον προτιμούν και φθάνει στο σημείο να κινδυνεύσει να κλείσει το μαγαζί του. Μετά όμως, ο Θεός επιτρέπει και ξεσκεπάζονται οι άλλοι, ενώ στον καλό έμπορο έρχεται η ευλογία του Θεού και προοδεύει.
Αν ζητάμε να μην μας κόβουν τιμολόγια, κάνουμε και τους άλλους να αμαρτάνουν. Όταν για κάποιο λόγο δεν σας κόβουν τιμολόγια, να το θεωρείτε ζημιά πνευματική. ''Τω τον φόρον τον φόρον'', λέει η Γραφή.
Αυτός που πουλάει ή αγοράζει κάτι, ας μην πει ποτέ δύο τιμές πώλησης για το ίδιο πράγμα. Μία μόνο τιμή να πει, η οποία να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να πλουτίζει έτσι με την ορθή διάθεση.
Όταν κρύβεις στην αποθήκη σου το σιτάρι και ανεβάζεις την τιμή του και μηχανεύεσαι ποικίλους τρόπους προς εκμετάλλευση, ποιά ελπίδα σωτηρίας θα σου μείνει; Πήρες εντολή να δίνεις δωρεάν στον πεινασμένο και εσύ δεν του το πουλάς, ούτε στην κανονική τιμή;
Για το κατάστημα που έχετε κλειστό τις Κυριακές και Δεσποτικές εορτές, καλώς κάνετε. Καλύτερα να χάσετε την πελατεία σας και να ζημιωθείτε πρόσκαιρα, παρά να χάσετε τον Θεό και να ζημιωθείτε αιώνια.
Είναι πολύ δύσκολο, ο έμπορος να είναι σωστός Xριστιανός. Είναι ανάγκη όμως, να είναι Xριστιανός, διαφορετικά δεν μπορεί να είναι έμπορος, αν θέλει να είναι Xριστιανός. Ή δεν μπορεί να είναι Xριστιανός, αν θέλει να είναι έμπορος, αν νομίζει, ότι αυτά τα δύο πράγματα δεν ταιριάζουν. Ξαναλέω, είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει μόνο ανάγκη ευστροφίας και εμπορικής ικανότητας στον έμπορο, να ασκεί το επάγγελμά του. Χρειάζεται ευστροφία μυαλού, πως δεν θα πει και ψέματα, πως δεν θα εξαπατήσει και ταυτόχρονα να μην ζημιωθεί. Είναι θέμα δικό του, πως θα είναι εύστροφος. Και αν θέλετε, ο Κύριος μας θέλει εύστροφους!
Όταν ένας έχει μαγαζί και ξέρουμε ότι αυτός είναι ιεχωβάς, να μην πάμε να ψωνίζουμε από το μαγαζί του, για 2 λόγους: α) διότι υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει αυτός εμάς, αν δεν είμαστε καταρτισμένοι καλά στα Ορθόδοξα και β) με το να τον κρατούμε σε απόσταση, υπάρχει ελπίδα να τον κάνουμε να συνέλθει...
Αλίμονο σε εκείνους τους τρισάθλιους, που κάνουν πωλήσεις και αγορές την Κυριακή και στις υπόλοιπες Εορτές, διότι θα τιμωρηθούν βαριά.
Το μυστικό στις (εμπορικές) δουλειές είναι να προβλέπεις γεγονότα πριν τα προβλέψουν οι άλλοι και να γνωρίζεις ό,τι εκείνοι αγνοούν.
Υπάρχει μια μαζική προπαγάνδα, που ωθεί τον καθένα στην κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της είναι καλή για τα κέρδη, αλλά και για το πολιτικό κατεστημένο. Η κατανάλωση αποπροσανατολίζει τους ανθρώπους. Η δική μας κοινωνία μπορεί να μην ελέγχεται με το στρατό, αλλά αποπροσανατολίζεται με την κατανάλωση.
Στο εμπόριο, να είσαι όσο πιο άξιος μπορείς, αλλά να μην είσαι πονηρός. Η πονηριά είναι το σκοτεινό καταφύγιο της ανικανότητας.
Μεσάζων είναι αυτός, που τα κεράσια από την κερασιά μέχρι τη λαϊκή, τα κάνει ...ρουμπίνια!
Μὴ ἴσθι ἑταῖρος ἀνδρὶ θυμώδει, φίλῳ δὲ ὀργίλῳ μὴ συναυλίζου.

(Μη γίνεσαι σύντροφος και μη συνεταιρίζεσαι με άνθρωπον θυμώδη. Μη συγκατοικής και μη συναναστρέφεσαι με φίλον ευέξαπτον.)

Παροιμίες 22,24
Βδέλυγμα Κυρίῳ δισσὸν στάθμιον, καὶ ζυγὸς δόλιος οὐ καλὸν ἐνώπιον αὐτοῦ.

(Αποκρουστικά και μισητά είναι ενώπιον του Κυρίου τα διπλά ζύγια, όπως επίσης δεν είναι αρεστή και καλή ενώπιον του Κυρίου η ψεύτικη ζυγαριά.)

Παροιμίες 20,23
Άνθρωπος αγέλαστος, μαγαζί να μην ανοίγει.

Κινέζικη παροιμία
Από το 1931 μέχρι το 1944 οι καλλιεργητές της Βραζιλίας, για να μην πέσει η τιμή του καφέ, έκαψαν 78 εκατομμύρια σάκκους καφέ...
Οι αγοραστές χρειάζονται εκατό μάτια και οι πωλητές κανένα.
Εγώ στραβώνω και πουλώ, συ άνοιγε τα μάτια σου και πάρε.
Όποιος αγοράσει γάϊδαρο και πουλήσει γάϊδαρο, είναι χειρότερος γάϊδαρος.
Μη δίνεις δέρμα για ένα πράγμα, που μπορείς να το πληρώσεις με μαλλί.
Και για τα χαλασμένα φρούτα, θα βρεθεί στραβός αγοραστής.
Κανένας μπακάλης δεν λέει, πως το λάδι του είναι θολό.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 43 αποτελέσματα