Περί...

Loading...
Περί Εμπιστοσύνης
Κοινοποίηση
Μην έχεις εμπιστοσύνη στον κόσμο. Πρόσεχε τις συναναστροφές. Μην ακούσεις ποτέ τί λέει ο κόσμος. Μπαίνουν πειρασμοί. Άνθρωποι είμαστε. Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, πανουργίες, παγίδες.
Μην πιστεύεις και μην ελπίζεις σε μάταιους ανθρώπους, οι οποίοι με τις διδασκαλίες τους για κινήσεις αστεριών (αστρολογία) και με άλλες αφελείς δοξασίες (μοίρας - τύχης) επηρεάζουν τη ζωή σου. Πίστευε μόνο στην αγάπη του Θεού και στην Θεία Πρόνοια.
Όταν εμπιστεύεσαι ανθρώπους είσαι αδύναμος, αλλά εμπιστευόμενος τον Θεό είσαι δυνατός. Προσκολλήσου στον Θεό και όλη η δύναμή Του θα είναι μαζί σου. Ομολόγησε την αδυναμία σου ενώπιόν Του και Εκείνος θα σου στείλει την παντοδύναμη Χάρη Του.
Να ελπίζετε πάντα μόνο στον Θεό, κατ' ουδένα τρόπο όμως στον άνθρωπο. Τότε κάθε κακία θα πέφτει από πάνω σας, σαν κομμένο κλαδί.
Να μην εμπιστεύεται κανείς τον εαυτόν του σε τίποτε, αλλά για όλα να συμβουλεύεται τους διακριτικούς πατέρες και να εξομολογείται καθαρά τα μυστικά της καρδιάς του.
Ποτέ μην ελπίζεις στον άνθρωπο. Μεγάλο και μοιραίο σφάλμα αυτό! Αν αυτό δεν το ορίσει ο Θεός, ο άνθρωπος ούτε θα σε υπερασπίσει, ούτε θα σε παρηγορήσει. Ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος, χωρίς την βοήθεια του Θεού.
Επειδή δουλεύουμε ακόμα στα πάθη, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε στο λογισμό και στα αισθήματά μας, γιατί στραβός οδηγός και τα καλά τα κάνει στραβά.
Όταν βλέπετε κάποιον να λέει πολλά λόγια ή να αγαπάει τις συζητήσεις ή να ψάχνει για παρέα, μην του έχετε ποτέ εμπιστοσύνη.
Ποτέ μην εμπιστεύεσαι έναν φίλο, που σε απαρνιέται στη λύπη σου.
Σε ένα πράγμα συμφωνούν άντρες και γυναίκες. Και οι δύο δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες.
Δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι αυτόν, που ποτέ δεν κάνει λάθος και που ποτέ δεν αποτυχαίνει σ' αυτό που κάνει. Και αυτό επειδή, είτε είναι ψεύτης, είτε ασχολείται μόνο με τα σίγουρα, τα δοκιμασμένα και τα ασήμαντα.
Ἄκακος πιστεύει παντὶ λόγῳ.

(Ο απονήρευτος και αφελής άνθρωπος δίδει εμπιστοσύνην εις κάθε λόγον, τον οποίον θα ακούση.)

Παροιμίες 14,15
Επικατάρατος ο άνθρωπος, ος την ελπίδα έχει επ ' άνθρωπον και στηρίζει σάρκα βραχίονος αυτού επ ' αυτόν , και από Κυρίου αποστή η καρδία αυτού . [Επικατάρατος είναι ο άνθρωπος εκείνος, που έχει τις ελπίδες του σε άλλον άνθρωπο και στηρίζει την αδυναμίαν του σ' αυτόν, ενώ η καρδιά του έχει απομακρυνθεί από τον Κύριο.]

Ιερεμίας 17,5
Μη καταπιστεύετε εν φίλοις και μη ελπίζετε επί ηγουμένοις , από της συγκοίτου σου φύλαξαι του αναθέσθαι τι αυτή . [Μην έχετε πλέον καμμία εμπιστοσύνην στην υποστήριξιη των φίλων σας. Μην ελπίζετε στην δύναμη των αρχόντων σας και απ' αυτές ακόμα τις συζύγους σας φυλαχθείτε, ώστε να μην εμπιστευθείτε τίποτε σ' αυτές.]

Μιχαίας 7,5
Η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά η πολύ εμπιστοσύνη είναι επικίνδυνη.

Καυκάσια παροιμία
Τι μάταιο είναι να εμπιστεύεσαι στα πλήθη, που σήμερα φωνάζουν "Ωσαννά" και αύριο "Σταύρωσον".
Όσο ανόητο είναι να εμπιστεύεσαι τους πάντες, άλλο τόσο ανόητο είναι να μην εμπιστεύεσαι κανέναν.
Κανέναν άνθρωπο δεν μπορεί κανείς να του εμπιστευτεί μεγάλα πράγματα, αν αυτός δεν δοκιμαστεί πρώτα σε μικρά.
Η εμπιστοσύνη είναι σαν χαρτί... Αν τσαλακωθεί, δεν θα είναι ποτέ ξανά τέλειο.
Να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο, που μπορεί να δει 3 πράγματα σε σένα: Τη θλίψη πίσω από το χαμόγελό σου... Την αγάπη πίσω από τον θυμό σου... Το νόημα πίσω από την σιωπή σου...
Όταν εμπιστεύεσαι απόλυτα έναν άνθρωπο, δύο πράγματα μπορείς να κερδίσεις: Ή έναν ανθρωπο για μια ζωή... Ή ένα μάθημα για τη ζωή...
Δώσε την εμπιστοσύνη σου, στις πράξεις των ανθρώπων. Μην τις δίνεις στα λόγια τους, γιατί τότε, δεν βλέπει κανείς, παρά ανθρώπους που ζουν κακά και μιλάνε καλά!
Είσαι υποχρεωμένος να συγχωρήσεις έναν εχθρό, δεν είσαι όμως ποτέ υποχρεωμένος να τον εμπιστευτείς.
Άντρας που εμπιστεύεται γυναίκα, φυλάει νερό σε κόσκινο.
Ο μαθητής, ρώτησε κάποτε τον γέρο διδάσκαλο: "Πώς μπορώ να μάθω να καταλαβαίνω τους ανθρώπους, ποιόν να εμπιστεύομαι και ποιόν να φοβάμαι;". Και του απάντησε ο έμπειρος γέρος: "Όταν βλέπεις κάποιον να στέκεται μπροστά σου, να σε αγκαλιάζει και να σου δείχνει την ιδιαίτερη θέση σου, να φοβάσαι περισσότερο!... Επειδή είναι ο πρώτος που θα σε προδώσει!... Εμπιστεύσου αυτούς, που είναι απλοί μαζί σου και σου λένε την αλήθεια , ό , τι και αν είναι , αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι που έρχονται σε σένα !" ...
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 34 αποτελέσματα