Περί...

Loading...
Περί Εμπειρίας - Πείρας
Κοινοποίηση
Η πείρα είναι μητέρα της σοφίας. Για τον καθένα η πείρα γίνεται ασφαλής δάσκαλος. Πολλές φορές ο Θεός επιτρέπει να διδαχθούμε από την πείρα των πραγμάτων, όταν βλέπει ότι δεν πειθόμαστε με τον Λόγο Του.
Το μικρό παιδί, όταν αρχίσει να περπατάει, επόμενο είναι να πάρει και καμμιά κουτρουβάλα από την σκάλα, να χτυπήσει και το κεφάλι στην κουπαστή, να ανεβεί και στην καρέκλα και να πέσει. Δεν καταλαβαίνει, ότι αν ανεβεί στην καρέκλα και πατήσει στην άκρη, θα τουμπάρει. Όσο όμως μεγαλώνει, αποκτάει πείρα, ωριμάζει και αρχίζει να προσέχει. «Την άλλη φορά σκέφτεται, ανέβηκα εκεί πέρα και τουμπάρισα. Δεν θα ανεβώ τώρα». Έτσι και στον (πνευματικό) αγώνα μας, όταν όλα τα παρακολουθούμε και τα αξιοποιούμε για το καλό, αποκτούμε πείρα, και αν την χρησιμοποιούμε, πολύ μας βοηθάει...
Σε έναν που δεν έχει δει τα άστρα, δεν μπορείς να του περιγράψεις πως είναι ο ήλιος. Αν έχει δει τουλάχιστον τα άστρα, μπορείς να του δώσεις να καταλάβει περίπου πως είναι ο ήλιος...
Άλλο είναι να μαθαίνει κανείς ότι έχει εκτροχιαστεί μια αμαξοστοιχία και άλλο να βλέπει μπροστά του εκτροχιασμένη μια ολόκληρη αμαξοστοιχία και να έχει και ένα σωρό θύματα.
Τα λόγια που είναι γραμμένα εδώ είναι αφηρημένες ιδέες. Πρέπει να αποκτήσεις και τις εμπειρίες.
Η πείρα δεν αγοράζεται. Είναι απόκτημα του καθενός, κατά τον κόπο του και το αίμα του, που θα δώσει για να την αποκτήσει.
Τα πνευματικά πράγματα, πρέπει να τα γευτεί κανείς για να τα καταλάβει. Γι' αυτό και δεν μπορείς στον άλλον να του μιλάς, για το πόσο γλυκό είναι το μέλι, όταν εκείνος δεν έχει γευτεί, παρά μόνο τη ζάχαρη.
Μερικά πράγματα δεν μπορεί κανείς να τα κρίνει, αν δεν τα έχει δοκιμάσει μόνος του.
Από την μνήμη των παρελθόντων και από την πείρα των παρόντων, διδασκόμαστε για το μέλλον.
Αν εσύ δεν περάσεις εκείνες τις δοκιμασίες για τις οποίες πρέπει να διδάξεις τον άλλον, τότε πως θα γίνεις γιατρός των άλλων; Γιατρέ πρώτα πρέπει να θεραπεύσεις τον εαυτόν σου. Γνώση χωρίς πείρα, είναι "θεολογία" του Πονηρού.
Ο Ιούδας, ο προδότης ήταν μικρόψυχος και δεν είχε πείρα του πολέμου, και γι' αυτό απελπίστηκε. Έπεσε πάνω του με ορμή ο διάβολος και τον έβαλε να απαγχονιστεί. Ο Πέτρος όμως, αφού έπεσε σε σοβαρό παράπτωμα, της αρνήσεως του Χριστού, σαν εμπειροπόλεμος που ήταν δεν απελπίστηκε από τη λύπη του, αλλά μετανόησε και έκλαψε πικρώς. Και αμέσως ο εχθρός, όταν τα είδε αυτά, σαν να τον έκαψαν δυνατές φλόγες στο πρόσωπο, έφυγε μακριά, με φοβερούς θρήνους.
Η εκπαίδευση που παίρνουμε από τις συνθήκες της ζωής, είναι ανώτερη από την διδασκαλία του σχολείου.
Ο νέος δεν είναι έμπειρος, γιατί η εμπειρία αποκτάται μετά από πολύ χρόνο.
Δεν αλλάζει εύκολα ο άνθρωπος. Είναι οι συνθήκες που αλλάζουν και μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε στις νέες πραγματικότητες. Η πείρα του παρελθόντος απλώς βοηθάει σ' αυτή την προσαρμογή.
Αν μπορούσαμε να πουλήσουμε τις εμπειρίες μας στην τιμή που μας κόστισαν, θα ήμασταν όλοι εκατομμυριούχοι.
Η εμπειρία είναι σκληρός δάσκαλος, επειδή πρώτα δίνεις το τεστ και μετά παίρνεις το μάθημα.
Τελευταία, με ρώτησαν αν θα απολύσω έναν υπάλληλό μου, που έκανε ένα λάθος το οποίο κόστισε στην επιχείρηση 600.000$. Όχι, τους απάντησα, μόλις ξόδεψα $600.000 για να τον εκπαιδεύσω.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 68 αποτελέσματα