Περί...

Loading...
Περί Εξυπνάδας
Κοινοποίηση
Ο ταπεινός είναι ο εξυπνότερος του κόσμου, διότι κατορθώνει να προφυλάσσει τον πνευματικό του θησαυρό, στου Θεού το θησαυροφυλάκιο.
Έξυπνος είναι ο εξαγνισμένος άνθρωπος, ο καθαρισμένος από τα πάθη. Αυτός που έχει αγιάσει και το μυαλό του, αυτός είναι ο πραγματικά έξυπνος. Άμα δεν αγιαστεί το μυαλό, η εξυπνάδα δεν ωφελεί σε τίποτε. Να, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, έξυπνοι είναι, αλλά πολλοί από αυτούς, επειδή δεν έχουν αγιασμένο το μυαλό τους, εκεί που λένε εξυπνάδες, λένε και ανοησίες. Από την πολλή εξυπνάδα λένε μεγάλες ανοησίες! Αν δεν αξιοποιήσει ο άνθρωπος το μυαλό, αν δεν αξιοποιήσει την εξυπνάδα για το καλό, την χρησιμοποιεί ο διάβολος για το κακό.
Όταν ένας άνθρωπος έχει εξυπνάδα και κάνει μια εργασία με ευκολία, πρέπει να διαλύεται μπροστά στον Θεό, να Τον ευχαριστεί μέρα-νύχτα που του έδωσε εξυπνάδα, και την κάνει, χωρίς να κουράζεται. Αυτό έλειψε, να μην Τον ευχαριστεί!
Μπορεί κάποιος να είναι έξυπνος, τετραπέρατος, αλλά, αν έχει θέλημα, αυτοπεποίθηση και φιλαυτία, βασανίζεται συνέχεια. Μπερδεύεται άσχημα και του δημιουργούνται προβλήματα. Για να βρει τον δρόμο του, πρέπει να ανοίξει την καρδιά του σε κάποιον πνευματικό και να ζητήσει ταπεινά την βοήθειά του.
Η λέξη έξυπνος, δεν έχει το νόημα που την εννοεί ο κόσμος, δηλαδή να απαντά κάποιος καθηλώνοντας τους άλλους, ή να κάνει μια δουλειά καλύτερα από τους άλλους. Ο πραγματικά έξυπνος, σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται, δεν τα χάνει, δεν απελπίζεται, αλλά προσφεύγοντας στο Χριστό, που είναι μέσα του, βρίσκει ωραίους και εύκολους τρόπους να την ξεπερνάει, χωρίς να του στοιχίζει, χωρίς να φθείρεται εσωτερικά.
Όσο πλησιάζετε τον Θεό, τόσο είστε πιο προσεκτικοί, χωρίς να το επιδιώκετε, σε όλα τα πράγματα αλλά και στα πνευματικά. Προσέχοντας για τη ψυχή σας, γίνεστε με την Θεία Χάρη πιο έξυπνοι...
Όταν ο νους και η καρδιά είναι γεμάτη από Χριστό, τότε αυτός ο άνθρωπος είναι σοφός και έξυπνος, γιατί του τα διδάσκει όλα το Πνεύμα του Θεού.
Πολλοί εξάρουν την εξυπνάδα κάποιων ανθρώπων, χωρίς όμως να προσέχουν αν η εξυπνάδα τους, δίνει καλούς ή κακούς καρπούς.
Άνθρωπος έξυπνος δίχως καλοσύνη και συμπόνοια, είναι κόλαση για την ψυχή και την καρδιά, κόλαση για όλη την ανθρωπότητα.
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου και ενός πονηρού ανθρώπου; Και οι 2 είναι έξυπνοι, με την διαφορά, ότι ο πονηρός κάνει κακή χρήση της εξυπνάδας του.
Εάν δεν γίνεις κουτός, δεν γίνεσαι έξυπνος στην πνευματική ζωή. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να γίνει κουτός, για να γίνει έξυπνος.
Πραγματικά έξυπνος άνθρωπος είναι εκείνος, που αποφεύγει την αμαρτία.
Έξυπνος άνθρωπος δεν είναι ο καταφερτζής, δεν είναι αυτός που μπορεί να βάλει πολλούς στο χέρι του, όπως νομίζουν πολλοί. Έξυπνος άνθρωπος (το λέει και η λέξη) είναι εκείνος που βρίσκεται έξω από τον ύπνο της αμαρτίας, είναι εκείνος που φυλάγεται από την αμαρτία.
Ο άνθρωπος που είναι έξυπνος και κόβει ο νους του, αλλά βρίσκεται στην αμαρτία να τον φοβόσαστε. Είναι επικίνδυνος για τον εαυτόν του και για τους άλλους. Ο οξύς νους στα χέρια του σατανά, κάνει μεγάλες καταστροφές...
Μία από τις ιδιότητες του έξυπνου ανθρώπου είναι, να υποφέρει υπομονετικά τις αδυναμίες των ανθρώπων που τον περιβάλλουν.
Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν, ότι υπάρχει μόνο ένας κόσμος κοινός για όλους. Οι ηλίθιοι ζουν ο καθένας στον κόσμο του.
Οι έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν την ωφέλιμη κριτική, από την βλαβερή κολακεία.
Καλύτερα να αποκαλύψεις την εξυπνάδα σου παραμένοντας σιωπηλός, παρά μιλώντας.
Δεν αρκεί να διαθέτεις ένα έξυπνο μυαλό. Είναι βασικό να το χρησιμοποιείς έξυπνα.
Δεν φτάνει μόνο να είσαι έξυπνος. Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος, ώστε να μην κάνεις επίδειξη εξυπνάδας.
Ο έξυπνος ξεχωρίζει από τον βλάκα, ιδίως από εκείνα που δεν λέει.
Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν νέα λάθη. Οι βλάκες κάνουν τα ίδια.
Ο έξυπνος άνθρωπος, κάνει λίγες φορές το χαζό, σε αντίθεση με τον χαζό, που κάνει πάντα τον έξυπνο...
Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο, από την εξυπνάδα σε κακό χαρακτήρα.
Εξυπνάδα θα πει, το να επωφελείται κανείς, μιας ευκαιρίας που του παρουσιάζεται.
Η μεγαλύτερη εξυπνάδα είναι, το να μπορεί κανείς να κάνει τον κουτό.
Ένας βλάκας λέει σε μια γυναίκα, πως έχει ωραία δόντια. Ένας έξυπνος, την κάνει να γελάσει...
Ευφυής είναι εκείνος που βλέπει κάτι, που όλοι βλέπουν, αλλά σκέφτεται κάτι, που κανένας δεν είχε σκεφτεί.
Έξυπνοι είναι μόνον όσοι δεν προσπαθούν να κάνουν τον έξυπνο.
Ένας έξυπνος κάνει από την αρχή, αυτό που ο βλάκας το κάνει μόνο τελευταία.
Ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και ο βλάκας επιμένει.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 48 αποτελέσματα