Περί...

Loading...
Περί Εγωισμού
Κοινοποίηση
Πότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε εγωισμό; Όταν ένας αδελφός μας πετάει μια κουβέντα, κάνει έναν έλεγχο, μια παρατήρηση και νιώσεις μέσα σου ταραχή, αναστάτωση, στενοχώρια, πίεση, αδημονία, θυμό, γνώρισε το μέγεθος, το βάθος, το πλάτος, το μήκος του εγωισμού που έχεις μέσα σου. Όταν ο άνθρωπος είναι ταπεινός, δέχεται τον λόγο, δέχεται τον έλεγχο, την παρατήρηση.
Να κάνουμε αγώνα κατά του εγωισμού οπλισμένοι με την προσευχή. Το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με» να μη σταματά, ει δυνατόν νύχτα - μέρα. Το σώμα όταν απουσιάζει η ψυχή, βρωμάει, σαπίζει, σκουληκιάζει. Όταν απουσιάζει η προσευχή από την ψυχή, η ψυχή υπομένει τα ίδια πράγματα. Πάντα να έχουμε προ οφθαλμών μας πως θα χτυπήσουμε αυτό το θηρίο που είναι μέσα μας, τον εγωισμό μας, και συνεχώς να προσευχόμαστε. Να ευωδιάζουμε το ναό του Θεού που είναι το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου, με την προσευχή. «Και εν τω σώματι και εν τω πνεύματι να δοξάζουμε τον Άγιο Θεό».
Ο εγωισμός είναι ένα πάθος που δύσκολα το αποβάλλει ο άνθρωπος. Μοιάζει με το στενό εκείνο ρούχο που φοράει και το βγάζει με μεγάλη δυσκολία. Ο εγωισμός είναι το πιο ζωηρό και ανάποδο παιδί της υπερηφανείας.
Ο εγωισμός είναι το αναρχικό παιδί της υπερηφανείας, δεν το βάζει κάτω, επιμένει. Όπως τα δένδρα που δεν λυγίζουν σπάζουν τελικά από τον αέρα, έτσι και ο άνθρωπος που έχει εγωισμό, επειδή δεν κάμπτεται, σπάζει τελικά τα μούτρα του. Μεγάλο κακό ο εγωισμός! Ενώ και ανάπαυση δεν έχει ο εγωιστής, πάλι επιμένει!...
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάποιον εγωισμό και ο Θεός τους δίνει ένα σκαμπίλι να πάνε παρακάτω. Άλλοι έχουν λίγο παραπάνω εγωισμό και ο Θεός τους δίνει ένα σκαμπίλι και πάνε ακόμη παρακάτω. Αυτούς όμως που έχουν εωσφορική υπερηφάνεια, ο Θεός τους αφήνει. Μπορεί να φαίνεται ότι κάνουν προκοπή, αλλά τι προκοπή είναι αυτή; Μαύρη προκοπή. Και μετά δεν πέφτουν απλώς κάτω, αλλά πέφτουν κατ' ευθείαν στο βάραθρο. Ο Θεός να φυλάει!...
Όσο είναι γαντζωμένος κανείς στον εαυτόν του, εμποδίζει το έλεος του Θεού και μένει πίσω, δεν προχωράει.
Όταν κινείται κανείς εγωιστικά, δεν δέχεται την Χάρη του Θεού και επόμενο είναι σε μια δυσκολία να αρνηθεί τον Χριστό.
Ο μεγαλύτερος εγωιστής, είναι αυτός που ακολουθεί τους λογισμούς του και δεν ρωτάει κανέναν και έτσι αυτοκαταστρέφεται. Όταν μας κυριεύει ο εγωισμός, μικρό θέμα - μεγάλος καβγάς.
Δεν πάμε καλά, γιατί κλείνουμε γραμματικά λάθος, το ρήμα εγώ! Εμείς το κλείνουμε, εγώ, εσύ αυτός, ενώ το σωστό είναι: Αυτός, εσύ, εγώ!
Όποιος νομίζει ότι είναι ικανός να διορθώνει τους άλλους, έχει πολύ εγωισμό.
Αν ο άνθρωπος βγάζει τον εαυτό του από κάθε ενέργεια του και κόβει το θέλημα του, τότε δουλεύει σωστά και θα έχει Θείο φωτισμό. Γιατί μόνο όταν βγάζει την δική του ιδέα, έρχονται οι θείες ιδέες.
Ο εγωισμός οδηγεί στην λύπη· σ' εκείνη την λύπη που δεν είναι κατά Θεόν. Η κατά Θεόν λύπη οδηγεί στη μετάνοια. Η μη κατά Θεόν λύπη οδηγεί στην απελπισία. Ο εγωισμός φέρνει πάντα λύπη και άγχος. Ο πονηρός θέλει να μας βλέπει λυπημένους και να χαίρεται... το ταγκαλάκι δεν θέλει κανένας να χαίρεται. Ο εγωισμός ανοίγει την πόρτα στο ταγκαλάκι, για να μας επηρεάσει ρίχνοντάς μας στην Κατάθλιψη και τα διάφορα λεγόμενα «ψυχολογικά προβλήματα».
Όταν ήμουν στο Σινά, ήταν εκεί και ένας λαϊκός - Στρατή τον έλεγαν - που, αν τον φώναζες: «κύριε Στρατή», σου έλεγε: «Αμαρτωλό Στρατή, να λες, αμαρτωλό Στρατή». Όλοι έλεγαν: «Τι ταπεινός που είναι!». Ένα πρωί τον πήρε ο ύπνος και δεν κατέβηκε στην Εκκλησία. Πήγε λοιπόν κάποιος να τον ξυπνήσει. «Στρατή, του λέει, ακόμη κοιμάσαι; τελείωσε και ο Εξάψαλμος· δεν θα έρθεις στην Εκκλησία;». Οπότε εκείνος βάζει κάτι φωνές... «Εγώ έχω περισσότερη ευλάβεια από σένα και ήρθες να μου πεις να κατέβω στην Εκκλησία;». Έκανε σαν τρελλός... Μέχρι που πήρε το κλειδί από την πόρτα - ήταν από εκείνα τα κλειδιά τα μεγάλα -, για να τον χτυπήσει, γιατί θίχτηκε. Τα έχασαν οι άλλοι που τον άκουσαν έτσι να φωνάζει, γιατί τον είχαν για υπόδειγμα, για πολύ ταπεινό. Έγινε ρεζίλι. Βλέπεις τί γίνεται; Μόνος του έλεγε, ότι είναι αμαρτωλός, αλλά, μόλις θίχτηκε ο εγωισμός του, έγινε θηρίο!
Εκείνο το «γιατί» και εκείνο το «εγώ» που έχουμε, αυτά είναι η καταστροφή μας.
Ο εγωισμός είναι η πηγή όλων των κακών. Αυτός δημιουργεί έχθρες, μίση, αυτός προκαλεί την αμαρτία, αυτός απομακρύνει από τον Παράδεισο. Ας διώξουμε λοιπόν το πάθος αυτό, γιατί θα μας καταστρέψει...
Ποιός είσαι εσύ που λες: "εγώ και εγώ"; Από πού κατέβηκες; Από που ήρθες; Εκ του μη όντος δεν ήρθες στον κόσμο; Από μια χούφτα χώμα δεν σε έπλασε ο Θεός; Και πάλι, τί έχεις να γίνεις νομίζεις, μετά τον θάνατό σου; Χώμα! Σαν τι θεωρείς λοιπόν τον εαυτόν σου και κρατάς αυτό το εγώ;
Επειδή ο άνθρωπος μεγαλώνει με τον εγωισμό, αρχίζουν τα μπερδέματα μέσα του, υποφέρει, δεν ξέρει τι να κάνει. Αιτία της ψυχικής ακαταστασίας είναι ο εγωισμός. Αυτό το πράγμα και οι ίδιοι οι ψυχίατροι, άμα το μελετήσουν, θα το βρουν, ότι ο εγωιστής είναι άρρωστος. Ο εγωιστής είναι ο μπερδεμένος, ο οδηγούμενος υπό του διαβόλου και του κακού πνεύματος. Έτσι, μεγαλώνοντας μέσα στον εγωισμό, η πρώτη του δουλειά είναι ν' αρνείται τον Θεό και να είναι ένας εγωιστής απροσάρμοστος μέσα στην κοινωνία.
Όλα τα κακά αισθήματα, η ανασφάλεια, η απελπισία, η απογοήτευση, που πάνε να κυριεύσουν την ψυχή, φεύγουν με την ταπείνωση. Αυτός που δεν έχει ταπείνωση, ο εγωιστής, δεν θέλει να του κόψεις το θέλημα, να τον θίξεις, να του κάνεις υποδείξεις. Στενοχωρείται, νευριάζει, επαναστατεί, αντιδρά, τον κυριεύει η κατάθλιψη.
Ο εγωιστής στενοχωριέται πολύ με το καθετί. Ο ταπεινός είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος από όλους και από όλα.
Ο εγωισμός και η αλαζονεία είναι άρνηση του Θεού και εκούσια απομάκρυνση από τον Θεό.
Ποιό πράγμα δεν δημιουργεί στον άνθρωπο, τόση ταραχή και μανία, όσο ο εγωισμός;
Δεν θέλω να θλίβεστε και να συγχύζεστε για όσα συμβαίνουν αντίθετα στη θέλησή σας. Μία τέτοια θλίψη μαρτυρεί την ύπαρξη εγωισμού. Προσέχετε τον εγωισμό, που κρύβεται κάτω υπό τη μορφή του δικαιώματος.
Αγωνίζεστε προπάντων, στο να ταπεινώνετε τον εγωισμό σας. Αυτή είναι η αρχή της αυταπαρνήσεως και της επικρατήσεως του Θείου θελήματος μέσα σας. Ο αγώνας κατά του εγωισμού είναι ισχυρός, γιατί μοιάζει με την πολυκέφαλη Λερναία Ύδρα, της οποίας όταν κόψεις το ένα κεφάλι, φυτρώνει άλλο με άλλη μορφή και χαρακτήρα.
Ο εγωιστής ταράσσεται υπερηφανευόμενος σαν θύελλα και εξαφανίζεται σαν την σκόνη, διογκώνεται σαν σαπουνόφουσκα και το κομπαστικό του πνεύμα σβήνει σαν σπίθα.
Μην αρέσκεσαι να σε κολακεύουν και να σε επαινούν, γιατί αυτά είναι πάθη, τρέφουν τον εγωισμό σου.
Ο εγωϊσμός δημιουργεί ακαταστασία και ταραχή στην ψυχή και μολύνεται ο νους με τους ακάθαρτους λογισμούς.
Σε κάθε περίπτωση να κάνεις πως δεν γνωρίζεις τίποτε, για να μην σε κυριέψει ο εγωϊσμός.
Αν σε έναν άνθρωπο που έχει εγωισμό του πεις "είσαι εγωιστής", δεν θα το δεχτεί. Όμως ο ταπεινός θα το δεχτεί.
Όσο μειώνεται ο εγωισμός μας, τόσο φουντώνει η φλόγα της αγάπης μας στο Θεό και τον πλησίον. Και όσο αυξάνεται ο εγωισμός μας, τόσο μειώνεται η αγάπη μας προς τον Θεό και τον πλησίον μας.
Για να θανατώσω τον εγωισμό μου, πρέπει να αποκτήσω βαθιά συναίσθηση της πνευματικής μου φτώχειας και να δεχθώ τον τρόπο σκέψεως του Ευαγγελίου.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 92 αποτελέσματα