Περί...

Loading...
Περί Χαρακτήρος
Κοινοποίηση
Ο άνθρωπος καθρεφτίζεται στα μάτια. Γι' αυτό και ο Χριστός είπε: «Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός»
Όσο περισσότερο μεγαλώνει ο άνθρωπος, επειδή έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του και επειδή τα εξετάζει όλα με την λογική του, τόσο πιο δύσκολα αλλάζει. Είναι χυμένο μπετόν...
Οι άνθρωποι που έχουν δύσκολο χαρακτήρα, έχουν μέσα τους δυνάμεις και αν αφεθούν να τους δουλέψεις, μπορούν να κάνουν άλματα στην πνευματική ζωή, αλλά χρειάζεται να διαθέσεις αρκετό χρόνο.
Δεν ευθύνεται μονάχα ο άνθρωπος για τα παραπτώματά του. Τα λάθη, οι αμαρτίες και τα πάθη δεν είναι μόνο προσωπικά βιώματα του εξομολογούμενου. Ο κάθε άνθρωπος έχει πάρει μέσα του και τα βιώματα των γονέων του και ειδικά της μητέρας, δηλαδή το πως ζούσε η μητέρα, όταν τον κυοφορούσε, αν στενοχωριόταν, τι έκανε, αν κουραζόταν το νευρικό της σύστημα, αν είχε χαρά, αν είχε θλίψη, αν είχε μελαγχολία. Ε, όλο το νευρικό σύστημα το δικό της επηρέασε το νευρικό σύστημα του εμβρύου της. Οπότε, όταν γεννηθεί το παιδί και μεγαλώσει, παίρνει μέσα του και τα βιώματα της μητέρας του, δηλαδή άλλου ανθρώπου. Δημιουργείται μια κατάσταση στην ψυχή του ανθρώπου εξαιτίας των γονέων του, που την παίρνει μαζί του σ΄ όλη του τη ζωή, αφήνει ίχνη μέσα του και πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του είναι απόρροια της καταστάσεως αυτής. Τα φερσίματά του έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση των γονέων του. Μεγαλώνει, μορφώνεται, αλλά δεν διορθώνεται. Εδώ βρίσκεται μεγάλο μέρος από την ευθύνη για την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου. Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό. Υπάρχει κάποιος τρόπος ν΄ απαλλαγεί ο άνθρωπος απ' αυτό το κακό. Ο τρόπος αυτός είναι η γενική εξομολόγηση, η οποία γίνεται με την Χάρη του Θεού και απαλλάσσει τον άνθρωπο από τα άσχημα βιώματα, τα τραύματα και τις ενοχές.
Όχι μόνο η φωνή ή το βλέμμα δείχνει το είδος της ψυχής, όπως σαν καθρέφτη, αλλά και ο στολισμός του ανθρώπου και το γέλιο και το βήμα του ποδιού, αναγγέλλει γι' αυτόν.
Σημάδι του εσωτερικού του ανθρώπου είναι οι εξωτερικές φανερές κινήσεις, όπως σημάδι των αγνώστων δέντρων είναι οι καρποί που προβάλλουν.
Ο στολισμός του ανθρώπου, το γέλιο των δοντιών του και το βά­δισμά του φανερώνουν τι άνθρωπος είναι αυτός. Δηλ. εικόνα της ψυχικής καταστάσεως θα μπο­ρούσε να γίνει το εξωτερικό παρουσιαστικό του ανθρώπου και η κίνη­ση των μελών του σώματος δείχνει ιδιαίτερα την ομορφιά της ψυχής. Η τάξη των εξωτερικών μελών του σώματος, απεικονίζει κατά ένα τρόπο την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Και όπως ακριβώς οι ζωγράφοι, αφού αναμείξουν τα χρώματα, ζωγραφίζουν τις εικόνες που θέλουν, έτσι λοιπόν και οι κινήσεις των μελών του σώματος εκφράζουν και θέτουν μπροστά στα μάτια μας τα χαρακτηριστικά γνω­ρίσματα της ψυχής.
Ούτε ο υπερήφανος έχει επίγνωση των ελαττωμάτων του, ούτε ο ταπεινός των αρετών του. Τον πρώτο, τον καλύπτει κακή ανοησία, ενώ τον άλλο θεάρεστη άγνοια.
Το τι κρύβεται μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, το αποκαλύπτουν οι δοκιμασίες και οι συμφορές. Η δοκιμασία μοιάζει με εμετικό φάρμακο. Τι υπάρχει μέσα στο στομάχι, το φανερώνει ο εμετός. Τι υπάρχει στον άνθρωπο, το γνωστοποιούν η δοκιμασία και η συμφορά.
Στους ανθρώπους υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες. Είναι εκείνοι που έχουν μαλακές ψυχές και εύκολα πείθονται. Είναι όμως και εκείνοι, που έχουν σκληρές ψυχές και δεν υποτάσσονται εύκολα. Έχουν τόση διαφορά (αυτοί μεταξύ τους), όση το βαμβάκι από το σίδηρο. Το βαμβάκι θέλει μόνο επάλειψη λόγου. Αλλά το σίδηρο θέλει φωτιά και καμίνι των πειρασμών, για να δουλευτεί. Και θα πρέπει ο συγκεκριμένος άνθρωπος να επιδείξει υπομονή στους πειρασμούς, για να γίνει η κάθαρση. Όταν δεν έχει υπομονή, είναι λύχνος χωρίς λάδι και συντόμως σβήνει και χάνεται.
(Συνήθως) Τα αγόρια κληρονομούνε τα χαρακτήρα από τις μάνες τους, ενώ τα κορίτσια μοιάζουν τον πατέρα, ως προς τον χαρακτήρα τους.
Ο χαρακτήρας ενός παιδιού φαίνεται στο παιχνίδι και όχι στο κατηχητικό. Αντίστοιχα, ο χαρακτήρας ενός μεγάλου φαίνεται στην εργασία του, στον τρόπο δηλαδή που εργάζεται.
Δεν κληρονομείται η ενοχή της προπατορικής αμαρτίας, αλλά οι συνέπειές της. Μ' αυτήν, λόγω της απομάκρυνσης από το Θεό, ξέπεσε ολόκληρη η ανθρώπινη φύση και βρίσκεται στη φθορά και στην τάση προς το κακό. Αυτό μπορούμε να το παραλληλίσουμε με το εξής παράδειγμα: εάν το φυσικό περιβάλλον λόγω της σημερινής άλογης χρήσης του καταστραφεί ανεπιστρεπτί, οι επόμενες γενεές των ανθρώπων, ενώ δεν θα έχουν καμμία ευθύνη για το κακό που τους βρήκε, θα κληρονομήσουν την φθορά της φύσης. Παρατηρούμε να κληρονομείται σε μεγάλο βαθμό, ο χαρακτήρας των γονέων στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Η επιθετικότητα που κληρονομείται π.χ. εκδηλώνεται, πριν ακόμα το μωρό επηρεαστεί από το περιβάλλον του.
Αν δεν έχεις κάλο στον χαρακτήρα σου, όσο και αν σε πατήσουν, δεν θα φωνάξεις.
Οι περιστάσεις δεν κάνουν τον άνθρωπο, ούτε δυνατό, ούτε αδύναμο, αλλά δείχνουν τι είναι πραγματικά.
Τον άνθρωπο τον γνωρίζεις από το πως αντιδράει, όταν τον δυσφημούν, αλλά και όταν τον εγκωμιάζουν. Αυτός που γλυκαίνεται με τα εγκώμια, θα πικραθεί όταν θα ακούσει να τον κακολογούν. Όμως ο άνθρωπος που έχει αυτογνωσία, που γνωρίζει τις πράξεις και την προσπάθειά του, που αναμένει την Κρίση του Θεού, γνωρίζοντας πως μόνο Εκείνος γνωρίζει τα πάντα για όλους, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν λυπάται όταν τον κακολογούν, επειδή ούτε στα εγκώμια γλυκαίνεται.
Το γέλιο φανερώνει τον χαρακτήρα μας σχεδόν με σιγουριά και καμμία προσποίηση δεν μπορεί να ομορφαίνει το γέλιο ενός κακού.
Μπορούμε να κρίνουμε στα σίγουρα τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους επαίνους, που του κάνουν οι άλλοι.
Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η φρόνηση, η ακολασία, η φιλοκαλία, φανερώνονται από το πρόσωπο και από τα σχήματα των ανθρώπων, όταν περπατάνε και όταν κάθονται.
Συνήθως ο χαρακτήρας του ανθρώπου, διαμορφώνεται ανάλογα, με τις επιθυμίες του και με την ψυχική του διάθεση.
Υπάρχουν τρία είδη ανθρωπίνων χαρακτήρων: Ο φιλόσοφος, ο φιλόδοξος και ο φιλοχρήματος.
Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, αποκαλύπτεται όταν κατέχει δύναμη και εξουσία. Αυτά φουντώνουν κάθε πάθος και φανερώνουν κάθε κρυμμένο ελάττωμα.
Η αξία ή ο πονηρός χαρακτήρας του ανθρώπου δεν εκδηλώνονται πάντοτε εύκολα στις αξιόλογες πράξεις, αλλά μάλλον σε πράξεις μικρής σημασίας, όπου μια αδιόρατη έκφραση ή κίνηση δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα.
Ο χαρακτήρας σου πλάθεται από τις επιλογές σου, μέρα με τη μέρα. Ποιά είναι τα ενδιαφέροντά σου; Ποιές είναι οι σκέψεις σου; Ποιές είναι οι πράξεις σου; Αυτό θα γίνεις...
Τον χαρακτήρα του καθενός, τον καταλαβαίνεις από τα λόγια του.
Πολλές φορές τα ελαττώματα φανερώνουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου, όπως φανερώνει η σκιά την εικόνα.
Υπάρχουν άνθρωποι, που γκρεμίζουν με το χαρακτήρα τους, ό,τι χτίζουν με το μυαλό τους.
Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι, ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε, πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους...
Ο ιδανικός χρόνος για να αρχίσει η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού είναι εκατό χρόνια πριν τη γέννησή του.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 79 αποτελέσματα