Περί...

Loading...
Περί Αρρώστιας
Κοινοποίηση
Αν δεν υπήρχε ο πόνος, αν δεν υπήρχε η εκδήλωση της αρρώστιας, κάθε αρρώστια θα οδηγούσε στο θάνατο, ενώ εμείς θα μέναμε ανυποψίαστοι, στον κόσμο της φανταστικής υγείας μας. Γι’ αυτό και κάθε κρίση στον κοινωνικό χώρο μας κάνει γνωστή μια αρρώστια που ήδη τρώει τα σωθικά μας. Και μας παρακινεί να βρούμε τρόπους να θεραπευθούμε.
Οι σωματικές ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν και χωρίς την θέλησή μας, οι ασθένειες όμως της ψυχής χωρίς να το θέλουμε, δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν.
Αν αφήσουμε το Χριστό να κατοικήσει σε ολόκληρη την ψυχή μας, τότε φεύγει η αμαρτία, φεύγει η στενοχώρια, φεύγει η αρρώστεια και πετάμε και τα φάρμακα.
Γιατί ο Χριστός θα είναι Αυτός που θα καθοδηγεί το πνεύμα μας, τα χέρια μας, τις σκέψεις μας και όλη την ύπαρξή μας και δεν θα μπορούμε να κάνουμε το κακό.
Θα έρθει ημέρα που δεν θα έχετε μέρος να θάβετε τους νεκρούς και θα τους θάβετε ομαδικά σε λάκκους από τα ατυχήματα και τις αρρώστιες. Αυτή θα είναι η κατάντια του ανθρώπου από την αμαρτία.
Οι σωματικές ασθένειες αποσκοπούν, στο να ταπεινώσουν τον κοσμικό άνθρωπο και να ενισχύσουν τον πνευματικό. Οι αρρώστιες στα χέρια της Θείας Πρόνοιας, είναι σαν φάρμακα για την ψυχή.
Όταν γίνεις καλά μετά από κάποια αρρώστια, να ευχαριστήσεις αμέσως τον Θεό, με τον ακόλουθο σύντομο τρόπο: ''Δόξα Σοι Κύριε Ιησού Χριστέ, Μονογενή Υιέ του Αιωνίου Πατέρα, που Είσαι ο Μόνος δυνατός να θεραπεύεις κάθε είδος αρρώστιας των ανθρώπων. Σε δοξάζω, γιατί με ελέησες τον αμαρτωλό και με απάλλαξες από την αρρώστιά μου, δεν την άφησες να αναπτυχθεί και να με θανατώσει, όπως έπρεπε για τις αμαρτίες μου. Χάρισέ μου στο εξής, Κύριε, δύναμη για να εκπληρώσω σταθερά το θέλημά Σου, για τη σωτηρία της άθλιας ψυχής μου και για τη δόξα τη δική Σου και του αιωνίου Πατέρα και του ομοουσίου Πνεύματος, τώρα και πάντα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!''.
Απομακρύνσου από την αμαρτία και θα δεις πως οι αρρώστιες θα εξαφανιστούν. Αν όμως επιτρέψει ο Κύριος να δοκιμάσει ο άνθρωπος ασθένειες, τότε Εκείνος θα του δώσει και την δύναμη της υπομονής, για να τις αντέξει.
Όποιος υποφέρει την ασθένεια του με υπομονή και ευγνωμοσύνη στον Θεό, στεφανώνεται σαν μάρτυρας και αγωνιστής.
Δεν γνωρίζετε, ότι πολλές φορές ο Κύριος μας στέλνει φοβερές σωματικές ασθένειες και πληγώνει το σώμα μας, για να μας δυναμώσει πνευματικά;
Αν δεν θεραπεύτηκες ακόμα, δεν σημαίνει πως ο Θεός δεν άκουσε τις προσευχές σου, αλλά δεν σε θεραπεύει, για να ωφεληθείς περισσότερο.
Δεν γνωρίζουμε τις βουλές του Κυρίου. Εκείνος πράττει τα πάντα προς όφελός μας. Εμείς είμαστε προσκολλημένοι στα επίγεια αγαθά, ενώ Εκείνος θέλει να μας δωρίσει την μέλλουσα ευδαιμονία, με επίγειες σύντομες ασθένειες.
Τις ανίατες ασθένειες, θα πρέπει να τις θεραπεύετε με την πίστη, να προσφεύγετε στον Θεό και τους Αγίους Του. Και αν κάποιος δεν λάβει θεραπεία, τότε είναι προφανές, ότι οφείλει να φέρει τον σταυρό αυτόν, ο οποίος του εστάλη, για την σωτηρία της ψυχής του.
Ο άνθρωπος που δεν πηγαίνει συχνά στην Εκκλησία, που δεν εξομολογείται και δεν Κοινωνεί, δεν γίνεται μέτοχος της Θείας Χάριτος. Αυτή είναι η αιτία, που η πλειοψηφία των ανθρώπων φτάνουν να είναι ψυχικά άρρωστοι.
Η αμαρτία μας οδηγεί στην αρρώστια. Το πάθος είναι η μοναδική ρίζα όλων των ασθενειών.
Η ασθένεια όταν την υπομένουμε καρτερικά, επιφέρει μεγάλο κέρδος στην ψυχή, αρκεί να κατηγορούμε τον εαυτόν μας, διότι κυρίως για τις αμαρτίες μας υποφέρουμε και περισσότερο για την υπερηφάνεια της καρδιάς μας.
Πολλή ωφέλεια παρέχει η ασθένεια, για συγχώρεση αμαρτιών και μισθό υπομονής. Είναι πολύ δραστικό φάρμακο για τους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τον Θεό.
Οι ασθένειες είναι ωφέλιμες σε όλους. Είναι φάρμακο σωτήριο, χαλινάρι της αμαρτίας, οδηγός της μετάνοιας, εχθρός της υπερηφάνειας, φίλος της ταπεινοφροσύνης. Οι ασθένειες που παραχωρούνται από τον Θεό στους ανθρώπους είναι σημείο αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους αγαπώντας Αυτόν και αγαπωμένους από Αυτόν, κατά τον σοφόν παροιμιαστήν «ον γάρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μάστιγοι δέ πάντα υιόν ον παραδέχεται».
Όταν έχουμε δοκιμασίες σοβαρές, καρκίνους και βαρειές ασθένειες, αυτό είναι επίσκεψη Θεού. Είναι για την μετάνοιά μας...
Το 90% των αιτιών που αρρωσταίνει ο άνθρωπος, είναι η αμαρτία. Και όταν λέμε αμαρτία, δεν λέμε την αμετανόητη αμαρτία, αλλά την μετανοημένη αμαρτία. Και αυτό γιατί οι αμετανόητοι δεν αρρωσταίνουν! Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο βούρκο της αμαρτίας, μπορεί να μην αρρωστήσουν ποτέ τους και να πεθάνουν υγιέστατοι. Αυτή η κατάσταση είναι δείγμα απολύτου εγκαταλείψεως του Θεού και από τώρα, είναι με το εξπρές στην κόλαση. Δεν θα αρρωστήσει ποτέ, δεν κλάψει ποτέ, δεν θα υποφέρει ποτέ. Η ασθένεια είναι μια μεγάλη ευλογία και ένα μεγάλο δώρο από το Θεό! Δεν είναι τιμωρία. Είναι σαν να σου λέει ο Θεός: Κέρδισες ένα λαχείο, το οποίο θα το πληρωθείς στον παράδεισο! Και επειδή θα το πληρωθούμε μετά το θάνατο μας, τα ''χρήματα'' που θα λάβουμε θα είναι τοκισμένα! Η ασθένεια διπλά ενεργεί. Και εξοφλά ο άνθρωπος ένα χρέος και τοκίζει έναν νέο κεφάλαιο. Μας αφαιρεί δηλ. το γραμμάτιο και μας κάνει καταθέτες! Μάλιστα οι περισσότεροι καρκινοπαθείς εξαιτίας της αρρώστιας και του πόνου τους, πεθαίνουν και σώζονται. Ο δεύτερος λόγος που ασθενούμε, είναι όταν θέλει ο Θεός να μας προβιβάσει πνευματικά. Έτσι τον λοχαγό θα τον κάνει στρατηγό, θα τον ανεβάσει. Ο τρίτος λόγος που ασθενούμε είναι η διατροφή μας. Το πολύ και μη υγιεινό φαγητό, συμβάλλει στο να νοσήσει ο άνθρωπος. Ο τέταρτος λόγος είναι τα μικρόβια και όλοι οι μικροοργανισμοί. Υπάρχει και ένα 2% που επιτρέπει ο Κύριος την ασθένεια, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αυξήσουν τις αρετές τους και τα στεφάνια τους. Τέλος να αναφέρουμε, όπως βλέπουμε και από τον βίο του αγιοτάτου Ιώβ, ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από τον Θεό, με δική Του παραχώρηση και καμμία δεν προέρχεται από τον διάβολο.
Εάν είμαστε υγιείς, να μην ζητάμε από το Θεό να μας δώσει ασθένεια. Αν πάλι είμαστε ασθενείς, μην ζητάμε από το Θεό να μας κάνει καλά. Γιατί και τα 2 είναι λάθος! Ας αφήσουμε το Θεό ''ελεύθερο'' να ενεργήσει σύμφωνα με το θέλημά Του. Μην κοιτάτε, που ο Όσιος Πορφύριος και ο Άγιος Παϊσιος ζητούσαν καρκίνο από το Θεό. Τι να κάνουμε... αυτοί έφτασαν σε πολύ υψηλά μέτρα. Όταν πάλι είμαστε ασθενείς, το μόνο που να ζητάμε από τον Θεό είναι, να μας δώσει υπομονή.
Η αμνησία είναι μια αρρώστια, από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι και είναι αποτέλεσμα της άρσης της Χάριτος. Η μείωση και η απώλεια της μνήμης είναι ειδική συστολή του Αγίου Πνεύματος, που φέρουμε μέσα μας, από το Βάπτισμα. Είναι η μόνη δοκιμασία-ασθένεια, που απεύχεται  κανείς να γευτεί στη ζωή του. Ακόμα και δαιμονισμός ή και ανίατες ασθένειες ας έρθουν, αν ο Θεός παραχωρήσει, αλλά το να χάσουμε το μυαλό μας, δεν το θέλει κανείς. Διότι ό,τι είναι ο άνθρωπος, το οφείλει στο μυαλό του, στο νου του.
Τον καρκίνο τον δημιουργούν οι τύψεις, τα άγχη και οι φοβίες, οι ανησυχίες και οι αποστασίες, οι αμφιβολίες, οι θλίψεις και οι στενοχώριες. Ο καρκίνος μπήκε στον άνθρωπο, γιατί ο άνθρωπος δεν άφησε μέσα του χώρο για να μπει ο Θεός. Αν νοιώσεις μέσα στις φλέβες σου τον Θεό, τότε ηρέμησες. Αυτό είναι το φάρμακο του καρκίνου!
Η ασθένεια είναι το τελευταίο έλεος του Θεού στον άνθρωπο εκείνον, που καθυστερεί στην μετάνοια και δεν σκέφτεται την σωτηρία του.
Ο άρρωστος έχει μεγάλο μισθό από τον Θεό, όταν σηκώνει αγόγγυστα τον σταυρό του.
Ξέρετε γιατί έχουμε πολλές αρρώστιες στην εποχή μας; Γιατί τρώμε πολύ...
Στην εποχή μας τα ψυχικά νοσήματα είναι αυξημένα, ένας βασικός λόγος είναι, ότι θέλουμε να δουλεύουμε σε 2 αφεντικά (να είμαστε και με τον Θεό και με τον διάβολο), με αποτέλεσμα να προκαλείται ο διχασμός της ψυχής μας.
Αν πέσουμε σε βαριά ασθένεια, να σκεφτούμε ότι όσο ο εξωτερικός μας άνθρωπος φθείρεται, τόσο ο εσωτερικός ανακαινίζεται ημέρα με την ημέρα.
Ο Θεός επιτρέπει να υποφέρουν από φρικτές αρρώστιες δίκαιοι και ενάρετοι άνθρωποι για να καθαριστούν και από τα ελάχιστα ίχνη των παθών τους και για να πάρουν μεγαλύτερο στεφάνι στον ουρανό. Εξάλλου, αφού στον Υιό του τον αγαπητό επέτρεψε να υποφέρει και να πεθάνει επί του Σταυρού, τι να πούμε για τους ανθρώπους, οι οποίοι όσο άγιοι και αν είναι, έχουν ρύπους και κηλίδες από αμαρτίες.
Οι ασθένειες είναι παραχώρηση του Θεού, προάγουν το καλό του ανθρώπου. Φρενάρουν το παράλογο τρέξιμό μας στη ζωή και μας αναγκάζουν να σκεφτούμε και να αναζητήσουμε βοήθεια. Κατά κανόνα η ανθρώπινη βοήθεια είναι αδύναμη, εξαντλείται πολύ γρήγορα και ο άνθρωπος απευθύνεται στον Θεό.
Τίποτε δεν ταπεινώνει τον άνθρωπο τόσο, όσο η ασθένεια. Μέσα στις ασθένειες, συχνά είναι κρυμμένο το έλεος του Θεού, διότι η ασθένεια αναπληρώνει το έλλειμα των κόπων μας για τον Θεό.
Ο Κύριος ξέρει την δουλειά του. Αν συμφέρει, με κάνει καλά [από την ασθένεια]. Δεν συμφέρει... ''είη το όνομα Κυρίου ευλογημένο''.
Τα ωφέλη από τις ασθένειες είναι: α)η ασθένεια του σώματος, γίνεται αιτία να γιατρευτούμε από την ασθένεια της ψυχής, την αμαρτία. Καθώς με τα πικρά βότανα και φάρμακα θεραπεύεται η σάρκα, έτσι με τους πικρούς πόνους, ο άρρωστος έρχεται συχνά σε συναίσθηση και κατάνυξη, αναγνωρίζει τις αμαρτίες του, μετανοεί, εξομολογείται, αλλάζει ζωή, σώζεται β)η αρρώστια εξασθενίζει το σώμα και επιφέρει κατάπτωση όλων των δυνάμεων του ανθρώπου. Μαζί μ΄αυτές μειώνεται και η φυσική ορμή προς την αμαρτία, και ιδιαίτερα οι σαρκικές κινήσεις. Πολύ ωφελούνται έτσι οι ράθυμοι, οι αμελείς και εκείνοι που δεν έχουν ισχυρή θέληση, γιατί δεν εγκρατεύονται από μόνοι τους. Αρκετοί άνθρωποι, όταν είναι υγιείς, δαπανούν ασυλλόγιστα τη δύναμή τους σε αμαρτίες. Όταν όμως αρρωστήσουν και μάλιστα βαριά, τότε ούτε θέλουν ούτε και μπορούν ν΄αμαρτήσουν οπότε συχνά μετανοούν και σωφρονίζονται γ)οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες, στις οποίες υποβάλλεται κανείς όταν ασθενήσει, αντισταθμίζουν, θα μπορούσαμε να πούμε, τις προηγούμενες αμαρτίες και παραλείψεις του. Έτσι πρέπει να σκέφτεσαι, και να μην παραπονιέσαι. Πονούν λ.χ. τα μέλη σου; Πονούν τώρα, γιατί πρωτύτερα τα είχες κάνει όργανα ηδυπάθειας και ασωτίας. Σου επέβαλε ο γιατρός σκληρή και μακροχρόνια δίαιτα; Στερείσαι τώρα αναγκαστικά εκείνα πού δεν στερήθηκες πρωτύτερα, όταν καταφρονούσες τις νηστείες της Εκκλησίας. Υποφέρεις από αϋπνίες; Να πού τώρα ξαγρυπνάς ακούσια, και μάλιστα βασανιστικά, ενώ πρωτύτερα δεν πήγες ούτε μια φορά εκούσια σε κάποια αγρυπνία της Εκκλησίας. Με τέτοιες σκέψεις θα ταπεινώνεσαι και θα μετανοείς και θα προσεύχεσαι με δάκρυα στον Κύριο για να σε συγχωρήσει, οπότε είναι μεγαλύτερη η ωφέλειά σου από την αρρώστια παρά από την υγεία και δ)οι οδύνες και τα παθήματα σε κάνουν μιμητή του πάθους του Χριστού. Όσο περισσότερο πάσχεις, τόσο πιο πολύ μοιάζεις σ' Εκείνον και σταυρώνεσαι μαζί Του. Έτσι όμως και θα δοξαστείς επίσης μαζί Του στον παράδεισο. Πες μου, υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος απ' αυτό;
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 135 αποτελέσματα