Περί...

Loading...
Περί Αγωγής Ανατροφής
Κοινοποίηση
Ο κηπουρός όταν θέλει να φυτέψει ένα δέντρο, το δένει σε πάσσαλο, που είναι χωμένος στερεά μέσα στο χώμα. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεριζώσουν το δέντρο, ο άνεμος και οι μπόρες. Το καθαρίζει επίσης από τα περιττά και τα ξερά κλαδιά, για να μην το βλάψουν και το ξεράνουν ολόκληρο. Κάντε και εσείς το ίδιο, για τα παιδιά σας. Δέστε τις καρδιές τους στο Θείο φόβο, για να μην σαλευτούν από τις σατανικές σκευωρίες και ξεπέσουν από τη ζωή της ευσέβειας. Κόψτε τα πάθη τους που φυτρώνουν σαν άγρια κλαδιά, για να μην αναπτυχθούν και καταπνίξουν το δέντρο της ψυχής τους.
Τα παιδιά που δεν γνώρισαν τιμωρία, όταν μεγαλώνουν, γίνονται σαν τα άλογα, άγρια και αδάμαστα. Γι' αυτό Χριστιανέ μου, να αγαπάς τα παιδιά σου και να τα τιμωρείς. Τώρα που είναι μικρά, ας υποφέρουν σωματικά, για να μην πονάει μετά εξαιτίας τους, η καρδιά σου. Ας τους κάνεις τώρα εσύ να δακρύζουν, για να μην σε κάνουν αργότερα εκείνα, να ρίχνεις δάκρυα. Όμως μέτρο σε όλα, κάτι που είναι πολύ αναγκαίο και αξιέπαινο.
Μικρός βλαστός, όπου τον γέρνεις, τέτοια κλίση θα πάρει. Ένα καινούριο δοχείο αν θα εκπέμπει μυρωδιά η κακοσμία, εξαρτάται από το με τι θα το γεμίσετε, βάζοντας μέσα, είτε αρώματα, είτε ακαθαρσίες.
Αν η αγωγή αποχωριστεί από την διδαχή του Χριστού, τότε χάνεται η αγωγή και οι σωστοί άνθρωποι.
Η παθολογική γονική στοργή στα παιδιά τους, συνήθως είναι το γλυκό δηλητήριο που καταστρέφει τα παιδιά. Η δύναμη των παιδιών, βρίσκεται στην αδυναμία τους, την οποία οι γονείς τους σέβονται. Το πιο σημαντικό δώρο που μπορούν οι γονείς να προσφέρουν στο παιδί τους είναι να του μάθουν, να αναγνωρίζει και να επαναστατεί εναντίον του κακού. Αναθρέψτε τα παιδιά σας με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά να επαναστατούν ενάντια στην κακία και τότε θα έχετε καταφέρει να τους δώσετε σωστή αγωγή.
Στην εποχή μας, πολλοί γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους ένα σωρό πράγματα, συχνά άχρηστα και ανώφελα και δεν φροντίζουν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους, τον φόβο του Κυρίου και την εκπλήρωση των εντολών του Θεού. Γι' αυτό και τα περισσότερα παιδιά γίνονται ανυπάκουα και δεν σέβονται τους γονείς τους και όχι μόνο δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην κοινωνία, αλλα προκαλούν και μερικές φορές βλάβη.
Όταν άφησα τα παιδιά μου και τα εμπιστεύτηκα στον Θεό, Εκείνος τα φρόντισε. Τα παιδιά μεγάλωσαν σωστά και νομίζω, ότι εγώ δεν θα μπορούσα να τα φροντίσω τόσο καλά!
Είναι αδύνατο να γίνουν τα παιδιά σας καλοί άνθρωποι, αν εσείς οι γονείς δεν τους δώσετε το καλό παράδειγμα. Και αν ποτέ έτυχε από κακούς γονείς να γίνουν καλά παιδιά, αυτό είναι σπάνιο. Το καλό δέντρο παράγει καλούς καρπούς, και οι καλοί γονείς κάνουν καλά παιδιά. Όταν λοιπόν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν καλοί άνθρωποι, και να ευφρανθείτε με την πρόοδο τους, να τα συνηθίζετε από μικρά στην ευσέβεια. Εάν όμως φροντίζετε μόνο πώς να αφήσετε πλούτη και κληρονομιά στα παιδιά σας και δεν φροντίζετε για την ανατροφή τους, τότε θα είστε δυστυχισμένοι και τα παιδιά σας μια μέρα θα γίνουν δυστυχισμένα και επιβλαβή και στον εαυτό τους και στην κοινωνία.
Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, όχι υλικά πράγματα. Αγάπη και προσευχή. Πρέπει να έχουν Θεό τα παιδιά, αλλιώς πορεύονται στη ζωή τυφλά, σαν τα άλογα ζώα και έχουν ανάλογες συνέπειες. Να δίνετε Θεό στα παιδιά. Όταν τα παιδιά μετέχουν στα Μυστήρια, το Άγιο Πνεύμα τα φωτίζει παντού.
Άμα το παιδί δεν διαπαιδαγωγηθεί εν Χριστώ, τότε το παιδί θα Τον αναζητά στα φαγητά, στις σαρκικές απολαύσεις, στα ναρκωτικά, στην αυτοκτονία, στα οποία φυσικά απουσιάζει ο Χριστός μας. Η πρώτη και η υψίστη ευθύνη των γονέων προς τα παιδιά τους, είναι η εν Χριστώ διαπαιδαγώγησή τους.
Η πείρα των αιώνων απέδειξε, ότι εάν έχει ένα παιδί πνευματική ανατροφή από την οικογένεια, από την παιδική του ηλικία, μπορεί να δεχτεί την Χάρη του Θεού σε τέτοιο βαθμό, που μόνο οι τέλειοι έχουν...!
Μην ελέγχετε συνεχώς τα παιδιά σας. Ζήστε εσείς σωστά και εκείνα θα βρούν το δρόμο τους, θα καταλάβουν και θα διορθωθούν. Μη τους λέτε συνέχεια τι να κάνουν ή πώς να το κάνουν, πώς να συμπεριφερθούν, πώς να μιλούν, να μη φωνάζουν, να μη νευριάζουν... Αφήστε όλα αυτά να τα δουν στη δική σας ζωή, στη καθημερινή συμπεριφορά σας. Αφήστε τον Θεό να μιλήσει στην ψυχή τους... Ας μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς συνεχή πίεση και συνεχείς υποδείξεις, χωρίς άσκηση βίας και πιεστικής εξουσίας. Μετά από κάποια πράξη του παιδιού που πληρώνει συνέπειες, προσέξτε μην σας ξεφύγουν εκφράσεις: «δεν σου τάλεγα εγώ!... Αν με άκουγες... Να τώρα!! Αυτός είναι ένας δριμύς έλεγχος που πληγώνει βαθιά το παιδί...
Οι γονείς που εμποδίζουν τα παιδιά τους να διδαχτούν την πίστη στο Χριστό, θα τιμωρηθούν χειρότερα από τους αυτοκτονούντες!
Οι γονείς θα πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά τους απόλυτη υπακοή, πριν από τα πέντε τους χρόνια, διότι σε αυτή την ηλικία είναι, που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός παιδιού. Έτσι τα ίχνη της διαπαιδαγώγησης του χαρακτήρα του, παραμένουν για το υπόλοιπο της ζωής του.
Είναι μεγάλο λάθος να τιμωρείς τα παιδιά τη στιγμή που κάνουν κάτι κακό, διότι τίποτα δεν πετυχαίνεις έτσι. Πρέπει πρώτα να ηρεμούμε και κατόπιν, με πολλή αγάπη, να λέμε στο παιδί ότι έκανε κάτι κακό και ότι θα πρέπει να δεχτεί κάποιου είδους τιμωρία. Αν συμβεί το ίδιο πράγμα ξανά, τότε το παιδί υφίσταται μια πιο αυστηρή τιμωρία και έτσι μαθαίνει.
Αν θέλεις να βάλεις κάποιον στο σωστό δρόμο, να τον διδάξεις και να το συμβουλεύσεις, θα πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς και να του μιλήσεις με πολλή αγάπη. Θα δεχτεί την συμβουλή σου, διότι θα νοιώσει, ότι του τη δίνεις με αγάπη. Αν όμως θέλεις να γίνει το δικό σου πάση θυσία, δεν θα πετύχεις τίποτα. Να πως χτίζεται μέσα στο παιδί η αντιδραστικότητα. Όταν ένα παιδί είναι ανυπάκουο, η λύση δεν είναι, να του ''τις βρέξουμε''.
Είναι πρόβλημα, όταν ένα παιδί θέλει το ένα και το άλλο και οι γονείς του, ικανοποιούν κάθε καπρίτσιο του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, περιμένουν και από όλους τους άλλους, να συμμορφώνονται σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες.
Τιμωρούμε τα παιδιά μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό, διότι αποτύχαμε να τους διδάξουμε τον σωστό δρόμο.
Μικρά παιδιά κακομαθημένα, χτυπούν το χέρι πάνω στο τραπέζι και απαιτούν ό,τι τους αρέσει. Και η μάνα, κακή παιδαγωγός, τους δίνει, ό,τι ζητήσουν, αντί να τα αφήσει εκεί νηστικά, να τους κόψει το θέλημα, να τα μάθει να περιορίζουν τις απαιτήσεις τους. Και φθάσαμε στο σημείο, να παρατηρούνται αυτοκτονίες νέων, γιατί δεν συνήθισαν από μικρά στην άσκηση της υπομονής.
Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι φτωχοί στην κοινωνία μας, που οι γονείς τους δεν μπόρεσαν να τους δώσουν τίποτα άλλο, εκτός από λεφτά...
Εάν οι γονείς έχουν μόνο αγάπη στο παιδί τους και του συγχωρούν τα πάντα, χωρίς κυρώσεις για τις αταξίες του, τότε ένα τέτοιο παιδί, στο τέλος θα γίνει ένας τύραννος.
Εάν δεν μάθετε τα παιδιά σας από νήπια να νηστεύουν, μην περιμένετε να γίνουν καλά παιδιά. Θα γίνουν πρόστυχα, θα έχουν παράλογες απαιτήσεις, δεν θα έχουν προσωπικότητα, δεν θα κάνουν προκοπή και μάλιστα θα στραφούν εναντίον σας. Σας το λέω και σας το προσυπογράφω!
Όταν οι γονείς τα παιδιά τους από μικρά τα μαθαίνουν να κάνουν δουλειές, τα βοηθούν πολύ, ώστε στην ενήλικη ζωή τους να έχουν ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Όποιος κατόρθωσε να μάθει στα παιδιά του την υπακοή, έλυσε το πρόβλημα της αγωγής. Φροντίστε τα παιδιά σας, από μικρά, να τα δώσετε παιδεία Χριστού. Όχι όταν μεγαλώσουνε, γιατί τότε δεν θα σας ακούσουνε. Εφόσον εσείς δεν ακούσατε το Χριστό, ώστε να τα εκπαιδεύσετε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, δεν θα έχετε βοηθό το Χριστό, να σας σεβαστούν και να σας ακούσουνε τα παιδιά σας και δεν θα περνάει ο λόγος σας. Θα κάνουν, τα του κόσμου, θα κάνουν τα της μόδας, θα κάνουν τα της σαρκός και δεν θα μπορέσετε να τα κρατήσετε. Τώρα που τα έχετε μικρά, εμβολιάστε τα, μάθετέ τα να προσεύχονται να Εκκλησιάζονται και να νηστεύουν. Διότι το ζητούμενο δεν είναι να φτιάξεις ένα παιδί μορφωμένο, αλλά χαριτωμένο.
Η ψυχή του παιδιού είναι ένα λευκό χαρτί, που στο δίδει ο Χριστός και καλείσαι να γράψεις πάνω σε αυτό, περί του Χριστού. Αν πρωτογράψουν οι γονείς, το Χριστό στην ψυχή του ανθρώπου, τότε το παιδί και να πέσει αργότερα με τα μούτρα στην αμαρτία, θα έρθει εποχή, που τα πρώτα γραφόμενα, θα του έρθουν στην επιφάνεια και θα επιστρέψει στο Χριστό. Και αυτό γιατί το παιδί θα δει, ότι η αμαρτία δεν του γεμίζει την καρδιά, κάτι που γινότανε όταν βρισκότανε κοντά στο Χριστό. Είναι δύσκολο για τον διάβολο να γράψει πάνω σε ένα ήδη γραμμένο χαρτί. Τί μεγάλη ευθύνη έχουν γονείς απέναντι στα παιδιά τους και στο Θεό!
Όποιος φανεί έστω και μια φορά ελαστικός στα καπρίτσια του παιδιού του, θα είναι πάντα ''δούλος'' στις ιδιοτροπίες του.
Αν μάθετε τα παιδιά σας να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους προς τον Θεό, τότε εκείνα θα εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους προς εσάς. Ειδάλλως θα είστε πικραμένοι σε όλη σας τη ζωή...
Πώς εσύ γονέα απαιτείς να σε ακούνε τα παιδιά σου, όταν εσύ δεν ακούς τον Ουράνιο Πατέρα σου;
Όλα τα μαθήματα συμπεριφοράς είναι άχρηστα, όταν τα παιδιά βλέπουν το αντίθετο στην πράξη.
Η ανατροφή του παιδιού αρχίζει από την εγκυμοσύνη. Αν η μητέρα που κυοφορεί συγχύζεται και στενοχωριέται, το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της ταράζεται. Ενώ, όταν η μάνα προσεύχεται και ζει πνευματικά, το παιδάκι στην κοιλιά της μάνας αγιάζεται. Γι' αυτό η γυναίκα, όταν είναι έγκυος, πρέπει να λέει την Ευχή, να μελετάει λίγο από το Ευαγγέλιο, να ψάλλει, να μην έχει άγχος, αλλά και οι άλλοι να προσέχουν να μην την στενοχωρούν. Τότε το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι αγιασμένο και οι γονείς δεν θα έχουν πρόβλημα μαζί του, ούτε όταν είναι μικρό, αλλά και ούτε όταν μεγαλώσει. Ο θηλασμός και η αγκαλιά της μάνας, αποτελούν προϋποθέσεις φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών. Αν οι γονείς κατά το διάστημα που το παιδάκι είναι ακόμη στην κοιλιά της μητέρας προσεύχονται, ζουν πνευματικά, το παιδάκι θα γεννηθεί αγιασμένο. Και στη συνέχεια, αν το βοηθήσουν πνευματικά, θα γίνει αγιασμένος άνθρωπος και θα βοηθάει την κοινωνία.
Οι μητέρες, όταν γεννηθεί το παιδί, πρέπει να το θηλάσει, όσο πιο πολύ μπορεί, αφού το μητρικό γάλα, δίνει υγεία στα παιδιά. Όταν όμως οι μητέρες δεν θηλάζουν τα παιδιά, δημιουργούνται ανωμαλίες στον οργανισμό τους, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαστεκτομές. Η μάνα που τεμπελιάζει και δεν θηλάζει το παιδί, μεταδίδει τεμπελιά και στο παιδί της. Δεν θηλάζουν οι μάνες τα παιδιά, οπότε τα παιδιά μεγαλώνουν απαρηγόρητα, διότι θηλάζοντας το παιδί, θηλάζει αγάπη, στοργή, παρηγοριά, ασφάλεια και αποκτά έτσι δυνατό χαρακτήρα. Διαφορετικά ποιός θα τους δώσει στοργή και αγάπη; Το κουτί με το γάλα της αγελάδας; Θηλάζουν από το «παγωμένο» μπουκάλι και παγώνει η καρδιά τους. Ύστερα, όταν μεγαλώσουν, ζητούν παρηγοριά στο μπουκάλι, στις ταβέρνες. Πίνουν, για να ξεχάσουν το άγχος και γίνονται αλκοολικοί. Αν δεν πάρουν στοργή τα παιδιά, δεν θα έχουν να δώσουν στοργή και πάει σχοινί - κορδόνι.
Για την σωστή Χριστιανική αγωγή - ανατροφή χρειάζονται:

α) λίγα λόγια
β) πολύ παράδειγμα και
γ) ακόμα περισσότερη προσευχή.
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 146 αποτελέσματα