Περί...

Loading...
Περί Αγίου Πνεύματος
Κοινοποίηση
Όπου η ελεύθερη βούληση είναι έτοιμη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, (για να δοθεί η χάρη του Αγίου Πνεύματος). Γιατί αυτός που προσκαλεί (ο Θεός) είναι φιλάνθρωπος· ο υπηρέτης έτοιμος, η χάρη πλούσια. Αρκεί να υπάρχει μέσα μας η προθυμία και δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο.
Όλων των λαών η ψυχή αισθανόταν πως υπάρχει ο Θεός, αν και δεν ήξεραν να λατρεύουν τον αληθινό Θεό. Το Άγιο Πνεύμα όμως δίδαξε πρώτα τους προφήτες, έπειτα τους αποστόλους, ύστερα τους αγίους πατέρες και επισκόπους μας, κι έτσι έφτασε ως εμάς η αληθινή πίστη. Εμείς γνωρίσαμε τον Κύριο με το Άγιο Πνεύμα. Και όταν Τον γνωρίσαμε, τότε στερεώθηκε σ’ Αυτόν η ψυχή μας.
Πνευματική ζωή δεν σημαίνει καλή συμπεριφορά, αλλά παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του ανθρώπου.
Εάν δεν νιώσουμε ότι όλοι οι αδελφοί είναι δικοί μας και ότι κι εμείς είμαστε δικοί τους,
ποτέ δεν θα κατοικήσει το Άγιον Πνεύμα στην καρδιά μας.

Τη στάση μας απέναντί τους δεν πρέπει να τη ρυθμίζει η πνευματική τους ποιότης.
Παράδειγμά μας έχουμε τον ίδιο τον Κύριο.

Μας αγαπά και φροντίζει για όλους μας το ίδιο,
χωρίς να επηρεάζεται από την πνευματική μας κατάσταση.

Τον αμαρτωλό τον αγαπά το ίδιο με τον άγιο…
Κατά την επίσκεψη της Θείας Χάριτος, σκιρτά η καρδιά.

Μια φορά προσευχόμουν επί 14 ώρες και αντί να κουράζομαι, είχα μία αγαλλίαση, μία χαρά!

Σε μια στιγμή σκέφτηκα, αφού είμαι σε τέτοια ηλικία, μου λείπουν και δύο πλευρά, να πάω να βάλω την ζώνη μου, να δεθώ με σχοινί από το ταβάνι και αν είχα και δύο διχαλωτά ξύλα να στηρίζομαι στις μασχάλες, θα μπορούσα να συνεχίσω και να το δώσω όσο πάει.

Αυτό ήταν! Μόλις έκανα τον λογισμό αυτό, σωριάστηκα κάτω και βγήκε τότε όλη η κούραση. Ένα τέταρτο έμεινα ακίνητος κάτω. Σαν να μου έλεγε ο Θεός, ότι η Χάρις Μου είναι που σε κρατάει και όχι η ζώνη.

Και να πεις, ότι ο λογισμός ήταν αμαρτωλός ή είχε εγωισμό; Σκέφτηκα: Αφού είμαι σ' αυτήν την κατάσταση σωματικά, ας προσέξω. Πόσο μάλλον ένας υπερήφανος λογισμός θα έδιωχνε τελείως τη Χάρη. Πόση λεπτή είναι η πνευματική ζωή και πόση προσοχή χρειάζεται...

Μια άλλη φορά προσευχόμουν όρθιος για πολλές ώρες. Όχι μόνο δεν αισθανόμουν κούραση, αλλά απερίγραπτη χαρά τόσο, που δεν ήθελα να διακόψω την προσευχή. Για να μπορέσω να συνεχίσω όσο το δυνατόν περισσότερο, πήγα να ζωσθώ μια χοντρή ζώνη. Δεν μπόρεσα όμως να την πάρω και σωριάστηκα κάτω τελείως, σαν κουβάρι.

Με κρατούσε τόση ώρα ο Θεός και μόλις πήγα να προσθέσω δήθεν την ανθρώπινή μου δύναμη και φροντίδα, πήρε τη δύναμή Του, για να μου δείξει, τι αξία έχει η δική μου προσπάθεια...
Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσουμε τη Χάρη; Κάνοντας εκείνα που είναι αρεστά στον Θεό και υπακούοντας σ' Αυτόν σε όλα. Δεν δίνει ο Κύριος τη Χάρη Του τόσο εύκολα, όταν παρακαλείται από άλλους, όσο όταν παρακαλείται από εμάς τους ίδιους.
Τίποτε δεν διατηρεί και δεν ανάβει περισσότερο την φωτιά του Αγίου Πνεύματος, όσο το λάδι της ελεημοσύνης, όταν χύνεται άφθονο.
Το Πνεύμα το Άγιο, το σβήνει ο ακάθαρτος βίος. Το φως του λυχναριού, αν ρίξεις νερό και χώμα σβήνει. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση του Αγίου Πνεύματος. Αν ασχολείσαι με γήινα πράγματα και λασπώδη, σβήνει το Άγιο Πνεύμα. Εκείνοι που είναι έρημοι από την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, είναι ασθενέστεροι όλων.
Είναι αδύνατον στον άνθρωπο να κατορθώσει να επικοινωνήσει με τον 50 Θεό, χωρίς την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος, αλλά πρέπει με την παρουσία της και την συναρωγή της στους αγίους αγώνες να προσέλθουμε και να κλίνουμε τα γόνατα και να παρακαλέσουμε και να προσευχηθούμε.
Η δύναμη των δικαίων δεν βρίσκεται στην ποσότητα του αριθμού. Βρίσκεται στη Χάρη και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Οι Απόστολοι ήταν μόνο δώδεκα. Κοίτα πόση μικρή η ζύμη! Όλος ο κόσμος από την άλλη μεριά, ζούσε στην απιστία. Κοίτα πόσο μεγάλο το φύραμα (πλατειά μάζα). Και όμως οι λίγοι έφεραν στην πίστη ολόκληρη την οικουμένη.
Όπως ο άνεμος που πέφτει σε πανί χαλαρωμένο, δεν μπορεί να ενεργήσει, έτσι και το Άγιο Πνεύμα δεν ανέχεται να παραμένει σε αποχαυνωμένη ψυχή, αλλά χρειάζεται θερμή διάθεση και μεγάλη ενεργητικότητα.
Γιατί το Πνεύμα το Άγιο, φάνηκε σαν περιστέρι (στην Βάπτιση του Χριστού); Το περιστέρι είναι ήμερο ζώο και καθαρό. Εξάλλου μας θυμίζει και μια παλαιά ιστορία. Όταν όλη η οικουμένη βρισκόταν στο ναυάγιο του κατακλυσμού του Νώε και κινδύνευσε με αφανισμό το ανθρώπινο γένος, εμφανίστηκε το περιστέρι και έκανε φανερή τη λήξη της θεομηνίας. Κρατούσε στο ράμφος κλαδί ελιάς και έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της κοινής γαλήνης στη γη. Αυτά όλα αποτελούσαν προτύπωση των μελλόντων. Στον Ιορδάνη ποταμό εμφανίζεται το περιστέρι, όχι κρατώντας κλαδί ελιάς, αλλά δείχνοντας τον Ελευθερωτή μας από όλα τα δεινά και φανερώνοντας τις αγαθές ελπίδες. Ο Χριστός, δεν βγάζει από την κιβωτό έναν άνθρωπο, αλλά οδηγεί ολόκληρη την οικουμένη στον Ουρανό. Δεν έχει κλαδί ελιάς, αλλά χαρίζει την υιοθεσία σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.
Στην Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε με την μορφή των πύρινων γλωσσών, για να μας θυμίσει μια παλιά ιστορία. Επειδή δηλ. στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι παραλογίστηκαν και θέλησαν να χτίσουν τον πύργο του Βαβέλ, που να φτάνει έως τον ουρανό και με τη σύγχυση των γλωσσών, διέλυσε ο Θεός την κακή απόφασή τους, γι' αυτό και τώρα με τη μορφή των πυρίνων γλωσσών, πετά σ' αυτούς το Άγιο Πνεύμα, για να ενώσει την οικουμένη.
Η Θεία Χάρη όταν πέσει στη ψυχή, γίνεται τροφή σ' εκείνον που πεινά για τον Χριστό, γλυκύτατο νερό, σε εκείνον που διψά, ένδυμα σ' εκείνον που κρυώνει, ανάπαυση στον κοπιάζοντα, πληροφορία σ' εκείνον που προσεύχεται και σε εκείνον που πενθεί γίνεται παρηγοριά.
Ό,τι είναι το σπίτι για τον αέρα, έτσι είναι και ο νους για τη Θεία Χάρη. Όσο βγάζεις υλικά πράγματα μέσα από το σπίτι, τόσο έρχεται ο αέρας. Και όσο βάζεις πράγματα μέσα στο σπίτι, τόσο φεύγει ο αέρας.
Κάθε βαπτισμένος Ορθόδοξος, έλαβε μυστικά όλη τη Χάρη, την ενέργεια Της οποίας αισθάνεται κάποιος στο εξής, ανάλογα με την εργασία που κάνει στις εντολές του Κυρίου. Και μυστικά η Χάρη δεν παύει να μας βοηθάει, από εμάς όμως εξαρτάται να πράττουμε το αγαθό, κατά δύναμη.
Όπως η βροχή που πέφτει στη γη, δίνει στα φυτά την ανάλογη με αυτά ποιότητα, γλυκιά στα γλυκά, στυφή στα πιο στυφά, έτσι και η Χάρη που πέφτει στις καρδιές των πιστών χαρίζει στις αρετές τις αρμόζουσες και πρέπουσες ενέργειες.
Για να αποκτήσει κάποιος τη Θεία Χάρη, πρέπει να κόψει τις επιθυμίες του (ακόμα και τις μη αμαρτωλές) και το θέλημά του. Τότε ταπεινώνεται ο άνθρωπος και όταν ταπεινωθεί, έρχεται μετά η Θεία Χάρη. Για να κατοικήσει στον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα, χρειάζεται πολλή αυταπάρνηση, πολύ φιλότιμο, ταπείνωση, αρχοντιά, θυσία. Η πνευματική ζωή δεν είναι απόλαυση. Ο Χριστός έχει τοποθετήσει την μπρίζα, αλλά τα δικά μας καλώδια είναι σκουριασμένα και δεν δέχονται τη Θεία Χάρη. Να ξεσκουριάσουμε τα καλώδια να αγωνιστούμε να γνωρίσουμε τον εαυτόν μας, να κόψουμε τα πάθη, να αποκτήσουμε τις αρετές και έτσι θα μας επισκεφτεί η Χάρη του Θεού. Δεν δίνει τη Χάρη Του ο Θεός σε λανθασμένη κατάσταση. Γιατί άμα την έδινε, θα ήταν σαν να βοηθούσε τον διάβολο. Πέταξε τον εαυτόν σου, μην τον υπολογίζεις και η Χάρις του Θεού θα κατοικήσει μέσα σου.
Ο Θεός δίνει σιγά - σιγά την Χάρη Του, για να βοηθιέται ο άνθρωπος, γιατί αν νοιώσει στην αρχή την Χάρη του Θεού, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Αν όμως δεν καταλάβει, ότι και αυτό το λίγο προέρχεται από τον Θεό και του μπει ο λογισμός, ότι κάτι είναι, τότε ο Θεός του το αφαιρεί, έως ότου καταλάβει, ότι δεν ήταν δικό του, αλλά του Θεού. Όταν έρχεται η Χάρη στον άνθρωπο, λειώνει ολόκληρος. Τα οστά είναι σαν να μαλακώνουν και να λυγίζουν και ο νους απορροφημένος από τη Χάρη, δεν αισθάνεται καθόλου, το τι γίνεται τριγύρω του...!!!
Όταν ο άνθρωπος έχει Χάρη Θεού, δεν φοβάται τίποτε, αφού ο ίδιος ο Χριστός μας έδωσε εξουσία. Και φαρμάκι (δηλητήριο) να πιεί, δεν τον βλάπτει, να πατήσει πάνω σε φίδια και σκορπιούς, δεν θα τον βλάψουν.
Ο άνθρωπος, όταν εγκαταλείπεται από την Χάρη, γίνεται χειρότερος από τον διάβολο. Γιατί μερικά πράγματα ο διάβολος δεν τα κάνει, αλλά βάζει ανθρώπους να τα κάνουν. Δεν κάνει λ.χ. εγκλήματα, αλλά βάζει τον άνθρωπο να κάνει εγκλήματα. Έτσι δαιμονίζονται μετά οι άνθρωποι...
Το οινόπνευμα, αν το αφήσουμε ανοιχτό το μπουκάλι, χάνει όλη την σπιρτάδα του. Ούτε τα μικρόβια σκοτώνει, ούτε φλόγα μπορεί να βγάλει, αν το ανάψεις. Και αν το βάλεις στο καμινέτο, θα χαλάσει και το φιτίλι. Έτσι και ο άνθρωπος, αν δεν προσέξει, διώχνει την Θεία Χάρη και γίνεται σαν το οινόπνευμα που έχασε την σπιρτάδα του. Δεν μπορεί να καυτηριάσει τον διάβολο...
Γνωρίζω έναν απλό και ταπεινό άνθρωπο, που ζει με μετάνοια. Εργάζεται σε εργοστάσιο και μπορεί και ζει επί 40 μέρες μόνο με τσάΐ. Αυτά κάνει η 52 Χάρη του Θεού: Δίνει υπερφυσικές δυνάμεις στον άνθρωπο...
Όσο περισσότερο κοπιάζεις, τόσο περισσότερη χαρά και περισσότερη Χάρη θα πάρεις από τον Θεό. Όποιος έχει Χάρη Θεού θα του δοθεί και άλλη και όποιος έχει λίγη και Την περιφρονεί, θα του αφαιρεθεί και αυτή. Η Χάρη του Θεού δεν υπάρχει στους σημερινούς ανθρώπους, γιατί πετάνε και Την λίγη που είχανε. Και όταν φύγει η Χάρη, ορμούν όλοι οι δαίμονες μέσα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι άχρηστος, άμα λείψει απ' αυτόν, η Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Η Θεία Χάρη στέλνει τα χαρίσματα σαν αμοιβή σ' όσους έχουν καθαριστεί από τα πάθη. Τους επισκέπτεται χωρίς θόρυβο και σε ώρα που δεν γνωρίζουν. Η Χάρη δεν έρχεται σ' αυτόν που είναι υποδουλωμένος στην αμαρτία, αφού καμιά κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ φωτός και σκότους. Το πνεύμα της Χάριτος, προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο, πρέπει να τον βρει καθαρό, για να αναπαυθεί σ' αυτόν, γιατί δεν πρόκειται για την απλή απαλλαγή από τη δουλεία του διαβόλου, αλλά για το συμβιβασμό και τη συμφιλίωση με τον Θεό. Πρόκειται για την υιοθεσία από τον επουράνιο Πατέρα, για τη συναρίθμησή του με τους Αγγέλους και τους Αγίους, για τη θέωσή του.
Το Άγιο Πνεύμα είναι η πηγή του αγιασμού. Στο Άγιο Πνεύμα οφείλεται η πρόγνωση των μελλόντων, η κατανόηση των μυστηρίων, η διανομή των χαρισμάτων, η ατελείωτη ευφροσύνη, η ομοίωση προς τον Θεό και το ανώτερο από όσα μπορεί κανείς να επιθυμήσει, το να γίνει Θεός. Με το Άγιο Πνεύμα οι αδύνατοι γίνονται ισχυροί, οι φτωχοί γίνονται πλούσιοι και οι αγράμματοι σοφότεροι από τους σοφούς.
Το Άγιο Πνεύμα αναπαύεται στις ψυχές, όπως το περιστέρι στην φωλιά του. Θερμαίνει τις καλές επιθυμίες μέσα στην ψυχή, όπως η περιστερά τα μικρά της. Είναι αδύνατον να κατοικήσει σε εμάς η Θεία Χάρη, εάν προηγουμένως δεν αποδιώξουμε από την ψυχή μας τα πάθη που μας κατέλαβαν προτύτερα.
Διαβεβαιώνω ότι αυτός που αρνείται το Άγιο Πνεύμα, η πίστη του στον Πατέρα και τον Υιό θα πάει χαμένη, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει και το Άγιο Πνεύμα, μιας και ''δεν μπορεί κανείς να πει ''Κύριο'' τον Ιησού, παρά μόνο μέσω του Αγίου Πνεύματος''. (Α' Κορ. 12,3)
Ο καθένας από εμάς, ανάλογα με την πίστη του, έχει και τις εκδηλώσεις της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος. Ώστε ο καθένας, είναι ταμίας της Χάρης για τον εαυτό του. Και ποτέ, δεν θα φθονήσει (αν σκέφτεται σωστά), άλλον που προοδεύει στα χαρίσματα, αφού από αυτόν εξαρτάται η διάθεση που δέχεται τα Θεϊκά αγαθά.
Εάν το Άγιο Πνεύμα ονομάζεται και είναι ''ειρήνη ψυχής'', ενώ η οργή ''ταραχή καρδιάς'', τότε οπωσδήποτε, τίποτε άλλο δεν εμποδίζει την παρουσία Του μέσα μας, όσο ο θυμός.
Υπάρχουν μερικές ''αδυναμίες'', που αποτελούν φράγματα και παρεμποδίζουν την έλευση της Θείας Χάριτος. Και αυτά είναι:

α) η αμέλεια για την μετάνοιά μας
β) η ραθυμία για πνευματικό αγώνα. Όχι γιατί ο Θεός χρειάζεται τους κόπους του μετανοούντος ανθρώπου, αλλά για να μην λάβει ο άνθρωπος την Χάρη του Θεού χωρίς κόπο και την καταφρονήσει όπως παλαιότερα
γ) η υπερηφάνεια και
δ) η ασπλαχνία προς τον συνάνθρωπο. Αυτή σβήνει τον φωτισμό της ψυχής. Γιατί εκείνος που θα βρει τη σωτηρία του με την ευσπλαχνία του προς τους αδελφούς του, πάλι με το δικό του έλεος προς τους αδελφούς του, θα μπορέσει να φανεί άξιος της χάριτος του Θεού και να πετύχει την σωτηρία του.
/
4

Βλέπετε 1 - 33 από τα 129 αποτελέσματα