Περί...

Loading...
Περί Αγίων Και Αγιότητος
Κοινοποίηση
Οι άγιοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας. Γι’ αυτό να μελετάμε τους βίους των αγίων, καλά και συχνά. Να αγαπάμε τους αγίους. Να τους τιμάμε. Να τους μιμούμαστε. Να ζητάμε τη βοήθεια και τις πρεσβείες τους. Να πιάσουμε φιλία μαζί τους. Να μας συνδράμουν, να μας βοηθήσουν στην ανημποριά μας, στις δυσκολίες μας. Να μη μας αφήσουν να απογοητευτούμε, να απελπιστούμε από τις αδυναμίες μας. Είχαν κι εκείνοι πολλές δυσκολίες. Δεν αποθαρρύνθηκαν. Δεν το ‘βαλαν κάτω ποτέ.
Οἱ ἀγράμματοι ποιητὲς τῶν βουνῶν, μέσα στὰ τραγούδια ποὺ κάνανε, καὶ ποὺ δὲ θὰ τὰ φτάξει ποτὲ κανένας γραμματιζούμενος, μιλᾶνε κάθε τόσο γιά τὴ Θρησκεία μας, γιὰ τὸ Χριστό, γιὰ τὴν Παναγιά, γιὰ τοὺς δώδεκα Ἀποστόλους, γιὰ τοὺς ἁγίους. Πολλὲς παροιμίες καὶ ρητὰ καὶ λόγια ποὺ λέγει ὁ λαός μας, εἶναι παρμένα ἀπὸ τὰ γράμματα τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ Ῥωμιοσύνη εἶναι ζυμωμένη μὲ τὴν ὀρθοδοξία, γι᾿ αὐτὸ Χριστιανὸς κ᾿ Ἕλληνας ἤτανε τὸ ἴδιο. Ἀπὸ τότε ποὺ γινήκανε χριστιανοὶ οἱ Ἕλληνες, πήρανε στὰ χέρια τους τὴ σημαία τοῦ Χριστοῦ καὶ τὴν κάνανε σημαία δική τους: Πίστις καὶ Πατρίς! Ποτάμια ἑλληνικὸ αἷμα χυθήκανε γιὰ τὴν πίστη τοῦ Χριστοῦ, ἀπὸ τα χρόνια του Νέρωνα καὶ τοῦ Διοκλητιανοῦ, ἕως τὰ 1838, ποὺ μαρτύρησε ὁ ἅγιος Γεώργιος ὁ ἐξ Ἰωαννίνων.
Ποιὰ ἄλλη φυλὴ ὑπόφερε τόσα μαρτύρια γιὰ τὸ Χριστό; Αὐτὸ τὸ ἀκατάλυτο ἔθνος ποὺ ἔπρεπε νὰ πληθύνει καὶ νὰ καπλαντίσει τὸν κόσμο, ἀπόμεινε ὀλιγάνθρωπο γιατὶ ἀποδεκατίσθηκε ἐπὶ χίλια ὀχτακόσια χρόνια ἀπὸ φυλὲς χριστιανομάχες.
Ἁγιασμένη Ἑλλάδα! Εἶσαι ἁγιασμένη, γιατὶ εἶσαι βασανισμένη. Κι ἡ κάθε γιορτή σου μνημονεύει κ᾿ ἕνα μαρτύριό σου. Τὰ πάθη τοῦ Χριστοῦ τὰ ῾κανες δικά σου πάθη, τὰ μαρτύρια τῶν ἁγίων εἶναι τὰ δικά σου μαρτύρια.
Υπάρχει «Άγιος» για κάθε δυσκολία, όπως και για τα παιδιά μας να τα εμπιστευόμαστε σε ένα Άγιο που θα μας φωτίσει ο Θεός.
Οι Άγιοι δεν ήταν φτιαγμένοι απὸ άλλο υλικό. Ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς. Σε αυτό διέφεραν: στο ότι πήραν στα σοβαρά το ζήτημα της σωτηρίας τους.
Τί είμαι; Αγελάδα ή βουβάλι για να είμαι άπιστος; Άνθρωπος είμαι και είμαι πιστός! Υπάρχουν μεγάλοι αμαρτωλοί αλλά με τη νηστεία, την προσευχή και με τη Θεία Κοινωνία, οι μεγάλοι αμαρτωλοί έγιναν μεγάλοι Άγιοι.
Διαβάζεται τους βίους των αγίων. Εκεί θα βρείτε μεγάλη πίστη και συμβουλές περί προσευχής. Θα βρείτε την ιστορία και την αληθινή φιλοσοφία, κατανοητή για όλους. Και πάνω απ΄ όλα θα βρείτε μορφές ανθρώπων μέσω των οποίων εργάστηκε το Άγιο Πνεύμα.
Άγιοι είναι όλοι όσοι έχουν σωστή πίστη και ενάρετη ζωή. Ακόμη και αν δεν κάνουν θαύματα ή και αν δεν διώχνουν δαίμονες, είναι Άγιοι.
Τα «απότομα» προκαλούν επικίνδυνους κραδασμούς. Αν βρεθεί κανείς από ένα πολύ ζεστό δωμάτιο έξω σε παγωνιά, υπάρχει περίπτωση να κρυολογήσει ή να αρπάξει καμμιά πνευμονία. Και στον πνευματικό χώρο, οι απότομες αλλαγές είναι δύσκολες. Δεν μπορεί να γίνει κανείς μέσα σε μια στιγμή Άγιος. Όλα χρειάζονται χρόνο, κόπο, μέθοδο, αγωνία...
Αυτή είναι η συνήθεια των Αγίων: Εάν κάνουν κάτι κακό, το δημοσιεύουν και κάθε μέρα θρηνούν. Όταν όμως κάνουν κάτι γενναίο, το αποκρύπτουν και δεν μιλούν καθόλου γι' αυτό.
Ας έχουμε κοντά μας τους Αγίους και δεν πρόκειται να μας συμβεί τρικυμία ή και αν συμβεί, γρήγορα θα έρθει καλοκαιρία και γαλήνη και απαλλαγή από τους κινδύνους. Εκείνη η χήρα στην Παλαιά Διαθήκη, επειδή φιλοξένησε Άγιο (τον Προφήτη Ηλία), είδε το θαύμα. Καταργήθηκε ο θάνατος του παιδιού της και το ξαναείδε ζωντανό. Όπου πατούν πόδια Αγίων, κανένα λυπηρό δεν πρόκειται να συμβεί... Ας φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας τα λιοντάρια του πνεύματος (τους Αγίους) και τότε όλα τα θηρία θα τραπούν σε φυγή. Ο βρυχηθμός ενός λιονταριού δεν φυγαδεύει τα θηρία, όπως φυγαδεύουν τους δαίμονες οι προσευχές του Αγίου.
Φέρτε σε πόλεμο ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έναν Άγιο. Και θα δούμε ποιός θα νικήσει. Φυσικά ο Άγιος! Βγήκε τότε ο Ιησούς του Ναυή σε πόλεμο. Μόνος τα κατόρθωσε όλα, ώστε οι άλλοι σε τίποτα δεν ωφέλησαν. Ο πολύς όχλος αγαπητέ, όταν δεν εφαρμόζει το θέλημα του Θεού, καθόλου δεν διαφέρει από το μηδέν.
Στον κλέφτη εχθρός είναι το φως. Και στους ασεβείς, ανυπόφορος είναι ο Άγιος και μόνο που τον βλέπουν. Δεν αντέχουν στην λάμψη της ζωής του, όπως τα άρρωστα μάτια δεν αντέχουν στις ακτίνες του ηλίου. Σε πολλούς πονηρούς, όχι μόνο βαρύς είναι ο Άγιος βλεπόμενος, αλλά και ακουόμενος.
Όταν θέλουμε να παρακαλέσουμε έναν Άγιο για κάτι, πρώτα να κάνετε το σταυρό σας στο Όνομα της Αγίας Τριάδος. Μετά πείτε την προσευχή της Παναγίας ''Χαίρε, Κεχαριτωμένη Μαρία'' και ύστερα επικαλεστείτε τον Άγιο τρείς φορές. Για παράδειγμα: ''Άγιε Μεγαλομάρτυρα Γεώργιε, παρακάλεσε τον Θεό για εμάς!'' και ύστερα ζητήστε εκείνο που θέλετε, αλλά αυτό να είναι χρήσιμο για την ψυχή.
Οι Άγιοι είναι οι φίλοι και οι οδηγοί μας προς την σωτηρία, οι οποίοι προσεύχονται και μεσιτεύουν για εμάς.
Άγιος είναι εκείνος που με κάθε ακρίβεια έχει τηρήσει και εκπληρώσει τις εντολές του Κυρίου, έχει καθυποτάξει τα πάθη και έχει απαρνηθεί κάθε ηδονή.
Είναι χαρακτηριστικό της αγιότητας, να μην σκέφτεσαι κακό για τον πλησίον.
Είναι χαρακτηριστικό της αγιότητας, να βλέπει ακόμα και τους μεγαλύτερους εγκληματίες, λιγότερο κακούς, από όσο πράγματι είναι.

Γι' αυτό πολλοί Άγιοι άνθρωποι, ενώ δεν απατήθηκαν, από καμμιά φανερή αμαρτία, απατήθηκαν όμως από την πολλή τους αγάπη, από την εμπιστοσύνη τους στον πλησίον.
Ευλογημένο το βρέφος, στο οποίο δίνουν όνομα Αγίου, όχι από συνήθεια, αλλά από αγάπη και πίστη προς τον τιμώμενο Άγιο.
Για τον άνθρωπο της υπακοής, οι προσβολές, οι τιμωρίες, οι περιφρονήσεις είναι δώρα του Θεού και Χάρις ουράνια. Οι Άγιοι με τις θλίψεις δημιουργούνται.
Να κάνεις φίλους σου, όλους τους Αγίους και περισσότερο την Παναγία. Όλοι οι Άγιοι ακούνε τους ανθρώπους, ό,τι και να τους ζητήσουν, αρκεί οι άνθρωποι να αγαπούν το Θεό και να φυλάγουν τις εντολές Του και εκείνο που ζητούν, να είναι για το καλό της ψυχής τους.
Δεν μπορεί να συλλάβει η σκέψη μας, τι κάνουν οι Άγιοι για μας που ζούμε εδώ, στην κοιλάδα του κλαυθμώνος. Τί δεήσεις και τί προσευχές κάνουν οί Άγιοι για μας εδώ! Διότι περπάτησαν εδώ που περπατάμε και εμείς και συνάντησαν δυσκολίες, πειρασμούς και εμπόδια, που κι εμείς συναντάμε. Να καταφεύγουμε πάντα στους Αγίους και να ζητάμε έλεος, τις προσευχές και τις ικεσίες τους. Είδατε οι φίλαθλοι με πόσο πάθος παρακολουθούν τους δικούς τους αθλητές που αγωνίζονται στο στάδιο; Λοιπόν, σκεφτόμαστε και εμείς ότι πάνω από τον Ουρανό παρακολουθούν οι Άγιοι τον αγώνα μας εδώ στη γη και προσεύχονται; Και πόση χαρά δοκιμάζουν όταν νικάμε...
Άνθρωπος που επαινεί τον πλησίον του και κατακρίνει τον εαυτό του, φθάνει σε μέτρα αγιότητος.
Θέλετε να αγιάσετε; Σου λέει κάτι ο Γέροντας σου. ''Να είναι ευλογημένο'', να του λέτε. Μην κάνεις διάκριση, αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει, αυτό που σου είπε, ο Γέροντας ή ο αδελφό σου. Από πείρα φαρμακερή σας λέω, μόνο το ''Να 'ναι ευλογημένο'', κάνοντας υπακοή, θα σας αγιάσει και θα σας σώσει.
Να ξέρετε ότι αοράτως πολλοί Άγιοι κατεβαίνουν και μας βοηθούν. Δεν επιτρέπει ο Θεός να τους δούμε για να μην υπερηφανευτούμε, αλλά καθημερινώς έχουμε πολλούς Αγίους κοντά μας.
Όταν είμαστε συγκεντρωμένοι στην ανάγνωση του βίου ενός Αγίου, λαμβάνουμε πολλή Χάρη από τον Άγιο και πρεσβεύει για εμάς. Η ανάγνωση έχει την Χάρη του Θεού και όταν ακούμε με προσοχή, η Χάρη του Θεού επιφοιτά στην ψυχή μας.
Άγιος επί γης είναι αυτός, που έχει μόνιμα μέσα του τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς δηλ. η Χάρη να πηγαινοέρχεται...
Όταν ο άνθρωπος πιστέψει και βιώσει πραγματικά, ότι ο Θεός παρακολουθεί όλες του τις σκέψεις και ότι ο εσωτερικός του κόσμος είναι διάφανος και γνωστός στον αόρατο κόσμο, τότε βρίσκεται στα όρια της αγιότητας.
Θέλεις να αγιάσεις; Καλλιέργησε καθημερινά την μονολόγιστη ευχή του Ιησού και μελέτα διαρκώς τις ευεργεσίες του Θεού.
Είναι βασική αντίληψη της Εκκλησίας μας, αλλά και εμπειρία καθημερινής ζωής, ότι κανείς δεν μπορεί να αγιάσει, αν δεν υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που να τον ερεθίζουν συνεχώς με τον τρόπο τους, με τις βρισιές τους, με τις παρατηρήσεις τους, με την τεμπελιά τους, με την κακία τους, με την συκοφαντία τους. Εάν δεν έχεις τέτοιους ανθρώπους, ή εάν σου φαίνεται κακό αυτό που σου κάνουν και δεν τους ευγνωμονείς αλλά αντιδράς, δεν υπάρχει σωτηρία για σένα, ούτε πνευματική πρόοδο, διότι αυτά ωριμάζουν τον άνθρωπο και τον ταπεινώνουν.
Το φωτοστέφανο των Αγίων δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η ανταύγεια του Ακτίστου Φωτός της Χάριτος, που λάμπει και χρυσαυγίζει μέσα τους.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 87 αποτελέσματα