Περί...

Loading...
Περί Αγίας Γραφής
Κοινοποίηση
Ο Λόγος του Θεού είναι τροφή για την ψυχή και το σώμα. Το καθήκον ενός χριστιανού είναι ότι δεν θα πάει να κοιμηθεί αν δεν διαβάσει ένα κεφάλαιο του Ευαγγελίου δύο κεφάλαια των Επιστολών, ξεκινώντας από τις Πράξεις των Αποστόλων και τελειώνοντας με την Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και μερικούς Ψαλμούς από το ψαλτήρι.. Και έτσι θα διαβάσουμε σταδιακά ολόκληρη τη Καινή Διαθήκη και το ψαλτήρι, που είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Πρέπει να φτιάξουμε τρεις σελιδοδείκτες και να τα διαβάζουμε με σειρά, και όταν τα διαβάσουμε όλα, πάλι από την αρχή, σε όλη την διάρκεια τη ζωής μας.
Ερεύνησε τις Γραφές και θα βρεις τις εντολές και όσα λένε εφάρμοσέ τα και θα απαλλαγείς από τα πάθη.
Κάθισε αδελφέ σε στιγμές αθυμίας, αν μπορείς μόνος σου στο δωμάτιό σου. Άνοιξε την Καινή Διαθήκη και διάβασε το κομμάτι, που τυχαία θα πέσει στα μάτια σου. Πολλές φορές μια τέτοια τακτική έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορεί το κομμάτι, που τυχαία θα πέσει στα μάτια σου, να δίδει απάντηση στο πρόβλημα της στιγμής σου και να βρεις αμέσως το φάρμακο της αθυμίας σου.
Οι παρερμηνείες και οι πλάνες προέρχονται, από το ότι οι περισσότεροι βιάζονται να εισχωρήσουν στα νοήματα της Αγίας Γραφής, χωρίς καθόλου να φροντίσουν πιο πριν, να έχουν καθαρίσει την καρδιά τους.
Το Ευαγγέλιο διαβάζεται σωστά μόνο από τον καθαρό νου και όπως είπε κάποιος Όσιος, κατανοείται ανάλογα με την προθυμία και την εργασία των εντολών. Ωστόσο, η ακριβής και τέλεια γνώση του Ευαγγελίου δεν μπορεί ν' αποκτηθεί με τη δική μας προσπάθεια· είναι χάρισμα του Χριστού.
Μέχρι το τέλος της ζωής σου, μην πάψεις να μελετάς το Ευαγγέλιο! Μην σκεφτείς ποτέ, ότι σου είναι γνωστό, έστω και αν το ξέρεις απ' έξω... Αν όμως δεν μελετάς το Ευαγγέλιο και δεν εφαρμόζεις τις Ευαγγελικές εντολές, θα βαδίζεις στο δρόμο της αυταπάτης και της ψυχικής συγχύσεως.
Στην αρχή της πνευματικής σου πορείας, να μελετάς περισσότερο τα έργα των Πατέρων και όταν εκείνοι σε διδάξουν τον τρόπο της ορθής Ευαγγελικής μελέτης, τότε πια κατεξοχήν, να διαβάζεις το Ευαγγέλιο. Όσοι με αφροσύνη και αλαζονεία απορρίπτουν τους Αγίους Πατέρες, προσεγγίζοντας άμεσα, με τυφλή θρασύτητα, αφώτιστο νου και ακάθαρτη καρδιά το Ευαγγέλιο, απορρίπτονται απ' αυτό και πέφτουν σε πλάνη. Το Ευαγγέλιο αφήνει μόνο τους ταπεινούς να το προσεγγίσουν...
Ο λόγος του Θεού είναι ένας καθρέφτης, όπου καθρεφτίζεται η ψυχή μας. Όπως ο άνθρωπος όταν κοιτάζεται σε ένα καθρέφτη, βλέπει κάθε ελάττωμα ή κηλίδα στο πρόσωπο ή τα ρούχα του, έτσι και η ψυχή, όταν διαβάζει το λόγο του Θεού και διερευνά τις εντολές Του, βλέπει αν είναι καθαρή ή ακάθαρτη.
Θα πρέπει να διαβάζει κανείς όρθιος την Καινή Διαθήκη και το Ψαλτήρι. Αυτό βοηθάει στο να φωτίζεται το λογικό και να πραγματοποιείται μια ουράνια μεταβολή.
Πολλά χωρία της Αγίας Γραφής δεν τα παίρνουμε με την έννοια που τους ταιριάζει. Και όλα αυτά, επειδή δεν ζητάμε τη Χάρη του Θεού και δεν της επιτρέπουμε, εξαιτίας της υπερηφανείας μας, να εισχωρήσει στις ψυχές μας και δεν έχουμε τον πραγματικό φωτισμό, που στέλνει ο Θεός σ' όλες τις ψυχές, που πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη Του.
Τι εξαίσια λόγια εμπεριέχονται στο Ευαγγέλιο... Όποιο άλλο βιβλίο και να πιάσεις στα χέρια σου, ακόμα και του καλύτερου συγγραφέα, αν το διαβάσεις και το ξαναδιαβάσεις, μπορεί να το βαρεθείς. Ενώ το Ευαγγέλιο, όσο περισσότερο το διαβάζεις, τόσο μεγαλύτερη ανακούφιση αισθάνεσαι, μαζί με κάθε είδους καλά αισθήματα.
Για να κατανοήσεις τα Ιερά Κείμενα χρειάζεται ταπείνωση και προσευχή. Να διαβάζετε καθημερινά, ένα κεφάλαιο από τα Ευαγγέλια.
Συνιστώ να διαβάζεις συχνότερα και επί μακρόν το Ευαγγέλιο, ιδίως αυτό του Ιωάννη. Να το διαβάζεις, έτσι ώστε να το ακούν τα αυτιά σου. Είτε καταλαβαίνεις, είτε όχι, εσύ διάβαζε. Ο ευλογημένος λόγος του Ευαγγελίου, θα έχει την δύναμη να διώξει την θλίψη και την μελαγχολία και να σε ηρεμήσει. Διάβαζε το μόνο όσο γίνεται συχνότερα και για όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα.
Η κατανόηση της Αγίας Γραφής εξαρτάται από τον βαθμό καθαρότητας της καρδιάς μας και από την ταπεινοφροσύνη μας. Αυτό το βάθος είναι δυσθεώρητο και άπειρο. Αν μελετάς μόνο την Αγία Γραφή και δεν διαβάζεις τους Πατέρες της Εκκλησίας, τότε δεν θα μάθεις τον τρόπο ζωής τους, πως διεξάγουν τον πνευματικό πόλεμο. Θα πιστέψεις πως μπορείς μόνος σου να τα βγάλεις πέρα και δεν θα ταπεινωθείς.
Η Αγία Γραφή είναι το σύνταγμα του κόσμου. Όσοι περιφρονούν τη Βίβλο, περιφρονούν τη ζωή τους.
Η ανάγνωση του Ψαλτηρίου δαμάζει τα πάθη και η ανάγνωση του Ευαγγελίου κατακαίει τα ζιζάνια των αμαρτιών μας, γιατί ο λόγος του Θεού είναι "πυρ καταναλίσκον". Κάποτε επί 40 μέρες διάβαζα το Ευαγγέλιο, χάρη της σωτηρίας κάποιας ψυχής, που με είχε κάποτε ευεργετήσει. Και τι βλέπω στον ύπνο μου!... Σε ένα χωράφι γεμάτο ζιζάνια, πέφτει φωτιά από τον ουρανό και τα κατακαίει, ώστε το χωράφι να παρουσιαστεί καθαρό. Δεν μπορούσα να καταλάβω την σημασία του οράματος, οπότε ακούω την φωνή: "Τα ζιζάνια που σκέπαζαν το χωράφι είναι οι αμαρτίες της ψυχής, για την οποία παρακαλούσες και η φωτιά που τα έκαψε, είναι ο λόγος του Θεού, που για χάρη της μελετούσες".
Μερικές φορές σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι, γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να διαβάζουν την Αγία Γραφή ή ακόμα και ιερά - πνευματικά βιβλία; Η απάντηση, προφανώς, είναι στα λόγια του Ιησού Χριστού: ''Το φως ήρθε στον κόσμο, οι άνθρωποι όμως αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, γιατί οι πράξεις τους ήταν πονηρές. Κάθε άνθρωπος που πράττει έργα φαύλα, μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως, γιατί φοβάται μήπως αποκαλυφτούν τα έργα του και κριθούν'' (Ιωάν. 3,19-20).
Χωρίς το Ευαγγέλιο στα χέρια μας, δεν έχουμε οδηγό, δεν έχουμε πυξίδα, δεν έχουμε τίποτα και δεν μπορούμε να σωθούμε...
Σας συνιστώ με όλη μου την καρδιά, το Ευαγγέλιο να είναι η πρώτη σας μελέτη. Να εμβαθύνετε μέσα σε αυτό και θα βρείτε χρυσορυχείο χωρίς τέλος! Όσο θα ''σκάβεις'', τόσο και θα βρίσκεις θησαυρό, διότι ο Θεός δεν έχει τέλος, είναι άπειρος. Όταν το Ευαγγέλιο γίνει η ζωή μας, τότε ο ουρανός μας περιμένει...
Λοιπόν, θέλεις να σου πω και εμείς οι αγράμματοι, πώς διαβάζουμε την Αγία Γραφή; Αφού προσευχηθώ πέντε - έξι ώρες, κατόπιν διαβάζω Αγία Γραφή και κατά προτίμηση τετραυάγγελο. Σε διαβεβαιώνω ότι τόσο ανοίγει ο νους μου, τα καταλαβαίνω τόσο καθαρά, που από την πολλή συναίσθηση δεν αντέχω. Αφήνω το βιβλίο και κλαίω με συγκίνηση ώρα πολλή.
Το Ψαλτήρι καθημερινή μου τροφή το έχω. Να το αγαπάς πολύ και να το διαβάζεις. Έστω ένα ή δύο ψαλμούς την ημέρα. Και όταν έχεις λύπη, όταν έχεις πειρασμό, διάβαζε με προσοχή και αγάπη το Ψαλτήρι και θα νιώθεις μεταβολή μέσα σου.
Αν ξεκινούσα την ζωή μου τώρα, ένα θα πάσχιζα να κάνω: να αποστηθίσω το ψαλτήρι. Αυτή είναι η γονική μήτρα της νοεράς προσευχής. Αυτό είναι το εύφορο χώμα, όπου ευδοκιμεί ο σπόρος της ευχής. Αυτό μαστίζει τους δαίμονες. Όταν διάβαζα, στις αγρυπνίες μου, το ψαλτήρι, ερχόνταν ο δαίμονας, που μούγκριζε σαν αγριόχοιρος στο αυτί μου. Ειδικά, όταν έλεγα τον στίχο, «Αναστήτω ο Θεός...» και τον στίχο που λέει, «Εσύ είσαι Κύριος και Θεός μου». Λυσσούσε, με έπιανε από τον λαιμό, με έπνιγε. Μπέρδευε τα λόγια μου, για να μην το πώ. Τόσο πολύ καιγόταν...». Να έχουμε την αγία του ευχή και ο Θεός να δώσει μιμητές της ασκητικής και ηγιασμένης του ζωής.
Από όλα τα Ιερά που προσκυνούμε εμείς οι Ορθόδοξοι, αυτό που προηγείται είναι το Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο είναι ο γραπτός Χριστός, είναι ο ίδιος ο Χριστός ''τυπωμένος'' σε χαρτί!!! Το Ευαγγέλιο δεν είναι εγκυκλοπαίδεια, δεν είναι ένα φιλοσοφικό βιβλίο, που μεταδίδει γνώσεις, αλλά είναι ένα βιβλίο που μεταδίδει Φως. Μελετούμε το Ευαγγέλιο, όχι για να κάνουμε τους δασκάλους στους άλλους, αλλά για να τα εφαρμόσουμε. Τα λόγια του Ευαγγελίου είναι αποκαλύψεις, που έχουν σχέση με σωτηρία ψυχής, με φωτισμό, αγιασμό και θέωση ψυχής. Είναι λόγια που μας αποκαλύπτουν την Αυτοαλήθεια, τον ίδιο τον Χριστό. Ο Χριστός αυτοαποκαλύπτεται σε κάθε λέξη του Ευαγγελίου... και κάθε λέξη έχει άπειρες αποκαλύψεις, διότι ο Χριστός είναι άπειρος!!! Αυτός είναι ο λόγος, που το Ευαγγέλιο έχει άπειρο θεολογικό βάθος. Το Ευαγγέλιο, είναι η πιο μεγάλη αποκάλυψη του Θεού πάνω στη γη. Δεν μπορεί ο Χριστός να κάνει πιο μεγάλη αποκάλυψη, με το να μας μιλήσει μέσω του Ευαγγελίου. Είναι πλήρες το Ευαγγέλιο (δεν χρειάζονται προσθαφαιρέσεις), άσχετα αν εμείς το καταλαβαίνουμε ή όχι...
Ο ήλιος δεν είναι μόνο πηγή φωτισμού, αλλά είναι και πηγή τυφλώσεως. Έτσι και το Ευαγγέλιο δεν θα το διαβάσουμε, πριν βάλουμε τα μαύρα ''γυαλιά'' των Πατέρων. Γι' αυτό δεν ξεκινάμε κατευθείαν από την μελέτη της Αγίας Γραφής, αλλά από τους Πατέρες που Την ερμηνεύουν. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και να ερμηνεύσει το Ευαγγέλιο, εάν πρώτα δεν μελέτησε για να καταλάβει τους Αγίους Πατέρες. Γιατί το Ευαγγέλιο, άλλα γράφει και άλλα εννοεί και άμα ο άνθρωπος δεν είναι επισκιασμένος από τη Χάρη του Θεού, κινδυνεύει να πλανηθεί και να γίνει αιρετικός. Δεν θα καταλάβουμε ποτέ το Ευαγγέλιο, αν δεν καταλάβουμε το πνεύμα του Ευαγγελίου και όχι το γράμμα του. Το πνεύμα του Ευαγγελίου ερμηνεύεται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και όχι με τις διανοητικές μας ικανότητες. Γι' αυτό πριν μελετήσουμε την Αγία Γραφή, να προσευχόμαστε, ώστε να μας διευρύνει ο Κύριο τον νου μας με την Χάρη Του και να εννοήσουμε αυτό που θα μελετήσουμε.
Μελετάμε τα Ιερά Κείμενα, όχι για να αυξήσουμε τη γνώση μας, αλλά για να αυξηθεί και να εμβολιαστεί η ψυχή μας, περισσότερο με τη Χάρη. Με τη Χάρη αυτή παίρνουμε ''πληροφορία'', αλλά και εξοπλιζόμαστε στον πόλεμο, που μας κάνει ο διάβολος. Δεν καταλαβαίνουμε τα κείμενα αυτά, γιατί είμαστε πονηροί και εμπαθείς και μας λείπει η απλότητα στην ψυχή μας.
Ο Λόγος του Ευαγγελίου, ο Λόγος του Χριστού έχει άπειρο πλάτος αναπτύξεως!!! Κάθε λέξη του Ευαγγελίου, έχει άπειρες αποκαλύψεις, (από τον Ίδιο το Χριστό) διότι ο Χριστός είναι άπειρος!!! Αυτός είναι ο λόγος που το Ευαγγέλιο έχει άπειρο θεολογικό βάθος.
Δεν υπάρχει καμμία γραπτή προσευχή στην Ορθοδοξία, ανωτέρα, από τους ψαλμούς το Δαβίδ. Οι ψαλμοί του Δαβίδ περιέχουν συμπυκνωμένους τόνους Χάριτος και είναι μετά την ευχή στο όνομα του Χριστού και της Παναγίας, η πιο δυνατή προσευχή.
Είναι πολύ επικίνδυνο να παίρνουμε κατ' ευθείαν τα λόγια της Γραφής και να τα ερμηνεύουμε, χωρίς πρώτα να μελετήσουμε τα Πατερικά κείμενα. Όλες οι Χριστιανικές παραφυάδες, που ονομάζονται δήθεν Εκκλησίες, πιστεύουν στην Αγία Γραφή, αν και όλοι αυτοί διαφέρουν μεταξύ τους· δεν πρόκειται βέβαια να συμφωνήσουν ποτέ, διότι θέλησαν να ερμηνεύσουν κατ' ευθείαν την Γραφή και πλανέθηκαν. Η Γραφή έχει πολλαπλές ερμηνείες και γίνεται κατανοητή μόνο από εκείνους, που έχουν γυμνασμένα τα πνευματικά αισθητήρια.
Η Αγία Γραφή, αν και είναι αποκάλυψη, δεν μας ωφελεί σε τίποτε, αν απλώς την γνωρίζουμε και εάν πρώτα εμείς δεν γίνουμε τηρητές της Θείας αποκαλύψεως· στο πως δηλαδή ο άνθρωπος θα ρυθμίσει βιωματικά τον εαυτό του, ούτως ώστε, να αμοιφθεί ή να παιδευτεί, εάν δεν πετύχει.
Αυτή η κάθαρση, αυτός ο φωτισμός, τον οποίον θα πάρεις διαβάζοντας τη Θεία Γραφή, θα σου κρατήσει όλη την ημέρα και τη νύχτα.
Η Γραφή είναι μία και αιώνια και αληθινή. Δεν μπορούμε να παίρνουμε κομμάτια και να την χρησιμοποιούμε, όπως μας βολεύει. Έχουμε κάνει τον δικό μας Θεό. Κόβουμε και ράβουμε, ό,τι μας συμφέρει...
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο, ούτε στον Ουρανό, ούτε στη γη ωραιότερο από το Άγιο Ευαγγέλιο.
Είναι ο ίδιος ο Λόγος του Θεού, το Άγιο Ευαγγέλιο.
Τα ίδια τα λόγια, που είπε ο ίδιος ο Θεός, γράφτηκαν μέσα στο Ιερό Ευγγέλιο.
Βγήκαν από το στόμα του ίδιου του Θεού.
Δεν είναι ανθρώπινα λόγια, δεν τα είπαν άνθρωποι.
Η Αγία Γραφή είναι ένα πηγάδι από το οποίο ο σοφός άνθρωπος βγάζει νερό με τον κουβά. Παίρνει από τον κουβά με την κανάτα και από την κανάτα με το ποτήρι. Και έτσι με το μέτρο πίνει και δεν προσπαθεί να ρουφήξει με μια φορά ολόκληρο το πηγάδι, ή ολόκληρο τον κουβά.
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 155 αποτελέσματα