Περί...

Loading...
Περί Αγγέλων
Κοινοποίηση
Μου έλεγε ένας 25χρονος νέος:

- Ο νους μου, ήταν στις όμορφες γυναίκες. Από 10 ετών τις κοιτούσα πονηρότατα, διαπράττοντας οφθαλμοπορνεία. Δεν αμάρταινα σαρκικά μ' αυτές, απλά τις κοιτούσα πολύ πονηρά. Ήταν ένα πραγματικό βάσανο για μένα! Μια μέρα όμως, είδα έναν άγγελο για πολύ λίγο και έγινε άφαντος. Από τότε έπαψα να κοιτάζω τις όμορφες γυναίκες, γιατί δεν με απασχολεί πιά η ομορφιά τους!

Τον ρώτησα:

- Πώς εξηγείς, την αλλαγή σου;
- Ο νους μου θυμάται συνεχώς, εκείνο το αγγελικό κάλλος! Κανένας άνθρωπος δεν πλησιάζει την ομορφιά του αγγέλου που είδα! Η ομορφιά του ήταν ασύγκριτη, μπροστά στο κάλλος των όμορφων γυναικών!
Πόση δύναμη έχει ο Άγγελος! Βοηθάει ακόμη και με την σιωπή του! Κάποτε βρισκόμουν σε αδιέξοδο. Από την στενοχώρια αισθανόμουν να μου χτυπούν το κεφάλι με σμίλη, για να μου σπάσουν το κούτελο. Τα μάτια μου κόντευαν να βγουν έξω, ιδιαίτερα το δεξί. Πόνος ανυπόφορος! Έφερνα σβούρα, σπαρταρούσα από τον πόνο. Δεν ήξερα τί να κάνω... Έκανα προσευχή και ζητούσα από τον Θεό, να βρεθεί ένας τρόπος να βγω από το αδιέξοδο.

Και ξαφνικά, βλέπω στον δεξιό ώμο τον Φύλακα Άγγελό μου. Ήταν ίσα με δώδεκα χρονών παιδάκι. Είχε ένα όμορφο στρογγυλό προσωπάκι με στρογγυλά ματάκια. Ένα προσωπάκι! Φεγγοβολούσε! Και μόνο με την παρουσία του, μου έφυγε και ο πόνος και όλα· όχι από την χαρά, αλλά από την Θεία Χάρη. Η χαρά δεν διώχνει τον πόνο, έχεις τον πόνο και χαίρεσαι συγχρόνως, ενώ η Θεία Χάρις!... Μεγάλη υπόθεση! Δεν περιγράφεται!

«Αν είναι έτσι, είπα, όχι με σμίλη, αλλά με βαριοπούλα ας με χτυπούν στο κεφάλι!». Άξιζε να μου σπάσουν το κεφάλι, και μόνο γι' αυτό. Μετά βρέθηκε και η λύση, που ανθρωπίνως δεν υπήρχε.
Ο φύλακας Άγγελος μας είναι δίπλα μας και βλέπει δυστυχώς όλες τις αμαρτίες μας, εκτός αυτής της αρσενοκοιτίας (ομοφυλοφιλία).
Εκεί στρέφει το πρόσωπο του και δεν βλέπει.
Αν όλοι οι έρωτες της γης μαζευόντουσαν και έμπαιναν σε μια ζυγαριά, δεν θα ήταν τίποτα μπροστά στον Θεϊκό έρωτα που έχει ο άγγελος, που σας χάρισε ο Πατέρας Μου για να φυλάει τη ψυχή σας.
Μόνο που εσείς δεν την χρησιμοποιείτε.
Έχουν τέτοια δύναμη οι άγγελοι, που μπορούν να αλλάξουν αυτά που έχουν καθοριστεί για εσάς.
Όπως κάθε βαπτισμένος έχει φύλακα άγγελο, που τον προστατεύει, έτσι και στο σύμπαν π.χ. στους λαούς, στους αστέρες, στους πλανήτες, υπάρχουν φύλακες άγγελοι, που το προστατεύουν, διαφορετικά αν δεν υπήρχαν αυτοί, οι δαίμονες θα το κατασπάραζαν.
Τώρα αν κάποια φορά συμβαίνουν καταστροφές, συμβαίνουν κατά παραχώρηση Κυρίου, επειδή αυξήθηκε η αμαρτία των ανθρώπων.
Οι άγγελοι δεν έχουν φτερά όπως νομίζουν πολλοί, αλλά έχουν ενεργειακές ασπίδες προστασίας από την τριβή, οι οποίες τους κάνουν να φαίνονται ότι έχουν φτερά.
Πετούν με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες!
Οι πνευματικές ταχύτητες δεν έχουν καμμία σχέση με τις γνωστές σε εμάς γήινες ταχύτητες.
Ο άγγελος φύλακας μας, είναι ο πλησιέστερος φίλος μας, είναι ο πιο ισχυρός βοηθός μας στη γη.
Έχει το διακόνημα να μας φωτίζει, να μας βομβαρδίζει με αγαθούς λογισμούς, να μας ενισχύει τον νου, να μας βοηθά να διαισθανόμεθα τους πονηρούς λογισμούς και να μεταφέρει τις προσευχές μας στον ουρανό.
Όταν προσευχόμαστε, προσεύχεται και αυτός μαζί μας.
Όταν κάνουμε κάτι καλό προσεύχεται για εμάς, όχι όμως όταν αμαρτάνουμε.
Και όταν πάμε να κοιμηθούμε, πάει και παρουσιάζει στο Θεό τα αγαθά μας έργα, όχι ότι ο Θεός δεν τα γνωρίζει, αλλά αυτή είναι η διακονία του.
Και άμα τα έχουμε ''καλά'' μαζί του, επειδή διάγουμε συνειδητή πνευματική ζωή, θα μας πληροφορήσει λίγο πριν πεθάνουμε, ότι έρχεται η ώρα να φύγουμε από τούτο τον κόσμο.
Εάν έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας, τότε ακούμε καθαρά τη φωνή του αγγέλου φύλακα μέσα μας.
Όταν όμως μας ελέγχει η συνείδηση, η φωνή του αγγέλου δεν ακούγεται ευκρινώς.
Όταν προσευχόμαστε στον φύλακα άγγελό μας, κάποτε θα τον δούμε κιόλας!
Για τις τόσες υπηρεσίες που μας προσφέρει ο άγγελος φύλακας μας, να τον ευχαριστούμε και να μην τον στενοχωρούμε, με το να αμαρτάνουμε.
Όχι μόνο, ο κάθε βαπτισμένος έχει άγγελο φύλακα, αλλά και κάθε έθνος έχει τον άγγελό του, ώστε να εμπνέει σε αυτό το έθνος, σκέψεις αγαθές, σκέψεις αγάπης.
Ο φύλακας άγγελός μας, μας προστατεύει από τους πονηρούς και βλάσφημους λογισμούς και όταν λέμε συνέχεια την ''ευχή'', μας λιβανίζει. Όταν όμως τον καταφρονούμε με τα έργα μας, λυπείται και απομακρύνεται από εμάς.
Οι άγγελοι, όπως οι ψυχές των ανθρώπων, έχουν μέλη, κεφάλι, μάτια, στόμα, χέρια, πόδια, έχουν δηλ. πλήρη ομοιότητα με το ανθρώπινο σώμα.
Στο πρόσωπο των Αγίων Αγγέλων λάμπουν η ομορφιά της αρετής και η Χάρη του Θεού, όπως άλλωστε και στα πρόσωπα των πολύ εναρέτων Χριστιανών.
Τα πρόσωπα των πονηρών αγγέλων, λόγω της απόλυτης κακότητας τους, μοιάζουν με πρόσωπα εγκληματιών και κακούργων.
Αυτό το βεβαιώνουν, όσοι είδαν τους αγγέλους του φωτός και τους αγγέλους του σκότους.
Ο φύλακας άγγελός σου, έχει πάντα να σου ψιθυρίσει έναν παρακλητικό λόγο.
Μάθε να τον ακούς και θα σε διδάξει τα πάντα...!
Οι ασώματοι άγγελοι μπορούν να παίρνουν ανθρώπινη μορφή, όχι φανταστικά, αλλά να αποκτούν πραγματικό ανθρώπινο σώμα.
Τη δύναμη αυτή την έχουν λάβει από τον Θεό.
Ω, πόσο αγαπούν οι Άγιοι Άγγελοι το γένος των ανθρώπων!
Αν ξέραμε πόσο κοπιάζουν για χάρη μας!...
Πόσο λοιπόν πρέπει και εμείς να τιμάμε και να ευγνωμονούμε αυτούς τους μεγάλους ευεργέτες μας.
Γιατί πρεσβεύουν ακατάπαυστα για εμάς στον Θεό και Τον ικετεύουν να μας λυπηθεί και να μας σώσει από την αιώνια κόλαση.
Χώρια που είναι πάντα δίπλα μας, προστάτες και βοηθοί σε όλα!
Οι Άγγελοι σε 3 περιπτώσεις θυμιάζουν τους εκλεκτούς του Θεού:

α) όταν διαβάζουν τα ιερά βιβλία, οπότε τους περικυκλώνουν αοράτως, θέλοντας να ακούσουν τα θεότερπνα λόγια του Αγίου Πνεύματος
β) όταν προσεύχονται και συνομιλούν με τον Θεό, οπότε κι εκείνοι παρευρίσκονται αοράτως και συμπροσεύχονται με πολύ πόθο και
γ) όταν υπομένουν για την αγάπη του Θεού κόπο, πόνο και τιμωρίες. Τότε έχουν οι Άγγελοι την άδεια να τους μυρώνουν, να τους προετοιμάζουν και να τους παρακινούν στον αγώνα της ευσεβείας.
Η υπερηφάνεια διώχνει τον φύλακα Άγγελό μας, ενώ η προσευχή και η ταπείνωση τον κρατά κοντά μας βοηθό και φύλακα μας.
Τα μωρά βλέπουν τον Φύλακα Άγγελό τους και παίζουν μαζί του, ο οποίος τα χαϊδεύει, τα πειράζει, κουνάει τα χεράκια τους και αυτά γελούν.
Αν θυμόταν το παιδάκι πόσες φορές είδε τον Άγγελό του, θα έπεφτε στην υπερηφάνεια.
Γι' αυτό, όταν μεγαλώσει, τα ξεχνάει.
Ο Θεός με σοφία εργάζεται.
Γνωρίζω ότι ο φύλακας Άγγελος που έχουμε μας προστατεύει και μας οδηγεί.
Όταν προσευχόμαστε για κάποιον ο Άγγελός μας, αστραπιαία μπορεί να βοηθήσει, να πληροφορήσει, να φυλάξει αυτόν για τον οποίον προσευχόμαστε.
Όταν βαπτίζεται ο άνθρωπος, ο Θεός του δίνει και τον Φύλακα Άγγελό του, ο οποίος τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.
Όταν αμαρτάνουμε και δίνουμε δικαιώματα στον πειρασμό με την αμαρτωλή ζωή μας, απομακρύνεται ο Φύλακας Άγγελός μας, αλλά δεν αποθαρρύνεται ώστε να μας εγκαταλείψει, αλλά μας παρακολουθεί θλιμμένος από μακριά.
Οι αβάπτιστοι, δεν έχουν Φύλακα Άγγελο και προστατεύονται από τον ίδιο τον Θεό.
Όταν άφησε ο διάβολος τον Κύριο στην έρημο, ήρθαν άγγελοι και τον υπηρετούσαν (Ματθ. 4,11).
Ας γνωρίζομε λοιπόν ότι, όπως λέει η Γραφή, ότι όταν πειραζόταν ο Κύριος ήσαν παρόντες άγγελοι, έτσι και στην ώρα του δικού μας πειρασμού, για λίγο υποχωρούν οι άγγελοι του Θεού, αλλά όχι μακριά.
Έπειτα, μετά την αναχώρηση των δαιμόνων, έρχονται σ' εμάς οι άγγελοι και μας υπηρετούν με θεία νοήματα, κατάνυξη, παρηγοριά, υπομονή, γλυκύτητα και με όσα σώζουν και ενισχύουν και φέρνουν στην πρώτη κατάσταση την κουρασμένη ψυχή.
Οι άνθρωποι συγκρινόμενοι με τους αγγέλους είναι αμαρτωλοί, ακόμα και όταν είναι ενάρετοι.
Μη νομίσεις, ότι μόνον οι Άγιοι μεσολαβούν για μας, αλλά και οι άγγελοι παρακαλούν το Θεό στις θλίψεις μας.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται με φτερά, όχι γιατί πράγματι έχει φτερά, αλλά για να μάθεις ότι κατεβαίνει προς την ανθρώπινη φύση από τους υψηλότατους τόπους στους οποίους διαμένει.
Τί λοιπόν υπαινίσσονται οι φτερούγες;
Το υψηλό και υπερκόσμιο των δυνάμεων αυτών.
Έτσι και ο Γαβριήλ παρουσιάζεται να κατεβαίνει από τον ουρανό πετώντας, για να μάθεις την ταχύτητα και ελαφρότητα αυτού.
Όπως ο καπνός φυγαδεύει τις μέλισσες και η δυσωδία τα περιστέρια, έτσι και τον φύλακα άγγελό μας, αποδιώχνει η πολυδάκρυτη και βρωμερή αμαρτία μας.
Ο Θεός είναι που χαρίζει την αληθινή προσευχή και ο φύλακας άγγελος είναι αυτός που την ενισχύει.
Δεν πρέπει να νομίζουμε, ότι οι Ουράνιες Δυνάμεις π.χ. Άγγελοι, Αρχάγγελοι είναι τελείως ασώματες. Όλες αυτές οι οντότητες έχουν σώμα με το οποίο υπάρχουν, αν και αυτό είναι πνευματικό και πολύ λεπτότερο από το δικό μας, καθώς μαρτυρεί και ο λόγος του Απόστολου: "Υπάρχουν σώματα επουράνια και σώματα επίγεια" (Α' Κορινθίους 15,40). Από αυτό συμπεραίνουμε, ότι τίποτα δεν είναι τέλεια ασώματο, παρά μόνο ο Θεός.
Οὐχὶ πάντες εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διὰ τοὺς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν; (Όλοι οι άγγελοι είναι πνεύματα υπηρετικά, τα οποία αποστέλλονται από τον Θεόν, δια να εξυπηρετούν αυτούς, που μέλλουν να κληρονομήσουν την σωτηρίαν.)

Επιστολή Προς Εβραίους 1,14
Ότι τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ ἐντελεῖται περὶ σοῦ τοῦ διαφυλάξαι σε ἐν πάσαις ταῖς ὁδοῖς σου· ἐπὶ χειρῶν ἀροῦσί σε, μήποτε προσκόψῃς πρὸς λίθον τὸν πόδα σου (Διότι ο Κύριος θα δώσει εντολήν στους αγγέλους του δια σε να σε προφυλάξουν εις όλους τους δρόμους της ζωής σου. Θα σε αναλάβουν οι άγγελοι εις τα χέρια των και θα σε καθοδηγούν, ώστε ούτε το ένα σου πόδι να μη σκοντάψει εις κανένα λίθον.)

Ψαλμός 90,11-12
Παρεμβαλεῖ ἄγγελος Κυρίου κύκλῳ τῶν φοβουμένων αὐτὸν καὶ ῥύσεται αὐτούς. (Άγγελος Κυρίου θα στρατοπεδεύει γύρω και θα περιφρουρεί όσους σέβονται τον Κύριον και θα τους γλυτώσει από τους κινδύνους, στους οποίους έχουν εκτεθεί.)

Ψαλμός 33,8
Ο Άγγελος του σπιτιού προστατεύει τον ιερό αυτό χώρο που στεγάζει τις εικόνες του Θεού, αλλά και όσους ζουν μέσα σ' αυτό, ακόμη και αν δεν έχουν λάβει το Άγιο βάπτισμα, όπως είναι τα αβάπτιστα παιδιά των Χριστιανών, αλλά και όσους ζουν σύμφωνα με τους νόμους του Θεού, αλλά δεν γνώρισαν ακόμη την ορθή πίστη.

Δεν επιτρέπει στα πονηρά πνεύματα να μπουν μέσα και να πειράξουν την οικογενειακή θαλπωρή, αν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χώρου δεν το επιτρέψουν με τη ζωή τους. Είναι διαταγμένος από τον Θεό, κάθε άγγελος που προστατεύει ένα σπίτι, αν δει στις ψυχές των ανθρώπων, απλότητα και ευγένεια, στοιχεία που δηλώνουν πως είναι παιδιά δικά Του, όχι απλά να προστατεύουν αυτόν τον οίκο από πονηρά πνεύματα, αλλά να απομακρύνουν και φθονερούς ανθρώπους σταλμένους από τον Εωσφόρο, που θα ήθελαν να μπουν και να κάνουν κακό (κλέφτες και όχι μόνο!...).

Οι Άγγελοι μεταφέρουν την ευωδία των προσευχών των ανθρώπων του οίκου που προστατεύουν και την ανεβάζουν στον θρόνο του Θεού, ζητώντας από τον Δημιουργό τους να στείλει περισσότερη Θεία Χάρη στο σπίτι αυτό.

Έχει δοθεί εντολή σε κάθε άγγελο φύλακα σπιτιού, στα εφιαλτικά χρόνια που ήδη ξεκίνησαν, όσα σπίτια επαναφέρουν το θρόνο του Θεού, εγκαταστήσουν το εικονοστάσι και το προσευχητάρι τους με όλες τις ευλογημένες συνήθειες ευλάβειας προς τον Ουράνιο Πατέρα μας, να προστατέψουν τα σπίτια αυτά και να φροντίσουν θαυματουργικά, ώστε να μην τους λείψουν τα απαραίτητα υλικά αγαθά. Επίσης τους έχει δοθεί η άδεια να διατηρούν την ειρήνη και τη γαλήνη του σπιτιού και να μην επιτρέψουν στο σατανά να σπείρει μέσα σ' αυτό, την ταραχή και τον εφιάλτη που θα επικρατεί παντού...
Στο βιβλίο του Τωβίτ εις την Παλαιάν Διαθήκη αναφέρεται το εξής:

Ο Τωβίτ ήταν ένας πλούσιος και ευλαβής οικογενειάρχης, που κάποτε φτώχυνε, εξαιτίας της τύφλωσής του. Είχε βγει κάποτε από το σπίτι του, για να πάει να δώσει σε κάποιον ελεημοσύνη και ένα περιστέρι από πάνω άφησε την κοπριά του, η οποία έπεσε στα μάτια του και ο Τωβίτ τυφλώθηκε! Εις την οδό της αγαθοεργίας ετυφλώθη...

Και προσευχόταν ο Τωβίτ στον Κύριο να τον βοηθήσει, για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, γιατί δεν είχε χρήματα για να θρέψει την οικογένειά του. Και μια μέρα εμφανίζεται κάποιος, ο οποίος προθυμοποιήθηκε εθελοντικά, γνωρίζοντας την κατάστασή του, να τον βοηθήσει.

Του λέει ο Τωβίτ:

- Κοίταξε μπορείς να συνοδέψεις τον γιό μου (ήταν περίπου 15 ετών) στο τάδε άνθρωπο, ο οποίος κάποτε του δάνεισα κάποια χρήματα, για να μου τα επιστρέψει;

Πράγματι ο γιός συνοδευόμενος από τον άγνωστο αυτόν άνθρωπο πήγα σε εκείνον τον άνθρωπο και όταν επέστρεψαν, είδε ο Τωβίτ έκπληκτος, ότι ο γιός όχι μόνο πήρε πίσω τα λεφτά, αλλά και ήρθε παντρεμένος με πλούσια προίκα, που θα μπορούσε την οικογένεια Τωβίτ να την συντηρήσουν τουλάχιστον 100 έτη.

Ο Τωβίτ θέλησε να αμοίψει πλουσιοπάροχα τον άνθρωπο, που εθελοντικά συνόδεψε το παιδί του, αλλά εκείνος του είπε:

- Εγώ είμαι ο Αρχάγγελος Ραφαήλ, που στάλθηκα από τον Θεό, για να σε διακονήσω στην ανάγκη σου αυτή. Εγώ είμαι αυτός που μετέφερα τις προσευχές σου στον Θεό. Να έχετε την ευλογία του Θεού...

Και εχάθη από μπροστά τους!

Άγγελοι είναι εκείνοι που παίρνουν τις προσευχές των ανθρώπων και τις μεταφέρουν στο θρόνο του Θεού.
Κάποιος μοναχός επιθύμησε να φάει παστό ψάρι. Και καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να βρεθεί στο μοναστήρι εκείνη την εποχή, σκέφτηκε να πάει στην αγορά να πάρει. Πάλεψε πολύ με τον λογισμό αυτόν, διότι ο μοναχός οφείλει να αρκείται σε ό,τι προσφέρει το μοναστήρι στους μοναχούς και πρέπει πάση θυσία να αποφεύγει να ικανοποιεί τα πάθη του.

Επιπλέον, το να διασχίσει την αγορά ανάμεσα στο πλήθος ήταν απρεπές και θα αποτελούσε για τον μοναχό πηγή πειρασμών.

Τελικά ο διάβολος με τα ψέματά του, τον κατάφερε και υποχωρώντας στην επιθυμία του, αποφάσισε να πάει να βρει ψάρι. Έφυγε λοιπόν από το μοναστήρι, αλλά όπως προχωρούσε στο δρόμο παρατήρησε, ότι δεν κρατούσε το κομποσκοίνι του στο χέρι. Σκέφτηκε:

''Πού πάω σαν στρατιώτης χωρίς το όπλο του;''

Επιστρέφοντας για να το πάρει, το βρήκε μέσα στην τσέπη του. Το έβγαλε, έκανε το σταυρό του και με το κομποσκοίνι στο χέρι, προχώρησε ήσυχος.

Όταν πλησίαζε στην αγορά, βλέπει έξω από ένα μαγαζί ένα άλογο ζεμένο σε ένα κάρο που ήταν φορτωμένο με τεράστια βαρέλια. Την ίδια στιγμή, ποιός ξέρει τι φοβήθηκε το ζώο και όρμισε ξαφνικά πάνω στον μοναχό και τον πέταξε κάτω, χωρίς όμως να του κάνει μεγάλη ζημιά. Στα 2 βήματα, το φορτίο ανατράπηκε και τα βαρέλια κατρακύλησαν εκεί ακριβώς που στεκόταν ο μοναχός, πριν τον ρίξει κάτω το άλογο.

Ο μοναχός σηκώθηκε αμέσως και τρέμοντας από το φόβο του, θαύμασε τον τρόπο που βρήκε ο Θεός, για να του σώσει τη ζωή, επειδή αν το φορτίο είχε ανατραπεί ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα, θα είχε σκοτωθεί. Χωρίς να σκεφτεί περισσότερο, αγόρασε το ψάρι, επέστρεψε, το έφαγε, έκανε τον κανόνα του και ξάπλωσε να κοιμηθεί.

Αποκοιμήθηκε ελαφρά και στον ύπνο του είδε έναν γέροντα με γλυκιά

μορφή, που δεν τον γνώριζε και ο οποίος του είπε:

- Εγώ είμαι ο προστάτης άγιος του μοναστηριού αυτού και θέλω να σε

διδάξω, για να καταλάβεις και να μην ξεχάσεις ποτέ το μάθημα που πήρες σήμερα. Άκου λοιπόν: Επειδή δεν αγωνίστηκες κατά του λογισμού της ηδονής και λόγω οκνηρίας δεν τον διέκρινες και τον άφησες να κυριαρχήσει, ο Εχθρός βρήκε την ευκαιρία να σου επιτεθεί. Αυτός είχε προγραμματίσει το ατύχημα.

Ο φύλακα άγγελός σου όμως το γνώριζε και σου έβαλε το λογισμό να

προσευχηθείς και σου θύμισε το κομποσχοίνι σου. Εσύ υπάκουσες και το γεγονός ότι προσευχήθηκες, σου έσωσε τη ζωή.
Υπάρχει και άγγελος φύλακας του σπιτιού, ο οποίος προστατεύει τον ιερό αυτό χώρο και όσους ζουν μέσα σ' αυτό, ακόμη και αν δεν έχουν λάβει το Άγιο Βάπτισμα, όπως είναι τα αβάπτιστα παιδιά των Χριστιανών, αλλά και όσους ζουν σύμφωνα με τους νόμους του Θεού, αλλά δεν γνώρισαν ακόμη την ορθή πίστη.
Δεν επιτρέπει στα πονηρά πνεύματα να μπουν μέσα και να πειράξουν την οικογενειακή θαλπωρή, αν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χώρου δεν το επιτρέψουν με τη ζωή τους.
Είναι διαταγμένος από τον Θεό, κάθε άγγελος που προστατεύει ένα σπίτι, να διατηρεί την ειρήνη και γαλήνη του σπιτιού αν δει στις ψυχές των ανθρώπων, απλότητα και ευγένεια, αλλά και να απομακρύνει φθονερούς ανθρώπους, σταλμένους από τον διάβολο, που θα ήθελαν να μπουν και να κάνουν κακό (κλέφτες και όχι μόνο!...).
Επίσης φροντίζει ''θαυματουργικά'', ώστε να μην τους λείψουν τα απαραίτητα υλικά αγαθά στις δύσκολες περιστάσεις π.χ. πείνα...
Τα τάγματα των αγγέλων είναι εννέα και συντάσσονται σε χορείες κατά τρόπο τριαδικό και παραστέκονται τριαδικά στην Αγία Τριάδα.
Πλησιέστερα στην Αγία Τριάδα και πρώτη στη σειρά είναι οι Θρόνοι με αρχηγό τον Ραφαήλ (το όνομά του σημαίνει οδηγός οράσεως), τα Χερουβείμ με αρχηγό τον Σαλαχαήλ (νους Θεού) και τα Σεραφείμ με αρχηγό τον Ακαψαήλ (αθάνατος).
Στη δεύτερη σειρά είναι οι Εξουσίες με αρχηγό τον Χαζαήλ (εκλεκτός), οι Κυριότητες με αρχηγό τον Ουριήλ (εκλεκτός προστάτης) και οι Δυνάμεις με αρχηγό τον Σαμουήλ (άγρυπνος στο Θεό).
Στην τρίτη σειρά είναι οι Αρχές με αρχηγό τον Φαρουήλ (ίαση Θεού), οι Αρχάγγελοι με αρχηγό τον Γαβριήλ (νους Θεού δυνατός - σημαίνει επίσης και Θεός και άνθρωπος) και οι Άγγελοι με αρχηγό τον Μιχαήλ (τάξη Θεού).
Ιδίωμα της πρώτης ιεραρχίας είναι η πύρινη σοφία και η γνώση των ουρανίων, ενώ έργο τους ο θεοπρεπής ύμνος του «γελ».
Η δεύτερη ιεραρχία έχει ως ιδίωμα τη διευθέτηση των μεγάλων πραγμάτων και την διενέργεια των θαυμάτων, ενώ έργο τους είναι ο τρισάγιος ύμνος «Άγιος, Άγιος, Άγιος».
Τέλος ιδίωμα της τρίτης ιεραρχίας είναι να εκτελούν θείες υπηρεσίες και έργο τους αποτελεί ο ύμνος «Αλληλούϊα».
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα